Participants en la sessió d’intercanvi per a direccions d’escoles
El 22 de febrer passat, equips directius de 20 escoles participants en el programa Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE) es van reunir a Barcelona per assistir a la sessió d’intercanvi per a equips directius. En aquest esdeveniment, organitzat per la Diputació de Barcelona, es van poder compartir aportacions, dinàmiques i reflexions destinades a enfortir la integració del CuEmE en els projectes educatius dels centres.
La sessió va començar amb la benvinguda a càrrec de Mar Viura, cap de la Secció de Suport a la Gestió de Centres i Serveis, que va destacar els objectius de l’intercanvi: crear un entorn d’aprenentatge col·lectiu per compartir experiències, generar vincles i conèixer de primera mà les bones pràctiques que duen a terme les escoles i que poden ajudar a implementar el programa CuEmE en d’altres. Tot seguit, es van desenvolupar dinàmiques participatives per fomentar l’intercanvi d’experiències entre els centres. Amb la intenció d’estimular la connexió del grup, mitjançant un mapa imaginari i una trobada exprés (speed dating), els participants van exposar i defensar les raons per les quals consideren que la seva escola és la millor, i van destacar els aspectes clau del seu CuEmE.
Enriquir el programa Cultura emprenedora a l’escola: aprenent de la diversitat
A continuació, es van presentar dues experiències inspiradores de les escoles Font del Roure de Masquefa i Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló. Aquestes experiències, tot i ser úniques en la seva implementació, ofereixen una perspectiva valuosa sobre com es pot enriquir el CuEmE mitjançant la reflexió i l’adaptació.
És crucial entendre que cada escola té una forma única d’implantar el CuEmE. En lloc d’avaluar simplement si les pràctiques presentades són directament aplicables, cal reflexionar sobre com podem extreure’n idees i com podem adaptar-les per enriquir el nostre programa CuEmE.
Per a l’Escola Font del Roure de Masquefa, l’eix central del seu projecte és la sostenibilitat, i la creació d’un hort escolar és el punt focal. Els alumnes de 4t de primària gestionen una cooperativa per vendre els productes de l’hort, amb la qual cosa integren competències empresarials en el seu aprenentatge. A través d’aquest enfocament, s’incorpora l’agroecologia, la sobirania alimentària i altres temes rellevants, i s'amplia la comprensió dels alumnes sobre aquestes qüestions clau.
D’altra banda, a l’Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló el CuEmE es converteix en un projecte d’emprenedoria anual, centrat en les necessitats del poble i en la col·laboració amb l’Ajuntament. Aquest enfocament fomenta una participació activa en projectes de benefici col·lectiu, cosa que millora el vincle entre els cicles educatius i contribueix a enfortir la comunitat local.
Les experiències d’aquestes escoles subratllen la importància de la diversitat d’enfocaments en el CuEmE. Mitjançant la reflexió crítica i l’adaptació, les escoles poden enriquir el seu programa CuEmE i contribuir a desenvolupar una cultura emprenedora i innovadora a les aules i comunitats.
Dinàmica d’identificació de bones pràctiques i posada en comú
A continuació, es va crear un espai de reflexió en què els assistents van ser els protagonistes. En petits grups, es va treballar la identificació de bones pràctiques, que després es van posar en comú. Es va destacar la importància de tenir un objectiu clar des del principi, de treballar en col·laboració amb l’entorn i de fomentar l’autonomia dels alumnes en els projectes CuEmE.
Les preguntes que van guiar el debat van ser les següents:
A través d’aquestes preguntes, els participants van explorar diferents àmbits d’acció per promoure els valors i les competències empresarials al seu centre educatiu. Aquests àmbits inclouen el treball en equip, l’autonomia, el benestar emocional, la coeducació i la transversalitat, entre altres.
Un dels punts clau que es va destacar durant la posada en comú va ser la importància de tenir un objectiu clar i definit des del principi del programa. Així mateix, es va subratllar la necessitat de captar les necessitats de l’escola i de l’entorn, i incorporar-les a la planificació del projecte per garantir un impacte significatiu.
La importància del contacte amb l’exterior i la generació d’aliances i vincles també es va posar de manifest com a element fonamental per al desenvolupament del programa. A més, es va reconèixer la utilitat de fer un estudi de mercat previ per comprendre millor els productes que s’ofereixen i les necessitats del públic.
Altres aspectes rellevants van incloure la promoció del consens en la presa de decisions, la importància de treballar l’autonomia dels alumnes i la implicació de les famílies en el programa.
La sessió es va tancar amb la valoració positiva per part dels assistents, que van destacar l’enriquiment personal i professional que els va suposar la jornada. Les valoracions quantitatives van reflectir una satisfacció majoritària amb la sessió, en què el 33,3 % dels participants van donar una puntuació de 10 sobre 10.
Per acabar, aquesta sessió d’intercanvi per a equips directius del CuEmE va ser un espai de coneixement mutu, inspiració i reflexió que va contribuir a enfortir la cultura emprenedora a les escoles de la província de Barcelona. Us convidem que hi participeu el curs vinent per compartir i continuar millorant el programa CuEmE amb les vostres propostes i aportacions, que segur que seran enriquidores!
Newsletter: Cultura emprenedora a l’escola - CuEmE
Newsletter number: #20 - Curs 2023-2024 -abril
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Gerència de Serveis d'Educació
Àrea d'Educació
Diputació de Barcelona
C/ Comte d'Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1a planta
08036 Barcelona
Tel. 934 022 263
Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 11-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817