Butlletí Servei de Teleassistència
Novembre 2023 - #23

Col·laboracions

El Servei Local de Teleassistència forma part de la iniciativa d’atenció integrada social i sanitària que impulsa la Generalitat de Catalunya

©Diputació de Barcelona

©Diputació de Barcelona

L’atenció integrada social i sanitària (AISS) té com objectiu garantir una resposta coordinada i de qualitat  a persones grans, amb discapacitat o amb problemes de salut mental amb necessitats d’atenció complexes i concurrents d’ambdós sistemes. [+]

Malgrat els diversos intents per avançar en aquest terreny, l’atenció integrada entre els àmbits social i sanitari continua sent un repte. Per això, la Generalitat de Catalunya va publicar, el passat mes de febrer, un Acord de Govern per tal de desplegar territorialment aquest model integrat i prioritzar la cura i l’atenció d’aquestes persones en l’entorn domiciliari i comunitari. Amb aquest objectiu es crea l’Agència d’atenció integrada social i sanitària (AGAISS)  i es formalitza també un acord amb els ens locals (entitats municipalistes i diputacions), tant per participar de l’AGAISS com per desplegar l’Atenció Integrada Social i Sanitària a tots els territoris de Catalunya.

L’Acord estableix que  l’AISS es desplegarà inicialment en aquells 7 àmbits territorials amb experiència prèvia avançada (Amposta, Barcelona, El Prat de Llobregat, Garrotxa/Ripollès, Gironès, Manresa i Osona) on es proposa impulsar les experiències més incipients d’atenció integrada social i Sanitària, així com projectes innovadors i singulars.

En aquest sentit, el passat 27 d’abril, el Servei Local de Teleassistència (SLT) de la Diputació de Barcelona va participar en una sessió de treball a l’equipament d’Acció Comunitària d’El Prat Llobregat juntament amb els altres actors que intervenen en el desplegament de l’AISS: els Departaments de Drets Socials i de Salut, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, l’Institut Català de la Salut, i tècnics/ques i professionals de l’àmbit social i sanitari.

A la sessió es va presentar el projecte pilot que s’està portant a terme entre el SLT i l'Equip d’Atenció Primària del Prat de Llobregat, que ha estat considerat per l’AGAISS com una experiència incipient d’atenció integrada.

El pilot de comunicació de riscos de salut, iniciat al mes de novembre de 2022, també amb la comarca de l’Alt Penedès, identifica les situacions de risc que el SLT comunica als EAP i estableix els circuits i els canals a utilitzar en funció de la prioritat (alta, mitjana o baixa) de la situació en què es troba la persona usuària. També s’ha consensuat una fitxa amb les dades que des del SLT s’han de traspassar als EAP per tal que tinguin la informació necessària per optimitzar la seva atenció.

Per definir aquest protocol de comunicació de riscos de salut, els EAP han posat a disposició del SLT un telèfon d’atenció directa on informar de les situacions identificades amb prioritat mitjana (les de prioritat alta es comuniquen a través del 061), i un correu electrònic per traspassar les situacions amb prioritat baixa però respecte a les quals es considera important que l’equip sanitari de referència tingui la informació (per exemple, sospita de maltractaments, detecció de conductes suïcides, o caigudes recurrents). També, si la persona usuària requereix d’un suport específic, el SLT pot fer gestions administratives amb l’EAP corresponent, per exemple, per programar una visita mèdica o de vacunació, o revisar pautes de medicació, entre d’altres.

Amb aquesta experiència es formalitza una tasca que el Servei Local de Teleassistència ve fent de manera regular però, sovint, amb dificultats per aconseguir un contacte directe i efectiu amb els Centres d’atenció primària en salut. Així, no només estem aconseguint avançar cap a models d’informació i comunicació més eficients sinó que estem prestant un millor servei i una atenció veritablement centrada en la persona.

Boletín: Servei Local de Teleassistència
Número de boletín: #23 - Novembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar