Butlletí Bibliosfera
abril 2024 - #180

Notícies

La Biblioteca Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta obre les seves portes

El pròxim 23 d'abril, dia de Sant Jordi, obrirà el servei la nova Biblioteca Anton Carrera, a Sant Julià de Vilatorta, després de les obres de reforma integral de l'edifici municipal conegut com l'Arca de Noè, situat a l'entrada al nucli urbà. Amb l'entrada en funcionament d'aquest equipament de 582 m² útils, el Bibliobús Guilleries s'acomiada del poble després de 27 anys de servei.

La biblioteca porta el nom d’Anton Carrera, poeta i artista de Sant Julià que va morir el desembre del 2023, i a la sala d’actes se li ha donat el nom de Francesc Orenes, fill adoptiu de la vila, que ha estat un dels especialistes més importants del país en exlibris.

La biblioteca té uns superfície útil de 582 m2 distribuïts entre la planta primera i la segona. En planta primera hi ha la nova sala polivalent, al voltant de la qual s'organitzen els diversos espais de la biblioteca, com ara la recepció, la zona infantil, la secció de revistes i ficció i l'àrea de treball intern. A la segona planta s'ha disposat el fons de coneixements en un format longitudinal a través de l'espai central. Als laterals s'ha creat un espai doble sota-coberta que connecta les dues plantes de biblioteca. A més, s'ha millorat l'espai exterior de l'edifici per a garantir l'accessibilitat i oferir l'espai necessari per a diverses activitats relacionades amb la biblioteca.

Les obres es van iniciar el mes de gener de 2022 i han finalitzat el novembre de 2023, i es van adjudicar per valor de 1’38 milions d’euros. El mobiliari i equipament s’ha licitat per valor de més de 159.000 euros. És un edifici inclòs en l’inventari de patrimoni municipal, representatiu de les cases senyorials que es van edificar a la vila als segles XIX i XX, i fins ara estava ocupat només en part pel servei de consultori mèdic local, en planta baixa. Amb la reforma integral de l’edifici s’ha dignificat també l’espai exterior i s’ha garantit l’accessibilitat.

El projecte i la direcció d’obra l’han fet Taller 9s Arquitectes, format per Oriol Cusidó i Irene Marzo, que van guanyar el concurs d’idees el 2017, convocat pel Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, amb una proposta que apostava pel disseny bioclimàtic i la construcció sostenible, amb unes instal·lacions eficients, de consum quasi zero. La intervenció ha comportat l'ampliació de l'edifici amb dos nous volums, el primer per allotjar l'entrada principal compartida amb el consultori a la planta baixa i, el segon, l’escala d'emergència.

La qualitat arquitectònica de la proposta va permetre que l’ajuntament de Sant Julià aconseguís un milió d’euros dels fons NextGenerationEU, en la convocatòria de la línia 1 del Programa de Impulso a la Rehabilitación de Edificios Públicos (PIREP local), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea, amb la sol·licitud més ben puntuada de Catalunya i la 4a de la convocatòria. Es valorava la millora de l’eficiència energètica; la sostenibilitat ambiental, amb una reducció de més del 30% del consum d’energia primària no renovable; l’accessibilitat; l’habitabilitat i la conservació dels edificis públics.

La biblioteca obrirà amb una col·lecció de més de 7.000 documents, que estarà organitzada en bona part en centres d’interès temàtics, de forma innovadora, a més de la tradicional classificació decimal universal. La biblioteca aspira a ser un nou punt de trobada i debat cultural en el que s'acullin la diversitat de perspectives de forma inclusiva i participativa. El tractament de la col·lecció vol donar especial rellevància els aspectes de participació comunitària i comunicació, de manera que la biblioteca pugui esdevenir motor de canvi i transformació social, agent democratitzador de la cultura, i pugui inspirar la col·laboració i la solidaritat.

Per altra banda, es preveu que pugui comptar properament amb el fons especials Francesc Orenes, de volums especialitzats en d’exlibris, i el fons Anton Carrera. Francesc Orenes i Navarro (1940-2022), ha estat un dels especialistes en exlibris més notables del país, tant per la seva faceta d’estudiós, com del punt de vista d’artista gràfic, i també en l’àmbit del col·leccionisme i la promoció d’aquest fenomen cultural. La col·lecció d’exlibris està composta per uns 20.000 exemplars i està destinada a l’Arxiu Comarcal d’Osona, mentre que un total aproximat de 530 volums s’incorporarien a la biblioteca. S’hi inclouen enciclopèdies especialitzades, estudis específics d’artistes exlibristes, estudis d’exlibris per temàtiques, catàlegs d’exposicions, i publicacions periòdiques, entre les quals, revistes especialitzades i butlletins d’entitats.

A més de l’accés a la col·lecció i el servei d’informació als usuaris, la biblioteca oferirà els serveis de préstec, préstec interbibliotecari, wi-fi, accés a internet i ofimàtica, impressió i escàner. Compta amb una sala polivalent on s’hi podran fer exposicions i activitats culturals i de lleure, i es preveu un programa de formació d’usuaris així com de visites escolars. Aquest equipament obrirà 31,5 hores setmanals: les tardes de dilluns a divendres, de 15:30h a 20:00h, i els matins de dimecres, dijous i dissabtes, de 10:00h a 13:00h.

Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #180 - abril 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web