Portada de l'estudi
El document «Cap a la professionalització de la direcció pública a les nostres organitzacions: definició d’un model des del món local» és el resultat d’un projecte treballat per l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial en el marc de la CORH i del seu espai presencial.
Una de les prioritats que es va fixar l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial per a aquest mandat va ser avançar en la creació d’un sistema de direcció pública professional que assegurés la idoneïtat i competència professional d’aquesta figura i que reforcés l’eficiència, la transparència i la confiança, per revertir en una millora de la gestió pública i un millor servei per a la ciutadania.
Això s’ha traduït en l’elaboració d’un model específic i concret de direcció pública professional, el valor afegit del qual és que ha estat pensat des del món local i per al món local. La voluntat d’aquest projecte ha estat fugir de models teòrics, allunyats sovint de la pràctica del dia a dia i la realitat dels consistoris, i construir una eina eminentment pràctica, a partir del coneixement i experiència d’experts en la matèria provinents del món local.
Per dur a terme aquest projecte, la Diputació va pensar des del primer moment en la xarxa
CORH, com a plataforma de professionals amb experiència que treballen en xarxa i comparteixen des de fa temps informació i coneixement en el marc de l’espai presencial de la Comunitat de Recursos Humans, com un espai idoni per treballar i nodrir de coneixement el projecte treballat.
El model tipus de direcció pública professional que es presenta en el document, i que ha de ser aplicable a qualsevol ajuntament, inclou la definició dels aspectes següents:
Des del principi, els treballs es van plantejar a partir de la creació d’un grup de treball transversal, format pels directors i els màxims responsables de recursos humans de 13 ajuntaments de la xarxaCORH, ja que és la plataforma de professionals que treballen en xarxa i que compten amb experiència i coneixement en la direcció i gestió dels recursos humans en el món local, i un equip tècnic format per professionals especialitzats de la Gerència de Serveis d’Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona.
La dinàmica de treball s’ha basat en el consens dels diferents elements que incorpora la proposta de model de direcció pública professional, a partir de diverses sessions virtuals del grup de treball, celebrades entre el juliol de 2020 i el juny del 2021. També s’ha comptat amb la veu de diversos experts en la matèria, que han aportat nombrosos elements per a la reflexió i el debat, i que s’han tingut en compte en la redacció d’aquest document. En concret, s’ha comptat amb la participació d’Eulàlia Pla i Rius, subdirectora general de Recerca i de Formació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; Olinda Anía Lafuente, coordinadora del Programa de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat, de la Secretaria de Transparència i de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya; Mikel Gorriti, responsable de Recursos Humans de la Direcció de Funció Pública del Govern Basc; Carles Ramió, vicerector de la Universitat Pompeu Fabra, i Fernando Monar, president de l’Associació de Direcció Pública Professional.
Podeu consultar el document «Cap a la professionalització de la direcció pública a les nostres organitzacions: definició d’un model des del món local».
Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Gener 2022. Núm. 11
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona