Butlletí Bibliosfera
juny 2023 - #171

Recursos

La XBM a les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació ‘23

L'1 i 2 de juny a Granada, la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Xarxa de Biblioteques Municipals han participat, amb un ampli ventall de conferències i tallers, a les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació ’23, organitzades per  la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID).

En el marc de les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació ’23, la Gerència de Serveis de Biblioteques (GSB), a través de la ponent Ester Omella, cap de l’Oficina de Programació i Avaluació, va:

  • presentar en castellà el Manifest IFLA/Unesco 2022 de Biblioteca Pública i la caixa d’eines elaborades per la GSB i que FESABID posa a disposició de tots els professionals de biblioteques d’Espanya i Amèrica Llatina. Era un compromís que FESABID assumeix de la IFLA/Unesco, de posar a disposició dels professionals del país aquest document programàtic.
  • portar a terme un Taller pràctic, vinculant el nou Manifest i els reptes de Biblioteca Pública, preparant amb IA, per tal que es treballessin els reptes més importants, aterrant a propostes de serveis i aliances. En el transcurs del taller es van treballar tres Reptes, de forma col·laborativa, en Grup: Comprensió lectora, Soledat no desitjada i  Salut Mental.

A més, ja es poden consultar els projectes que la Xarxa de Biblioteques Municipals va presentar en aquestes Jornades. Els projectes presentats en el marc del lema d’enguany, “El poder en les teves mans: biblioteques, arxius, museus, han estat els següents:

I ara… Què puc llegir?

Autors: Trini Álvarez López, tècnica de la Unitat de Gestió de Continguts de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona; Umbert Borruel López, cap de la Unitat de Sistemes Informàtics de la Diputació de Barcelona; Alejandro López Martínez, tècnic de la Unitat de Gestió de Continguts de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La pregunta “I ara… Què puc llegir?” és molt comú entre els lectors. La Diputació de Barcelona ha desenvolupat diferents solucions per contestar aquesta qüestió. Totes elles amb l'objectiu d'ajudar els usuaris a explorar i trobar títols del seu interès entre tota la col·lecció que ofereix la XBM (Xarxa de Biblioteques Municipals). Aquestes solucions ofereixen una àmplia varietat d'opcions: des de les darreres novetats, recomanacions de les biblioteques, el rànquing dels títols més prestats, cosa que s'està tornant en temps real o títols relacionats. En resum, tots aquests recursos són una eina útil i emocionant per als amants de la lectura que busquen noves maneres de descobrir i gaudir de llibres, música i cinema, entre d’altres.

Lectures compartides. Generació Zeta, no tot està perdut

Autora: Jèssica Sánchez Alcaraz, directora de la Biblioteca dels Safareigs (Sabadell)

Iniciativa adreçada als alumnes de 4t de l'ESO de l’escola Tarrés de Sabadell i el col·lectiu de gent gran, interns de la residència geriàtrica La Font de Sabadell. Els tres equipaments (biblioteca, escola i residència) ubicats al mateix barri de Sabadell s'uneixen en un intercanvi generacional on els alumnes dinamitzen en diverses sessions activitats per a la gent gran. Dues vegades al mes els estudiants recullen un grup de residents i junts es traslladen cap a la biblioteca per compartir durant un temps un espai de lectura conjunta. Es estableix així un vincle que empodera joves i alhora dona aire fresc a la gent més gran.

Dues experiències contra la desinformació a les biblioteques de l'Alt Penedès i el Garraf 

Autors: Daniel Garcia Gimenez, director de la Biblioteca Torras i Bages i cap de zona de les biblioteques de l’Alt Penedès i el Garraf; Francesc Moreno Espejo, director de la Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú.

Dues experiències que aborden el tema de les Fake News o notícies falses, que són informació enganyosa o desinformació difosa a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Aquests dos projectes s'han desenvolupat a les biblioteques de l'Alt Penedès i el Garraf, i són “Desmuntem les Fake News”, impulsat per la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès i “SMILES”, desenvolupat per les biblioteques de Vilanova i La Geltrú. Tots dos projectes s’han adreçat a instituts de secundària dels municipis on donen servei aquestes biblioteques.

