13/07/2017 11:07 h. - Ramon Viladomat
Vilafranca del Penedès disposa del Pla de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i el catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals. El treball, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) i que inclou un inventari de 841 béns, és una eina que ha de servir per establir mesures per conservar aquest conjunt patrimonial del municipi, així com la seva millora i recuperació.
El document, que s’ha desenvolupat al llarg de catorze mesos i coordinat per la historiadora Imma Vilamala amb un equip constituït pels arquitectes Antoni Vilanova i Susanna Moya, els historiadors Josep Bosch i Joan Solé, l’enginyer agrònom Xavier Fàbregas, i l’arqueòleg Juan Garcia Targa, permetrà apropar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes per garantir un coneixement general i culturalment connectat dels seus béns.
El catàleg i Pla especial de protecció del patrimoni recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa, una normativa, els plànols de situació dels elements, la carta arqueològica actualitzada, l’estudi de paisatge i el document ambiental estratègic.
Per aquest treball s’han confeccionat fitxes dels 841 béns catalogats, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics.
Entre els seus valors patrimonials cal destacar els conjunts del nucli antic, les places de Jaume I, de l’Oli, de Vall del Castell i de la Constitució, les restes de les Muralles, el Call Jueu, les Rambles, el carrer de la Parellada, les avingudes de Barcelona i Tarragona, la carretera d’Igualada, i el barri de Poble Nou.
En aquest Pla Especial s’ha volgut protegir especialment vials històrics com els carrerons o corralons, trams de carrers identificats com a fronts edificatoris, ambients i, també, els comerços i establiments singulars.
La població de Vilafranca del Penedès compta així mateix, amb un ric patrimoni medieval, tant pel que fa a arquitectura religiosa com civil, amb la basílica de Santa Maria, l’església de Sant Joan, el convent de Sant Francesc, la capella de Sant Pelegrí o l’Hospital de Sant Pere, i el Palau Reial, el Palau Baltà, l’ajuntament, la casa Macià, Cal Gomà i Cal Dorda.
També hi ha obres d’arquitectes destacats del Modernisme i el Noucentisme, com Santiago Güell, Eugeni Campllong, Antoni Pons, August Font i Carreras, Josep M. Miró Guibernau i Josep Ros i Ros. Del primer període sobresurten les cases Vidal Folquet, Fontrodona, Solé, Vicenç Mestre, Guasch i Estalella, Claramunt, Artur Inglada, Silvio Salvador, Ramona Quer, Germanes Estalella, Mercè Torres i els magatzems Magí Figueras, i més tardanament, les cases Torres i Casals, Jané i Alegret, Elies Valero, Galtés Mainé, i l’Asil Inglada Via., així com les cases noucentistes Vallès i Solsona, al Poble Nou, Tetas i Forés i Canyelles.
L’estudi també fa esment de l’important patrimoni arquitectònic industrial i comercial del municipi que es conserva a llarg del carrer del Comerç, com els magatzems de vins Torras, Cortina, Montserrat, Isidre Figueras, Mory, Fèlix Via i Devisa, testimonis del passat i present de l’important activitat agrícola i de producció vitivinícola del territori. Així mateix, el municipi compta amb interessants exemples d’arquitectura residencial rural com La Torreta dels Bous, la masia de Santa Maria dels Horts i la casa d’estiueig de Pladellorens.
En aquest document també s’ha revisat i actualitzat la carta arqueològica, i s’han catalogat i identificat aquells béns d’especial interès natural i paisatgístic, com la riera de Llitrà, les muntanyes de Sant Pau i de Sant Jaume, els camins de Melió i de la Bleda, el Pi de la Serreta i l’Ametller del Malanit.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.