Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019) - #8

Projecte x projecte

Estudi sobre el sector logístic al Baix Llobregat

 

 

Les empreses manifesten la necessitat que el seu personal estigui format en tecnologies i sistemes avançats de la logística 4.0.

Llegir més...
 

 

 

El Consell Comarcal del Baix Llobregat, en el marc del projecte OIL "Distribució i Logística com a motor de la competitivitat a la zona Delta del Baix Llobregat" i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat, ha finalitzat la primera fase de projecte amb la diagnosi de la situació i detecció de necessitats formatives del sector de la logística i la distribució a la zona Delta del Baix Llobregat.


Aquesta diagnosi s'ha realitzat a una seixantena d’empreses del sector logístic de la zona Delta de la comarca del Baix Llobregat, i en altres que, tot i no ser pròpiament del sector, tenen integrades les activitats de la logística, presentem algunes dades rellevants.


En relació a les seves característiques, en termes generals, les empreses logístiques de la Zona Delta del Baix Llobregat enquestades es caracteritzen per tenir una activitat molt diversificada, unes dimensions de PIME, unes plantilles amb majoria d'homes, una facturació  superior a 1M€, i presència en l'àmbit local, nacional i internacional.


Quant a la política de contractació, es caracteritzen per contractar de forma usual perfils amb qualificació mitjana i alta, i de manera menys freqüent, perfils amb qualificació baixa. El contracte més utilitzat és l'indefinit, mentre que el fixe-discontinu és el menys utilitzat.

Referent a la tecnologia i la innovació, tenen actualment un nivell d'automatització mig-alt, i en general estan interessades a implantar noves tecnologies a la seva empresa.


Pel que fa a l'interès i/o l'aplicació de tecnologies relacionades amb la Indústria/Logística 4.0, les empreses enquestades mostren molt d'interès en les tecnologies de digitalització i en l'e-commerce, un cert interès en tecnologies d'intel·ligència artificial i en la logística sostenible, així com menys interès en les tecnologies de robotització i d'última milla.(1)

En referència als llocs de treball presents o en previsió de les empreses enquestades, quant a tècnic o operari/a de base, el més freqüent és el de magatzemer; en l'àmbit tècnic especialista, els més freqüents són el de comercial de transport i serveis logístics, el tècnic/a de compres i la persona responsable del servei al client.


Tant pels perfils de tècnic/a especialista com el de tècnic/a operari/ària, les empreses manifesten la necessitat que el seu personal estigui format en tecnologies i sistemes avançats de la logística 4.0, electrònica, mecatrònica, sensòrica i automàtica industrial, infraestructures i sistemes informàtics, internet de les coses i robòtica industrial,  i en menor mesura,  en ciberseguretat.


En relació a altres temàtiques formatives, la majoria d'empreses assenyalen la necessitat de formar en idiomes, en tècniques comercials i competències digitals.

Aquest estudi es configura com a diagnosi inicial per desenvolupar les principals línies de treball del projecte OIL a la zona Delta del Baix Llobregat.

 

Consell Comarcal Baix Llobregat

Distribució i Logística com a motor de la competitivitat a la zona Delta del Baix Llobregat, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local


(1) Les tecnologies d'última milla són les que es fan servir a la darrera part del lliurament d'una comanda des que l'estat del producte es troba "en repartiment" fins a l'entrega al destinatari o la destinatària. 

Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria