El projecte TecnoGirl pretén trencar la barrera i fomentar les vocacions cientificotecnològiques al col·lectiu de noies en edat compresa entre els 12 i 18 anys, per contribuir així a posar fi a la bretxa de gènere que hi ha en professions d’aquest àmbit. Coneix-lo de ben a prop de la mà de les Biblioteques del Maresme.
Context social. Sense referents no hi ha vocacions
En un context de canvi climàtic, de transició ecològica i aparició de noves tecnologies, el món necessita més ciència, i la ciència també necessita més dones. No obstant això, en aquests moments tan crucials pel futur, les desigualtats de gènere en la ciència es posen de manifest amb més intensitat: les dones representen, actualment, tan sols una tercera part dels científics arreu del món (UNESCO, 2024).
Això es deu, en bona part, al fet que moltes noies no es senten motivades a escollir titulacions de l'àmbit cientificotecnològic per la manca d’estímuls externs i perquè els estereotips de gènere actuen de barrera (Observatorio Mujeres, Ciencia e Innovación, 2024).
Des d’aquesta conjuntura, el projecte TecnoGirl pretén trencar la barrera i fomentar les vocacions cientificotecnològiques al col·lectiu de noies en edat compresa entre els 12 i 18 anys, per contribuir així a posar fi a la bretxa de gènere que hi ha en professions d’aquest àmbit.
Marc de treball
El TecnoGirl és un projecte emmarcat dins de la proposta BiblioLab de la Diputació de Barcelona i desenvolupat per les Biblioteques del Maresme i TecnoCampus.
Les biblioteques aprofiten la seva fortalesa com a equipaments pròxims a la ciutadania i arrelats al territori per a contactar amb els centres educatius del municipi, i així, arribar a les usuàries diana, per a fer del TecnoGirl una realitat efectiva a les biblioteques.
TecnoCampus dissenya i dinamitza els tallers de ciència i tecnologia del TecnoGirl a través del programa Xnergic, un moviment creat en l’entorn universitari que pretén despertar vocacions tecnològiques entre la comunitat de joves d’entre 12 i 18 anys.
Metodologia
Per tal de d’arribar a l’objectiu principal del TecnoGirl de fomentar les vocacions cientificotecnològiques al col·lectiu de noies, s'incideix en tres dels factors que influeixen en la baixa elecció de les estudiants per les titulacions STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics): els estereotips de gènere, la percepció d'autoeficàcia i la recerca de sentit. Dels respectius factors se'n deriven tres objectius secundaris: sensibilitzar, formar i dotar de sentit. Per donar resposta als tres objectius s’estableixen tres fases: l’exposició de models referents femenines, els tallers de formació en tecnologia i ciència i la HackGirl.
Fase 1. Exposició Dones i tecnologia
El projecte compta amb l’exposició itinerant de referents de dones en l’àmbit cientificotecnològic, amb la intenció de contribuir a donar visibilitat i posar en valor el paper de les dones en el món de la ciència i la tecnologia. Es pretén estimular, d’aquesta manera, l’aparició de properes generacions de científiques i tècniques.
Per a la cinquena edició del TecnoGirl del 2025, s’ha actualitzat l’exposició amb noves referents. S’inclouran noves científiques d'àmbit local, que participaran en la xerrada inaugural per a obrir les portes a la nova edició del projecte al gener del 2025 a l'Espai crea)acció de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.
Fase 2. Tallers Xnergic i BiblioLab de tecnologia i ciència
Durant el projecte es realitzen activitats BiblioLab i tallers de formació curts, intensius i pràctics de tecnologia i ciència per apropar a les participants a noves metodologies de desenvolupament del pensament computacional.
Per a la cinquena edició del TecnoGirl del 2025, els centres educatius disposen d’una oferta de vint tallers sobre robòtica i arduino, tractament d’imatge i fotografia, història dels videojocs, programació de videojocs i sobre la intel·ligència artificial.
Fase 3. HackGirl
L’acció final que culmina el projecte és la HackGirl. Es tracta d’un esdeveniment creatiu i formatiu en el qual les participants han de donar resposta a un repte social plantejat per la seva comunitat d’una manera pràctica i mitjançant la tecnologia.
Aquesta acció neix amb la intenció de fomentar la passió per la tecnologia entre noies i joves. S’alternaran sessions de treball amb tallers de capacitació tecnològica sobre temes com ara drons, programació, prototipat ràpid o comunicació. Al final, cada equip presentarà la seva proposta als creadors del repte.
Reconeixement
El projecte TecnoGirl fou presentat a la 3a jornada de “Mujer, Innovación y Ciencia”, esdeveniment liderat pel “Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades”, celebrat el 20 de novembre del 2024 a l'Espai Corberó d'Esplugues de Llobregat. El programa incloïa ponències i taules rodones per donar visibilitat i posar en valor el treball de les dones en àmbits relacionats amb la ciència i la innovació.
Més informació aquí: TecnoGirl.
Per Biblioteques del Maresme.
Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #186 - desembre 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web