Imatge: Diputació de Barcelona
Tant CONGOPE com la Fundació Terranueva treballen per crear trobades i espais de diàleg participatius amb diferents actors del territori equatorià amb la finalitat d’aconseguir el millor model econòmic per protegir millor a la població en condicions de vulnerabilitat socioeconòmica.
La Diputació de Barcelona participa en un projecte de cooperació de l’Equador que té per objectiu acompanyar i enfortir les capacitats dels governs provincials de l’Equador per dissenyar participativament un model econòmic que incorpori polítiques públiques que permetin comptar amb una mínima protecció de la població en condicions de vulnerabilitat socioeconòmica.
En concret, es tracta d’enfortir la sobirania i la seguretat alimentària i l’impuls de l’economia popular i solidària dels territoris com a mitjà per assolir una reactivació econòmica local i la definició d’un model de governança públic, privat i comunitari que contribueixi al desenvolupament sostenible de les províncies de l’Equador.
Avui, a més de la meitat del projecte, ja s’han dut a terme moltes de les accions previstes.
Del 27 al 29 de juny va tenir lloc a Barcelona l’intercanvi d’experiències sobre la implementació de models econòmics alternatius entre CONGOPE, Terranueva, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat Trinacional Fronterera Rio Lempa, l'Associació de Municipis Cayaguanca i l'Associació Intermunicipal Cacahuatique Nord (AICN). La trobada va ser tot un èxit de participació i d’intercanvi d’experiències entre les parts participants i algunes experiències del territori de la província que es van visitar.
Posteriorment, durant el mes de setembre cal destacar l’organització de 3 espais de diàleg i de treball amb entitats referents en matèria de planificació amb la finalitat d'obtenir més informació per a la proposta del model econòmic que serveixi de referència. En aquests espais es va comptar amb la participació de la Secretaria Nacional de Planificació, el Consell Nacional de Competències, la Superintendència d'Ordenament Territorial, l’Associació de Municipalitats Equatorianes i el Consell Nacional de Governs Parroquials Rurals de l'Equador.
Una altra activitat participativa que s’ha dut a terme va ser la realització d’intercanvis d’experiències entre les províncies pilot seleccionades per a la implementació del model. L'activitat va anar a càrrec de Terranueva i es va efectuar a les instal·lacions de CONGOPE els dies 11 d'agost a Portoviejo, el 19 d'agost a Ambato, el 16 d'agost amb els delegats del GAD de Sucumbíos de manera virtual i el 25 d'agost a la ciutat de Quito. Aquest espai de diàleg entre les parts, entre altres qüestions, van servir per a poder identificar les fortaleses de cada província: en el cas de Manabí, la fortalesa en la territorialització de les polítiques públiques; a Tungurahua el seu model de governança i, en el cas de Sucumbíos, el model de funcionament de Corposucumbíos.
Per altra banda, cal destacar l’acció que es va dur a terme el passat mes de desembre on es va desenvolupar una capacitació i sensibilització als equips tècnico-polític del GAD Provincial de Manabí (província escollida per dur a terme el projecte pilot) per tal d’aportar un enfortiment de les capacitats dels equips tècnics perquè els processos d'implementació dels nous models de gestió als territoris impliquen la introducció de noves capacitats en el conjunt dels membres responsables de la seva gestió.
Aquest projecte es va iniciar el novembre de l’any passat i durarà fins a l’abril de 2023, compta amb un pressupost de gairebé 175.000 euros, amb una aportació de 114.000 euros per part de la Diputació de Barcelona.
Newsletter: #InternacionalDiba
Newsletter number: #85 - Gener de 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat