Desembre 2023 - Núm. 206

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

DESTACAT

Protocol marc per a l’abordatge de les violències masclistes en equipaments municipals

El paper dels equipaments municipals és fonamental per poder ser un agent de prevenció i sensibilització contra la violència masclista, no només internament, sinó també amb totes les persones que s’hi relacionen, amb l’objectiu d’esdevenir un entorn segur per poder abordar qualsevol situació de violència masclista que s’hi pugui produir o bé s’hi pugui detectar. 

Hi podeu accedir a través d’aquest enllaç.

NOVETATS

“Corresponsabilitat i reparació comunitària davant les violències masclistes”

La jornada, emmarcada en els actes de commemoració del 25N, i organitzada des de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, estava adreçada a personal electe i tècnic d’ens locals, professionals que treballen en l’àmbit de les violències masclistes i estudiants en la matèria. 
La trobada tenia com a objectiu ser un espai d’intercanvi de coneixements en dues temàtiques principals: la primera, sobre la restauració de drets i la seguretat com a eix principal per abordar una vida lliure, digna i plena per a les dones i, la segona,  al voltant dels nous recursos de corresponsabilitat entorn l’abordatge de violències masclistes. Podeu veure un resum aquí

Assessorament jurídic als ens locals en atenció a les dones

L’Àrea de Feminismes i Igualtat torna a posar en marxa el servei de consulta i assessorament adreçat a les professionals dels serveis territorials d’atenció a les dones. Aquest suport té diferents àmbits temàtics -dret laboral, estrangeria, violència masclista, etc.- a càrrec de l’Associació Dones Juristes i sota la supervisió de casos de violències masclistes a càrrec de Marta Mariñas. La consulta és online a través d’un formulari en que es dona resposta en 24 hores.

Nova identificació de gènere als formularis

L’Àrea de Feminismes i Igualtat incorpora una nova classificació per a la identificació personal als formularis d’inscripció, subscripció, etc. de totes les seves activitats i serveis. La persona interessada podrà optar entre identificar-se com a “dona”, “home”, “persona no binària” o “no contesta”. L’opció “no binària”  està dissenyada per a persones que no s’identifiquen ni com a d’home ni com a dona i s’inclouen les persones trans. S’inclou l’opció “no contesta” a l’empara de l’ art.23 (2)  de la Llei catalana 11/2014 LGTBI que recull que les administracions públiques de Catalunya han de vetllar, en qualsevol de llurs procediments, pel respecte a la confidencialitat de les dades relatives a la identitat de gènere.

INNOVACIÓ, FORMACIÓ I RECERCA

Activitats de sensibilització 25N

Amb motiu de la reivindicació del 25N- Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones-,  s’han ofert fins a 5 activitats diferents per a 38 ajuntaments de demarcació. Tallers per abordar les violències digitals on s’aborden els aspectes clau de les ciber-violències digitals; Tallers d’autodefensa feminista per treballa l'autoestima, els bloquejos, trencar amb mites sobre la capacitat física de les dones; Tallers per acompanyar fills i filles en la prevenció de violències; Tallers de de-construcció de la masculinitat hegemònica; i Activitats artístiques entorn les mal anomenades “microviolències”.

ESCOLA DE LA DONA

Escola de la Dona 1883-2023, una escola de futur

El passat 10 de novembre L’Escola de la Dona va celebrar l’acte de commemoració dels seus 140 anys d'història amb una jornada de portes obertes plena d'activitats i un Acte Central de celebració. Creada per capacitar professionalment les dones, des que obrí les portes amb el nom d'Escola Provincial de Tall, l'Escola de les Dones ha contribuït a formar en diferents especialitats a múltiples generacions de dones de la ciutat. Podeu consultar l’oferta formativa de l’Escola de la Dona a la seva web i recordeu que al mes de gener de 2024 s’obre un període de matriculació.

