Espai web Life-eCoadapt50
juliol 2024 - Núm. 1

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

Estudiem els riscos i les vulnerabilitats al canvi climàtic, per augmentar la resiliència territorial

El pantà de Sau, emblema de la sequera. Autor: Diputació de Barcelona

El pantà de Sau, emblema de la sequera. Autor: Diputació de Barcelona

S’estan finalitzant els treballs necessaris per disposar de les diagnosis sobre les vulnerabilitats dels territoris i els sectors socioeconòmics que conformen el projecte Life eCOadapt50.

Per encàrrec de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’Institut Cerdà està elaborant un estudi per identificar i avaluar els principals riscos i vulnerabilitats al canvi climàtic que afectaran cadascun dels sectors econòmics tractats en el projecte (agro-ramader, forestal, pesquer i turístic), i per a cada un dels 19 territoris que abasta el projecte.

En el desenvolupament d’aquesta tasca, inicialment s’ha construït un llistat de perills climàtics i els seus riscos associats derivats del canvi climàtic a partir de bibliografia, de l’Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30) i del Life Clinomics (2016-2019). També s’han tingut en compte les projeccions estadístiques regionalitzades a 1 km de resolució espacial (1971-2050) del Servei Meteorològic de Catalunya, disponibles en el seu informe Escenaris Climàtics Regionalitzats a Catalunya (ESCAT-2020).

Aquest primer llistat s’ha treballat conjuntament amb els actors del territori amb una metodologia participativa, en el marc dels Líving Labs. Així doncs s’han aprofitat aquests espais de cocreació no només per traslladar els coneixements tècnics als diferents agents del territori, sinó també per reflexionar conjuntament sobre quins són els impactes esperables del canvi climàtic, i que en la majoria de casos ja s’estan observant, així com els seus riscos associats a cada un dels llocs d’estudi, i què podem fer per adaptar-nos-hi.

Camps i fruiters. Autor: Jordi Clariana / ALP

Un altre resultat que s’espera d’aquest treball és la definició i elaboració d’un llistat d’indicadors que ens permetran mesurar l’evolució de cadascun dels components del risc, i així disposar d’una eina de seguiment de la vulnerabilitat i la capacitat adaptativa dels territoris.

En definitiva, tots aquests treballs tenen l’objectiu final de dotar als actors del territori i als socis del projecte del coneixement necessari per poder dur a terme les accions de cocreació de les actuacions locals necessàries per a l’adaptació. L’execució d’aquestes actuacions que es duguin a terme en el marc del projecte hauran de servir per augmentar la resiliència territorial davant dels perills climàtics creixents, com l’augment de les temperatures, el canvi dels patrons de precipitació i l’increment de fenòmens meteorològics extrems a les zones de muntanya, interior i litoral de Catalunya.

Gemma Cantos Font
gemma.cantos@gencat.cat
DG de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental
Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Generalitat de Catalunya

Newsletter: COcreem adaptació
Newsletter number: #1 - juliol 2024