L'ADN de la biblioteca 2030: del procés participatiu al Pla d'actuació 2023-2026

Autores: Marta Granel Dalmau, directora de la biblioteca Ramon Fernàndez Jurado (Castelldefels); Eva Buzon Pastrana, gestora cultural.

La biblioteca Ramon Fernàndez Jurat de Castelldefels va inaugurar un nou espai el 2012. Durant aquests deu anys s’han realitzat diversos processos d'avaluació i millora continuada que l’ha posicionada com el pulmó cultural de la ciutat. Ara es plantegen la participació ciutadana per definir els usos, espais i continguts per als propers deu anys. Aquest procés es tradueix a través del projecte “Cercant l'ADN 2030”. Inclou accions de participació d'usuaris i no usuaris, tant a nivell digital com presencial, diversificant en diferents tipologies de públics, tant en edats com en formes d'ús del servei.

La Biblioteca pública, agent essencial per reduir la bretxa digital

Autores: Sofia Möller, bibliotecària de Biblioteques de Granollers (BdG); Marta Fontseca, bibliotecària de Biblioteques de Granollers (BdG); Marta Mans, bibliotecària de Biblioteques de Granollers (BdG).

Els principals objectius d’aquest programa són reduir la bretxa digital i fomentar l'autonomia digital de les persones. La pandèmia ha ocasionat una acceleració de la digitalització de la ciutadania. “Aula digital Oberta (ADO)” és un servei ofert per les biblioteques de Granollers (BdG) en cooperació amb diferents serveis de l'Ajuntament de la mateixa ciutat (Oficina d'Atenció al Ciutadà, Serveis Socials i Nova ciutadania, entre d'altres) i que proporciona, de manera gratuïta i personalitzada, ajut per a la realització de tràmits digitals, en un entorn d'autoaprenentatge permanent en competències digitals.

Ok, boomer. Els vells i els adolescents a la biblioteca pública

Autor: Jordi Bosch Canalias, director de la Biblioteca del Sud de Sabadell.

El vincle entre adolescents i la biblioteca pública no és pas una entelèquia. Aquest document se centra en tres elements essencials per conquerir aquesta relació: l’espai, el professional especialitzat i el treball comunitari. Per a l'autor no hi ha un ordre concret per generar la relació entre el servei i els adolescents, sinó que cada biblioteca haurà de tenir clar per on vol començar tenint en compte que els tres elements són imprescindibles. Espais concrets, modulables, virtuals, etc. professional especialitzat en aquesta franja d'edat (12 a 18 anys) i un treball comunitari imprescindible per arribar a conèixer-los. El text pretén generar moltes preguntes per reobrir un debat que moltes vegades preferiríem tancat. Què fem amb els adolescents? i, sobretot, com ens hi relacionem si ells ens consideren boomers i nosaltres vells?

La Biblioteca Pilarin Bayés de Vic: superant la biblioteca tradicional

Autors: Ignasi Janer Cabo, coordinador general de la Biblioteca Pilarin Bayés (Vic); Ester Farrés Sucarrat, directora de la Biblioteca Pilarin Bayés (Vic).

La ciutat de Vic té un dels índexs d'immigració més elevats de Catalunya, amb gairebé un 25 % de persones que provenen de més de 80 cultures diferents. La ubicació de la Biblioteca Pilarin Bayés, inaugurada a l’octubre del 2022, es localitza en un punt d'intersecció entre el centre i el sud de la ciutat. La Biblioteca se situa aquí, fent frontissa entre els dos Vics, i cerca a través de la cultura treballar per afavorir el respecte i la convivència social. En menys d'un any ja ha aconseguit ser reconeguda internacionalment: fa poques setmanes va ser presentada la candidatura per a la millor “Biblioteca pública del món de l'any 2022” que atorga la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA).

Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #171 - juny 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web