#140NadalsAmbVosaltres

L’Escola de la Dona, en el seu 140 aniversari, us desitja Bon Nadal

Go top

Actes

Antigitanisme de gènere

La presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, Eva Baró,  inaugura la Jornada d’Antigitanisme de Gènere, organitzada per l’entitat RROMANIPE’S  i l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, el passat 27 de novembre, amb representats de l’àmbit de la igualtat i la interculturalitat al voltant de la  inclusió de la perspectiva rromani a les polítiques públiques.

Protocol Comarcal d’Abordatge de les Violències Masclistes

Diverses institucions i entitats del Garraf signen el “Compromís contra les violències masclistes”; en nom de la Diputació de Barcelona el va signar la presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes  Igualtat, Eva Baró. També es presenta el Protocol Comarcal de Garraf d’Abordatge de les Violències Masclistes.

Lideratge igualitari al món empresarial

L’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha celebrat el seu 15è aniversari amb una Jornada on va participar la diputada delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, Raquel Albiol, posant èmfasi la necessitat que institucions,  empreses i organitzacions aglutinin sinèrgies per eliminar estructures de poder que sustenten les desigualtats de gènere en l'accés de les als espais de lideratge en l’àmbit econòmic i polític.

Jornada de l’Observatori Contra l’Homofòbia

La diputada delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, Raquel Albiol, ha participat a la taula inaugural de la Jornada del 15è aniversari de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), remarcant que tota la lluita compartida només serà possible a partir de l’estímul des dels municipis per impulsar la participació política i el reconeixement del moviment associatiu LGTBI.

L’ADPC ha celebrat enguany la 30a edició dels Premis de Comunicació no Sexista i el IX Premi Margarita Rivière. La diputada delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, Raquel Albiol, ha estat l’encarregada de lliurar a la Roser Vilallonga el guardó en la categoria de Premi a les Bones Pràctiques en Fotoperiodisme

ESPAI FRANCESCA BONNEMAISON

REMOR Safareig de dones a l’Espai Francesca Bonnemaison

Remor és l'exposició de les artistes educadores Petra Vlasman i Gràcia del Ruste amb una proposta que va més enllà d'unes fotografies i performances al voltant dels Safareigs de l'alt Empordà. Una proposta d'empoderament a través d'uns espais compartits, els safareigs, on hi passaven coses i a on les artistes volen que hi segueixin passant coses al s. XXI. Remor posa en valor uns espais, sovint oblidats físicament que guarden la memòria col·lectiva dels pobles, com a espais de retrobament, debat, reflexió, en definitiva, uns valors. La mostra artística s’inaugura el 19 de desembre a les 19:30h a l’Espai Francesca Bonnemaison, i la podreu visitar fins el 5 gener 2024. Remor-safareigs (@remorsafareig)

Go top

Publicacions

Diligència deguda al món local

Des de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, ampliem la col·lecció en format wiki sobre violències masclistes amb aquesta nova publicació, arrel de l’aprovació del  Protocol Marc per a una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista, aprovat el novembre de 2022 com a una obligació derivada de l’article 76 bis 5) de la Llei 17/2020, que acorda un nou model d’intervenció.

i podeu accedir a través d’aquest enllaç.

Abordatge des dels ens locals dels maltractaments i les violències masclistes envers les dones grans

Aquesta és una publicació derivada del projecte transformador “Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes” (2021-2023). El seu objectiu és aportar una mirada interseccional i transversal que posi de manifest i redueixi els buits existents en l’atenció a les dones grans i que garanteixi el seu ple dret a la igualtat.

Hi podeu accedir a través d’aquest enllaç.

RECOMANEM

Pla d’acció per combatre la pressió estètica 2023-2026

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla a proposta del Departament d’Igualtat i Feminismes i impulsat per l’Institut Català de les Dones. Aquest Pla aborda les causes i les conseqüències de la pressió estètica i compta amb un pressupost inicial de 10,6 milions d’euros. L'objectiu general del Pla és proporcionar una resposta coordinada i transversal a aquesta forma de violència simbòlica contra les dones, que afecta l'autoestima i la salut tant física com mental. Amb aquesta finalitat, s'han definit aproximadament setanta accions en àmbits com la moda, l'alimentació, el consum, l'audiovisual, l'esport, el món laboral, l'educació i la salut.

El podeu consultar aquí.