© Diputació de Barcelona
Els resultats de les enquestes sobre hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO són d’utilitat per als municipis implicats per tenir una bona foto sobre la salut dels adolescents i els seus determinants, i prioritzar reptes i intervencions.
Cada cop més municipis veuen la importància d’explicar les dades als propis estudiants participants. Per una doble raó:
A Abrera, en el marc d’una jornada amb els estudiants d’ESO i batxillerat amb motiu del dia mundial de la salut, el 12 d’abril es van presentar els resultats de les enquestes. Amb l’auditori ple amb prop de 200 alumnes, se’ls va explicar els principals capítols de l’enquesta: estat anímic, oci, consums, sexualitat, alimentació i relació amb els companys; la comparació amb la resta de la demarcació i l’evolució respecte l’anterior onada.
Els aspectes que van generar més interès i comentaris van ser els relacionats amb les desigualtats entre nois i noies en la majoria d’indicadors, així com el bloc de sexualitat, consums de substàncies i estat anímic. Va reafirmar l’interès de la sessió el constatar les expressions canviants de les cares del públic. En alguns casos assistint amb gestos de confirmació als resultats que se’ls presentaven, mentre que en els ítems més vinculats a la imatge i actituds que es volen projectar i que s’entenen com a socialment desitjables, les expressions eren de sorpresa al no concordar amb les seves intuïcions o amb el què esperaven del seu grup reduït d’iguals.
A Sant Pere de Ribes, el 17 d’abril, va tenir lloc el Consell Escolar Municipal. El Consell, amb representació de professionals, responsables, alumnes, famílies i entitats és un espai idoni d’escolta, intercanvi i participació. Conduit per l’alcaldessa, i amb la presència de tota la comunitat educativa, estudiants inclosos, va fer que la presentació de resultats de les enquestes pogués activar a tots els actors necessaris per a l’acció en salut. En el debat generat van aflorar diverses qüestions: com convertir l’enquesta en una eina útil de diagnòstic per a edats més primerenques; i com passar del diagnòstic a la priorització d’accions per la salut incorporant a tots els assistents.
Una de les conclusions d’aquestes sessions és la importància que els propis alumnes coneguin els resultats en salut de les enquestes que participen. No hi ha un format únic, i cada ajuntament ha de trobar l’espai i format més ajustat a les seves necessitats, però implicar-los ajuda a assegurar-ne la implicació en futures edicions i que coneguin millor com és la salut dels seus iguals, allunyada d’intuïcions subjectives.
El recurs de l’enquesta d’hàbits de salut a l’alumnat de 4t d’ESO es pot demanar al Catàleg de serveis.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #139 - Maig 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat