Imatge: Diputació de Barcelona
Durant l’última jornada de l’SCEWC es va parlar de serveis públics basats en intel·ligència artificial i anàlisi de dades. La taula de debat va ser moderada per Lluís Ramírez, director de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius.
Una xerrada sobre serveis públics basats en intel·ligència artificial i anàlisi de dades va obrir les presentacions de l’últim dia de congrés a l’estand de la Diputació de Barcelona.
En primer lloc, Joan de la Paz, cap del Servei de Sistemes i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, va presentar un projecte que s’està duent a terme al seu municipi per estudiar i reduir la contaminació ambiental aplicant intel·ligència artificial. El projecte consisteix a recollir dades amb sensors, aplicar supercomputació sobre aquestes dades generant un model de comportament de la contaminació a la ciutat en 3D i, finalment, projectar els resultats d’aquest projecte com a marc d’estudi per a les principals ciutats europees.
A continuació, Mercedes Aguilar, cap del Servei d’Informàtica, i Jesús Gómiz, tècnic informàtic de gestió i dades, tots dos de l’Ajuntament de Rubí, van exposar la seva eina de gestió analítica de dades, amb la qual volen «innovar i modernitzar l’Ajuntament, aprofitant la tecnologia com a palanca de canvi i mitjà per generar valor públic». Aguilar va explicar l’evolució de l’arquitectura de dades de l’Ajuntament de Rubí i va afirmar que les dades han de servir per «identificar necessitats i ajudar a la presa de decisions polítiques i tècniques». L’eina de gestió analítica de dades és de programari lliure i els ha permès vincular els conjunts de dades del seu portal de dades obertes amb les visualitzacions del portal de transparència, així com obrir les dades a la ciutadania perquè puguin fer les seves pròpies explotacions de les dades públiques. Les dades d’aquest sistema també són la base d’indicadors per als serveis de l’Ajuntament i han alliberat el departament d’informàtica de tasques de poc valor afegit.
Per acabar, Sara Aguilar Ricart, cap del Servei del Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i d’altres Publicacions Oficials de la Diputació de Barcelona, va explicar l’experiència del seu departament gestionant dos serveis l’objectiu dels quals és apropar la informació pública a la ciutadania: el Butlletí Oficial de la Província (BOPB) i el Cercador d’Informació de Diaris Oficials (CIDO). Aguilar va mostrar com, al llarg del temps, han treballat per oferir la màxima personalització de la informació d’aquests serveis públics gràcies a l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial. En aquest sentit, disposen d’un sistema de precatalogació dels anuncis del BOPB que funciona amb intel·ligència artificial i machine learning (‘aprenentatge automàtic’). També han creat solucions concebudes a partir de les necessitats dels usuaris d’aquests serveis, com ara la subscripció als anuncis del CIDO en funció de perfils d’empreses o ciutadania. Un dels seus grans propòsits, va concloure Aguilar, és obrir la informació pública, i per això han creat una interfície de programació d’aplicacions (API) amb la qual fomenten la reutilització de dades d’informació pública com ara les oposicions, els ajuts o la compra pública, les acosten a la societat i afavoreixen la generació del màxim de valor social i econòmic a partir de la creació de nous serveis.
Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Novembre i desembre 2021. Núm. 10
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona