©studiolaut/shutterstock.com
El programa de prevenció de riscos i promoció de l’envelliment actiu i saludable del Servei Local de Teleassistència té com a objectiu fomentar l'autonomia personal i afavorir l’apoderament de les persones grans, així com incorporar hàbits de vida saludable, incrementar la participació social i crear vincles amb la comunitat. [+]
Aquest programa es porta a terme en tres modalitats: escrita a través de díptics, presencial a través de xerrades, i telefònica mitjançant el programa “Parlem de...”. Dins d’aquest programa preventiu s’actua proactivament amb la difusió de consells i fent arribar instruccions davant d’una emergència concreta, com és el cas de les temperatures extremes que es poden produir durant l’estiu.
Per això, l’estiu de 2021, el SLT va iniciar un treball de col·laboració amb la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La XMRC posa a disposició de la ciutadania un parc d’equipaments i espais públics amb confort tèrmic que compatibilitzen els seus usos habituals amb el servei de refugis climàtics. Aquests espais són accessibles, segurs i proporcionen confort tèrmic durant l’època estival.
En el marc d’aquesta col·laboració es va fer una prova pilot per donar informació a les persones usuàries sobre els refugis climàtics que tenien a la seva disposició a fi d’ajudar-les a adaptar-se a les elevades temperatures estivals. Aquesta informació es va fer arribar a través del programa “Parlem de...” i de les visites domiciliàries de coordinació de zona, i es va portar a terme. en aquells municipis adherits a la XMRC: Badia del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.
Aquest treball conjunt es referma per la campanya d’estiu del present any 2022, amb dos municipis més adherits a la XMRC: Santa Coloma de Gramenet i Sant Feliu de Llobregat, i ampliant els canals de comunicació que, a més de la modalitat telefònica i de la informació que es donava en les visites domiciliàries, s’afegeix la modalitat escrita amb díptics que recullen la informació dels refugis climàtics per a cada municipi participant, així com la presencial amb l’organització de xerrades en diferents refugis climàtics per conèixer què són i en què ens poden beneficiar.
L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballen conjuntament per la millora dels reptes actuals relacionats amb l’adaptació de la població als efectes del canvi climàtic, destacant la importància de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) com a servei adreçat a les persones vulnerables en el present context d’emergència climàtica, i com un recurs més que millora la seguretat i el benestar de les persones usuàries del Servei Local de Teleassistència del municipi participant, així com l’organització de xerrades en diferents refugis climàtics per conèixer què són i en què ens poden beneficiar.
Boletín: Servei Local de Teleassistència
Número de boletín: #21 - Juny 2022
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia