© Chinnapong / Shutterstock.com
Els antibiòtics són un dels pilars de la medicina moderna. Però l’excés d’ús i l’abús d’aquests medicaments tan fonamentals ha fet que els bacteris estiguin evolucionant fins a desenvolupar resistència a aquests fàrmacs. D’aquesta manera, s’estima que només durant l’any 2019 els bacteris resistents als antibiòtics van causar 1,27 milions de morts al món, un problema que, lluny de solucionar-se, va en augment, ja que les previsions apunten a 10 milions de morts anuals per aquesta causa per l’any 2050. Tu també pots contribuir a fer que els antibiòtics mantinguin la seva efectivitat fent-te aquestes set preguntes abans de consumir-ne:
1. Puc prendre'm un antibiòtic si crec que el necessito, encara que no me l'hagi receptat un metge o una metgessa?
No. Ha de ser un metge o una metgessa qui el decideixi, perquè és qui té experiència en salut i infeccions. Primer discernirà el tipus d'infecció que tens (si és vírica o bacteriana, per exemple) i després et receptarà un tipus de tractament o un altre. Recorda que els antibiòtics només són útils davant infeccions bacterianes. Perquè al personal mèdic li resulti més fàcil el diagnòstic, existeixen guies produïdes per equips professionals de l'àmbit sanitari que recullen els protocols establerts. Es distribueixen en les xarxes sanitàries autonòmiques, nacionals i internacionals, com la xarxa PROA, i permeten fer un seguiment del quadre clínic del pacient i prendre una decisió de quin és el tractament més adequat. Per exemple, davant una infecció bacteriana lleu es pot optar per receptar antiinflamatoris que redueixin els símptomes i evitar així l'ús d'antibiòtics. O es pot modificar el tractament diverses vegades segons la resposta immunitària del pacient.
2. Puc modificar pel meu compte el tractament antibiòtic si ja em trobo millor?
No, en cap cas. No pots espaiar les preses ni abandonar el tractament pel teu compte. Si et sents millor pot ser que sigui perquè els antibiòtics estan funcionant correctament, però és essencial que segueixis la pauta antibiòtica completa per a assegurar-te que elimines tots els bacteris que t'estan causant la infecció. Així reduiràs la possibilitat de desenvolupar una infecció causada per bacteris resistents als antibiòtics que t'estàs prenent. De la mateixa manera, si en completar el cicle de medicació no has millorat, hauries de programar una nova consulta amb la teva metgessa o metge perquè avaluï la situació i, si ho considera necessari, t'ajusti el tractament antibiòtic.
3. Puc aprofitar un antibiòtic que em va sobrar d'una altra ocasió?
No hauríem de guardar les dosis d'antibiòtic que ens sobren quan acabem un tractament. Per descomptat, no per a automedicar-nos ni per a passar-les a algú de confiança que cregui que les necessita. Sempre ha de ser un metge o una metgessa qui consideri si és necessari prendre antibiòtic i qui estengui la recepta del tractament adequat. Si la caixa que t'han donat porta més dosi que les que t'han receptat, quan acabis el tractament has de portar-la a una farmàcia per a dipositar-la en un contenidor blanc anomenat “punt SIGRE”. Aquí pots dipositar qualsevol tipus de medicament que ja no necessitis. D'aquesta manera, a més de cuidar la teva salut, també estaràs cuidant el medi ambient, ja que aquests medicaments seran tractats adequadament i eliminats com a medicació, la qual cosa no passa si els tires en un contenidor convencional. Avui dia, a Espanya els antibiòtics no es recepten amb dosis personalitzades, encara que s'està treballant perquè sigui així en un futur. De manera que si et sobra antibiòtic és per una qüestió de producció o logística, no té res a veure amb la pauta antibiòtica o la quantitat d'antibiòtic que has de prendre't.
4. Puc prendre'm un antibiòtic caducat?
No et farà efecte. La data de caducitat estableix que a partir del moment indicat els compostos del medicament estan deteriorats i ja no actuen davant el microorganisme bacterià. Pot deure’s al fet que el principi actiu ja no causa cap efecte o al fet que els seus conservants es deterioren més ràpidament davant fluctuacions de temperatura, llum o humitat, entre altres. En el pitjor dels casos, un antibiòtic caducat pot causar una intoxicació. Sempre que emmalalteixis i no aconsegueixis trobar-te millor al cap d'uns dies, acudeix a un professional de la salut perquè identifiqui els teus símptomes i et recepti el tractament adequat. Si t'han receptat antibiòtics i en conserves alguns a casa, però caducats, porta'ls als punts SIGRE de les farmàcies i adquireix els que t'han indicat. Recorda que, si en acabar el tractament et sobren dosi, has de portar-les també a un punt SIGRES.
5. Puc prendre'm dues pastilles d'antibiòtic alhora si se m'ha oblidat prendre l'última dosi?
Si t'oblides la dosi d'un antibiòtic, baixarà el nivell d'aquest antibiòtic en el teu cos i els bacteris tornaran a multiplicar-se. Això pot deure’s al fet que els bacteris es tornin resistents a l'antibiòtic, la qual cosa faria perdre efectivitat al tractament. Així i tot, no és aconsellable prendre dues dosis alhora, ja que podria resultar tòxic. El millor és que esperis a la següent presa. Un consell útil: posa't una alarma per a recordar cada presa. Això és vàlid tant per als antibiòtics orals com per als tòpics: cal seguir les dosis pautades pel metge i no saltar-se-les ni parar el tractament encara que la infecció sembli eliminada.
6. Puc barrejar l'antibiòtic amb altres medicaments?
Has d'informar el teu metge de quins medicaments estàs prenent, perquè els antibiòtics poden interactuar amb, per exemple, alguns anticoagulants i antiàcids, i fins i tot restar eficàcia a les píndoles anticonceptives.
7. Puc barrejar l'antibiòtic amb alcohol?
Si beus una quantitat moderada, l'alcohol no afectarà l'antibiòtic. Però hi ha excepcions, com en el cas del Metronidazole, que si es barreja amb alcohol pot provocar efectes secundaris com a taquicàrdia o xafogors.
Marina Tarrús, Victoria Ballén, Natalia Rosón, Pau Rubio i Sara Soto, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #139 - Maig 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat