Ja pots escoltar un nou capítol del podcast comunitatXBM on podràs conèixer millor el projecte mOts: Art, Memòria i Comunitat. Aquest projecte és una iniciativa impulsada per la Gerència del Servei de Biblioteques i la Gerència d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona dins del programa “Parcs i biblioteques... naturalment!” i té com a objectiu unir memòria històrica, art i natura tot fomentant la participació ciutadana.
El projecte mOts busca la implicació i participació activa de la ciutadania en la creació i preservació del seu patrimoni cultural i lingüístic.
A través d’una acció artística comunitària, els participants col·laboren en la recuperació de les paraules més genuïnes del seu entorn natural, algunes d’elles molt locals, per després retornar-les a l’espai públic en forma de representació artística, mitjançant un grafit.
Aquesta iniciativa combina la creativitat col·lectiva amb la recollida de testimonis i records, promovent el valor del patrimoni cultural i natural del territori.
Podeu conèixer més sobre el projecte mOts aquí.
En aquest capítol parlem amb en Joan Manuel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor, que ha ofert suport tècnic en la selecció dels mots. Entre moltes altres qüestions, en Joan Manuel ens explica:
“Les paraules ens connecten amb qui som, d’on venim i cap a on anem perquè van lligades a accions que nosaltres fem sobre el territori i a cada un d’ells corresponen unes accions diferents i concretes. Per exemple, en zones d’aiguamolls es treballa la terra amb unes eines determinades que no són les mateixes que en altres zones de característiques diferents. Cada eina té un nom diferent, l’acció té un nom diferent, i l’acció i el nom vinculen a les persones a aquell territori concret. Per tant, va molt lligat el lloc on estem a la manera com som amb les paraules que fem servir i per tant, com parlem.”
Recuperar i perpetuar paraules que estan en desús és part de l’objectiu del projecte mOts, per guanyar en especificitat, en diversitat, per acolorir la llengua i la identitat pròpia de cada zona amb més riquesa i matisos, concretant la relació entre les persones, la natura i el territori.
Us convidem a escoltar aquest nou capítol de comunitatXBM Podcast, una iniciativa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona on compartim diàleg, reflexió i acció a l’entorn de les biblioteques públiques.
Més informació:
Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #185 - novembre 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web