Imatge: Diputació de Barcelona
Els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Vilanova i la Geltrú van compartir a l’Smart City Expo World Congress les seves experiències en projectes de la Unió Europea de l’àmbit digital als seus municipis.
La xerrada sobre les iniciatives de la Unió Europea en l’àmbit digital va tancar les presentacions del matí de la primera jornada de l’SCEWC a l’estand de la Diputació de Barcelona. Els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Vilanova i la Geltrú van mostrar les seves experiències de participació en projectes europeus de matèria digital. La diputada adjunta de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals, Pilar Díaz, va conduir la sessió.
Díaz va recordar que la Diputació de Barcelona participa al congrés des de la seva primera edició el 2011. També va recalcar que «les tecnologies han d’estar al servei de les persones», perquè «la informació empoderi la ciutadania i aquesta pugui implicar-se en els afers públics».
D’una banda, els representants dels ajuntaments de Castelldefels i Gavà van explicar com han treballat conjuntament en un projecte seleccionat per l’Intelligent Cities Challenge, una iniciativa de la Comissió Europea que té per objectiu donar suport a més de 100 ciutats perquè aconsegueixin ser neutres d’emissions, intel·ligents i socialment responsables gràcies a la tecnologia. El projecte desenvolupat per aquests consistoris es basa en la gestió de l’aigua a través de la digitalització, la prevenció d’inundacions i la intel·ligència artificial, a fi de reduir el consum de recursos hídrics i energètics. Els ponents d’aquests ajuntaments van ser Jordi Tort Reina, primer tinent d’alcaldia i portaveu del Govern, president de Governança, Gestió Interna, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat i Esports de l’Ajuntament de Gavà, i Esther Niubó Cidoncha, segona tinenta d’alcaldia, regidora delegada de Presidència, Comunicació, Noves Tecnologies, Serveis Socials i Dependència de l’Ajuntament de Castelldefels.
D’altra banda, Joana Sánchez Morillo, tinenta d’alcaldia, regidora de Serveis Generals, Empreses i Innovació de l’Ajuntament de Viladecans, va presentar el projecte Vilawatt. Es tracta, va explicar, d’un «pla de transició energètica que involucra els habitants en la transició energètica». El projecte comprèn accions com el canvi de tancaments per finestres aïllants per estalviar energia i la instal·lació de panells fotovoltaics per generar energia verda. Sánchez va destacar l’empoderament, aprenentatge i canvi de cultura energètica que han observat per part de la ciutadania i les entitats, i va manifestar la voluntat del municipi de «ser autosuficients energèticament l’any 2050».
En últim lloc, Conxi Martínez Sánchez, regidora d’Innovació, Empresa i Hisenda de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va compartir el projecte Digital Media Center, a través del qual la ciutat pretén millorar el suport que l’Administració dona a l’emprenedoria. Gràcies a aquest projecte, han creat una comunitat d’emprenedors, un fòrum d’innovació local i una estructura per afavorir l’emprenedoria. Martínez va comentar les oportunitats i els reptes de la transició digital als municipis, així com la necessitat de treballar de manera mancomunada entre municipis per promoure una transformació digital justa, inclusiva i reeixida. En aquest sentit, va explicar que a Vilanova i la Geltrú estan creant centres d’assistència tecnològica per als col·lectius menys digitals.
Pilar Díaz va cloure la xerrada recordant que cal «fer d’Europa un espai inclusiu, però sobretot molt més sostenible» i demanant als ajuntaments que facin servir els recursos que la Diputació els ofereix.
Newsletter: Innov@diba
Newsletter number: Novembre i desembre 2021. Núm. 10
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona