©Tunstall Televida
El passat mes de febrer es va posar en marxa, en col·laboració amb l’ajuntament de Badia del Vallès, la prova pilot del projecte ‘Tot en un sensor’ basat en l’Internet de les Coses (IOT-Internet of the Things), que desenvolupa funcionalitats innovadores basades en el ‘sensing’ o monitorització intel·ligent d’hàbits de conducta, per tal de detectar possibles canvis en els hàbits quotidians que puguin indicar la presència de situacions d’emergència o de risc. [+]
El projecte implica la instal·lació d’un conjunt de sensors no invasius (detectors de temperatura, d’humitat, presència, lluminositat, infrarojos, i d’acceleració) orientats a obtenir patrons de comportament i a detectar precoçment situacions de risc. A través de la Intel·ligència Artificial s’estableixen patrons de conducta a partir de l’observació creuada d’aspectes com l’índex d’activitat per hores (moviment entre habitacions), ús de la dutxa (aigua calenta/freda), anàlisi del patró de moviment d’una persona (velocitat, anomalies, oblits), entre d’altres. La identificació d’alteracions en aquests patrons permetran la detecció i la intervenció ràpida en cas de necessitat.
Per portar a terme el projecte pilot s’han seleccionat 21 persones usuàries del servei que viuen soles al municipi de Badia del Vallès. La mostra es distribueix en tres grups de set participants amb les següents característiques:
La finalitat d’aquesta prova pilot és contrastar la validesa de la població destinatària i poder definir els indicadors del projecte a partir de l’observació dels diferents àmbits i patrons de conducta de les persones participants dins les seves llars, amb l’objectiu que a finals de 2023 s’hagin instal·lat a tota la província 18.000 dispositius de monitorització intel·ligent en 3.000 domicilis de persones usuàries del Servei Local de Teleassistència. . Les persones usuàries que participen al pilot valoren sobretot que la tecnologia instal·lada no és invasiva, ja que no grava ni so ni imatge, i que es senten més segures.
Aquest pilot s’emmarca en el procés de digitalització que és un del eixos estratègics de l’actual període de contractació del Servei Local de Teleassistència 2021-2025 i que respon a la necessitat d’adaptar la totalitat del servei (sistemes, plataformes, processos i prestacions) a l’actual desenvolupament i transformació de les xarxes i infraestructures de telecomunicacions, tal i com es recull en les principals agendes digitals d’àmbit europeu, estatal i autonòmic.
La digitalització, a través dels anomenats terminals IP, comportarà una millora en la fiabilitat tecnològica del servei ja que permetrà conèixer l’estat del terminal en tot moment, i aportarà més seguretat a l’hora de saber que la persona està connectada i que el seu servei funciona correctament.
A més, la digitalització facilitarà la implementació de noves eines orientades a la planificació del servei des dels municipis, el suport a persones cuidadores, el foment de l’envelliment actiu, o la interconnexió amb d’altres serveis. En definitiva, la digitalització obre noves vies per a la innovació en les cures, especialment en els àmbits preventius, com és el cas del projecte “Tot en un sensor”.
Newsletter: Servei Local de Teleassistència
Newsletter number: #20 - Abril 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia