Cultura - 19/07/2017 14:35 h. - Ramon Viladomat
Lliurats a Sallent el Pla director del castell i el catàleg de masies del municipi
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sallent, el Pla director del conjunt monumental del castell i el Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions situades en sòl no urbanitzable, un document que inventaria un conjunt de 70 elements inclosos amb aquestes característiques del municipi. Els dos treballs han estat lliurats avui pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcalde, David Saldoni.
El castell de Sallent, catalogat com a Be Cultural d’Interès Nacional (BCIN), va ser en origen un conjunt militar que es va transformar en mas, situat en un punt privilegiat des d’on es contempla una extensa panoràmica del Pla de Bages. Datat a mitjans del segle X, el castell té estructures d’època medieval, moderna i contemporània, i dins del recinte es troba l’església de Sant Esteve i Sant Sebastià, saquejada i cremada al 1936, que ha estat objecte de reconstrucció des del 1973 fins l’actualitat. Actualment, el castell i el mas castell ofereixen una degradació important dels elements constructius i dels materials que els conformen.
El Pla Director, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, preveu preservar i consolidar les restes del castell tenint en compte les seves etapes evolutives, continuar amb l’estudi i la recerca arqueològica del conjunt i establir les actuacions necessàries per garantir la seguretat dels visitants i la preservació del monument.
L’estudi també estableix els criteris de les intervencions a desenvolupar per fases, destacant les seves etapes de construcció més significatives, i té per objectiu potenciar la consciència col·lectiva sobre l’origen i el valor del castell respecte el poble i el territori.
Catàleg de masies i cases rurals
El segon document lliurat, el Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions situades en sòl no urbanitzable, conté l’inventari de 70 elements catalogats amb una fitxa individualitzada. Tots aquests elements inventariats són susceptibles de reconstrucció o de rehabilitació, pels quals es justifiquen les raons arquitectòniques, històriques, paisatgístiques, mediambientals o socials que en determinen la necessitat de preservació i recuperació i establint les condicions reguladores d’edificació i d’ús
El document inclou, entre els seus objectius, la recuperació i conservació del patrimoni rural del municipi, limitant l’aparició d’activitats poc compatibles amb la qualitat del paisatge i evitant la dispersió de determinats usos en el territori, però també la protecció i conservació d’aquells habitatges que, atesa la seva vinculació amb activitats agropecuàries, permeten la conservació i la custòdia del territori en el medi rural.
Els objectius d’aquest catàleg es també evitar el despoblament de l’entorn rural a partir del fomentant de l’activitat econòmica vinculada a aquest territori, amb espais agrícoles i forestals, alhora que s’aspira a reforçar l’activitat turística compatible amb el medi rural mitjançant la preservació dels seus valors naturals i ambientals.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.