VideoFlow / Shutterstock.com
El nou curs «Administració de personal per als ens locals» s’imparteix en quatre mòduls progressius, precedits d’una prova de nivell de coneixement tècnic. S'adreça a gestors i responsables de recursos humans, per respondre les incidències que sorgeixen en la gestió diària.
Des del 2011, la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals de la demarcació el curs «Gestió de nòmina i seguretat social del personal al servei dels ens locals».
Aquesta acció formativa va néixer de la necessitat dels tècnics municipals encarregats de gestionar la nòmina perquè assoleixin els coneixements necessaris que els permetin actuar de forma eficient i orientada per evitar els conflictes que sovint sorgeixen quan no es fa una correcta gestió d’administració de personal.
El curs s’imparteix amb formadors interns, aprofitant l’experiència pràctica acumulada a la Secció d’Assistència a l’Administració dels Recursos Humans, la qual, des del 2003 presta el servei de nòmina als ens locals que reuneixen els requisits per poder fer l’encomanda de gestió corresponent. Actualment, es treballa per a 143 ens de la província, fet que proporciona una gran visió de conjunt.
Des de l’inici es va oferir la formació en format presencial, amb un recorregut molt ampli, ja que es van treballar des dels coneixements bàsics essencials fins als més complexos, amb una durada molt extensa: 40 hores, en 8 sessions de 5 hores.
En paral·lel, també s’ofereix el curs «Gestió de la incapacitat temporal (IT) del personal al servei dels ens locals», sota les mateixes premisses que el de nòmina.
És una acció d’especialització que aborda les qüestions jurídiques i també les més tècniques i operatives de càlcul de nòmina i cotització en situació d’incapacitat, que requereixen que els assistents disposin dels coneixements previs que permetin un desenvolupament òptim de les sessions.
Després d’haver fet nombroses edicions dels dos cursos, s’ha constatat la necessitat d’integrar-les en una sola acció formativa, atès que alguns dels continguts són comuns en tots dos, i sobretot d’adequar-la als diferents nivells de coneixements dels assistents i també a les expectatives i objectius de cada cas.
Per això s’ha considerat idoni replantejar aquestes accions, segmentant l’acció formativa en diferents mòduls que s’ajustin tant al nivell de coneixement inicial dels assistents, com a les expectatives necessàries. No tothom té el mateix punt de partida ni tampoc les mateixes necessitats finals.
La nova proposta, que trobareu al Banc d’Accions Formatives (BAF), «Administració de personal dels ens locals» es presenta en quatre mòduls, que formen part d’un itinerari flexible i gradual, al qual es pot accedir des de l’inici o a partir del 2n, 3r o 4t, sempre que abans s’hagin acreditat els coneixements requerits mitjançant la superació d’una prova de nivell.
Aconseguir grups homogenis afavoreix l’aprenentatge i possibilita unes dinàmiques de treball més adients i efectives.
Per altra part, la segmentació de l’acció en quatre mòduls de menor durada, de complexitat creixent, que incorpora nous continguts de l’administració de personal necessaris, facilita tant la logística i disponibilitat dels assistents com l’assimilació i posada en pràctica dels continguts de manera progressiva.
D’aquesta manera, el nivell 1 d’aquest curs va adreçat a personal tècnic i administratiu que està treballant en l’àmbit de la gestió de nòmina i cotització i necessita assolir coneixements bàsics. És una aproximació al tema i persegueix tres objectius principals:
El nivell 2, així com els següents, va adreçat als empleats que han superat el nivell anterior o bé als que acrediten la superació de la prova d’accés corresponent.
Els objectius principals són els següents:
En el nivell 3 s’estudien les incidències més habituals que afecten la gestió de la nòmina i la cotització. L’objectiu principal és veure’n la repercussió en diferents àmbits de la gestió i saber gestionar les incidències amb les institucions o administracions implicades en els tres estadis de la relació en la gestió de les incidències:
Finalment, en el nivell 4 s’estudia en profunditat la situació d’incapacitat temporal (IT), el passi a incapacitat permanent (IP), amb les particularitats pròpies de l’Administració local, i es veu com afecten la nòmina i la cotització i, especialment, quines conseqüències poden produir en la gestió de la plantilla.
L’objectiu principal és saber gestionar la situació de la IT i la IP des de la perspectiva de l’ajuntament.
Pel que fa a la programació de les accions formatives, l’octubre de 2022 ja es va obrir la prova nivell per determinar les persones que es podien inscriure a la formació d'administració de personal per als ens locals (APEL) 1 i quines a l’APEL 2. El novembre es va fer la primera edició de l’APEL 1, amb 28 participants. Durant aquest febrer s’ha previst la segona edició de l’APEL1 per a un altre grup de 28 inscrits que van quedar classificats.
Es preveu que durant el maig de 2023 es porti a terme la primera edició d’APEL 2, per als mateixos participants que ja van fer l’APEL 1 i per als que van superar la prova de nivell. I el novembre es preveu també la realització de la primera edició d’APEL 3.
L’objectiu per al 2024 és fer més edicions de tots els nivells, incloent-hi l’APEL 4, i la Direcció de Serveis de Formació anirà obrint oportunament les proves de nivell.
Newsletter: Innov@diba
Newsletter number: Febrer 2023. Núm. 22
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona