Juliol 2021. Núm. 7

Notícies

Diputacions, Localret i AOC exploren la possibilitat de presentar projectes comuns de transformació digital als fons Next Generation EU

PT Pictures / shutterstock.com

PT Pictures / shutterstock.com

El 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu va acordar el marc financer pluriennal 2021-2027 i el fons de recuperació Next Generation EU (NGEU). Aquest pla neix com a palanca per a construir l’Europa de la nova generació, i està dotat amb 750.000 M€.

Aquest pla neix com a palanca per a construir l’Europa de la nova generació, impulsant projectes que suposin un canvi estructural i que tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació. Està dotat amb 750.000 M€, que es desembossaran als estats membres entre 2021 i 2026. Una de les grans prioritats d’aquest pla és la transformació digital.

Des de fa uns mesos, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; Localret, i el Consorci AOC han constituït un grup de treball tècnic davant les properes convocatòries dels fons europeus Next Generation, que preveuen destinar 391,4 milions d’euros a la transformació digital de les administracions locals entre 2021-2023.

Aquest ambiciós programa representa una oportunitat excepcional perquè l’Administració local de Catalunya doni un impuls decisiu en la seva transformació digital per a adaptar-se als nous temps i a les noves necessitats, amb l’objectiu d’assolir un alt impacte social, d’eficiència i econòmic.  

Atès que s’ha d’executar en un marge de temps reduït, ha generat moltes expectatives i es preveu una gestió i una execució molt complexa. És fonamental definir un model de governança i un full de ruta compartit, coordinat i consensuat, que garanteixi identificar iniciatives compartides, definir prioritats, distribuir responsabilitats en els diferents àmbits per a assegurar la millor prestació de serveis als ens locals per a l’Administració i una bona coordinació de l’execució. 

Criteris del grup de treball 

Els criteris del grup de treball per a definir els eventuals projectes i la seva governança són els següents: 

  1. Contrastar , tot i les incerteses actuals, i, en la mesura del possible, alinear les iniciatives dels fons europeus amb el model català d’Administració digital que entre totes les institucions hem desenvolupat els darrers 20 anys amb molt bons resultats, mitjançant la col·laboració, el consens, la visió transversal de les administracions catalanes i potenciant els serveis comuns i interoperables. 
  2. Avançar cap a un model de prestació de serveis públics presencials i digitals, amb una visió de país i de sistema integrats, que posi el ciutadà al centre i faci més fàcil la relació amb els diferents nivells de l’Administració. 
  3. Garantir que tots els ens públics, independentment dels seus recursos i capacitats, ofereixin serveis públics digitals de qualitat amb un model econòmic sostenible. 
  4. Facilitar la gestió del canvi i l’adopció dels serveis digitals, mitjançant l’aplicació de les bones pràctiques, l’acompanyament, la capacitació digital de la ciutadania i els empleats públics, i la comunicació i el suport.  
  5. Definir models de gestió, estàndards i guies que facilitin la gestió del canvi als ens públics 
  6. Avaluar, a partir de dades objectives i de forma rigorosa, l’avenç de la transformació digital per a posar en valor la bona feina feta, conèixer les bones pràctiques de les administracions capdavanteres, facilitar l’autoavaluació dels  ens propis  i identificar les entitats que requereixen més suport. 
  7. Potenciar les iniciatives innovadores que aprofiten les oportunitats de les tecnologies més avançades per a impulsar la transformació de models de prestació de serveis per a oferir serveis digitals més eficients, fàcils, personalitzats, proactius i transversals. 
  8. Promoure espais col·laboratius d’aprenentatge i experimentació de l’aplicació pràctica de les tecnologies avançades per a validar-ne el valor públic, i definir models reutilitzables per a totes les administracions catalanes, amb necessitats i capacitats diferents. 

Introducció al model català d’Administració digital 

El model català d’Administració digital neix amb el Pacte per a la promoció i el desenvolupament de la societat de la informació a les administracions públiques catalanes, que van signar els presidents de tots els grups parlamentaris, el Govern de la Generalitat de Catalunya i els governs locals representats pel Consorci Localret al Parlament de Catalunya el 23 de juliol de 2001. Aquest Pacte identifica la transformació digital del sector públic com un repte estratègic per al progrés social i econòmic de Catalunya. 

El model col·laboratiu d’Administració digital de Catalunya ha aconseguit uns indicadors molt destacables. 

  • El 99 % de les administracions locals de Catalunya ofereixen serveis de tramitació digital i un espai de transparència. Més del 90 % d’aquests utilitzen serveis de l’AOC. 
  • El 2020, el 74 % dels tràmits dels ajuntaments i consells comarcals s’han fet per un canal electrònic. I s’han dut a terme 80 milions d’intercanvis de dades i documents entre administracions públiques, que la ciutadania s’ha estalviat d’adjuntar en els seus tràmits.  
  • El 82 % de la ciutadania està contenta o molt contenta amb els serveis públics digitals. 
  • Tot i la bona feina feta fins ara en l’àmbit de la digitalització, hi ha molta feina pendent i nous reptes. Cal potenciar la transformació organitzativa, atès que té un gran impacte en l’eficiència, l’agilitat, la usabilitat, la inclusió digital i la transparència i, per tant, genera una major satisfacció i confiança de la ciutadania envers els serveis públics. També cal incorporar les tecnologies avançades, com l’analítica avançada de dades i la intel·ligència artificial, per a oferir serveis innovadors que donin resposta a les noves demandes. 

 

Newsletter: Innov@diba
Newsletter number: Juliol 2021. Núm. 7

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona