Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2023 - #132

El Servei de Salut Pública informa

Dia Mundial de la Salut Mental

© OMS

© OMS

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental va ser promoguda per la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) al 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física, i des de llavors el dia 10 d’octubre celebrem aquesta diada, enguany sota el lema “La salut mental és un dret humà universal”.

La Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) adoptada per l’Assemblea General de l’ONU el 1948 no esmentava  específicament la salut mental. Es van necessitar divuit anys perquè en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC), a l’article 12 se’n fes referència: "Els Estats part en aquest Pacte reconeixen el dret de tota persona a gaudir del més alt nivell assolible de salut física i mental".

Tal i com diu l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “La salut mental és un estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d'estrès de la vida, desenvolupar totes les seves habilitats, poder aprendre i treballar adequadament i contribuir a millorar la seva comunitat. És part fonamental de la salut i el benestar que sustenta les nostres capacitats individuals i col·lectives per prendre decisions, establir relacions i donar forma al món on vivim. La salut mental és, a més, un dret humà fonamental. I un element essencial per al desenvolupament personal, comunitari i socioeconòmic”.

Així es pot dir que gaudir d’una bona salut mental és fonamental i per això s’han realitzat molts esforços per part dels governs i de diferents institucions i agències amb l’objectiu d’evitar la discriminació per salut mental, però malgrat tot la discriminació, els estereotips i l’estigma persisteix.

Per aquest motiu el lema d’aquest any vol reforçar la necessitat de redoblar esforços per garantir que totes les persones rebin una atenció de salut mental de qualitat i que es respectin els drets humans i el benestar de les persones amb malalties mentals a totes les parts del món.
La WFMH incideix en que totes les persones amb dificultats de salut mental tenen:

  • El dret a ser protegits dels danys coneguts a la salut mental; Un dret universal que s'aplica a tota la població, però especialment a la vulnerable.
  • El dret a accedir a una atenció de qualitat i assequible quan una persona està lluitant amb la seva salut mental.
  • El dret a la llibertat i a la dignitat, inclòs el dret d'elecció.

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #132 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS