Imatge: pixabay.com
Expliquem l'aplicació de la Directiva europea de protecció temporal i el seu possible impacte en la gestió del padró dels municipis que rebin refugiats ucraïnesos.
Una de les conseqüències principals de la situació que estem vivint a Europa amb el conflicte bèl·lic iniciat per Rússia contra Ucraïna és l’onada de refugiats ucraïnesos que cerquen protecció dins d’Europa. Degut a aquesta situació, divendres 4 de març es va posar en marxa la Directiva europea 2001/55/CE, relativa a les normes mínimes per a la concessió de protecció temporal en cas d’afluència massiva de persones desplaçades i a mesures de foment d’un esforç equitatiu entre els estats membres per acollir aquestes persones i assumir les conseqüències de la seva acollida.
Tenint en compte els possibles impactes que aquesta conjuntura i la posada en marxa de la Directiva europea tenen per al padró municipal, us fem arribar, a manera de resum i sense caràcter d’exhaustivitat, unes notes que considerem interessants per abordar aquesta situació, si escau. Tot i això, hem d’indicar que els comentaris que segueixen —sobretot els que tenen a veure amb el padró municipal— s’han de considerar previs a un posicionament oficial de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
L’arribada d’aquests refugiats pot afectar la gestió del padró d’habitants. Per això, mentre esperem el pronunciament oficial de l’INE, us recordem que la Llei 7/1985, de 2 de abril, reguladora de les bases del règim local, ens obliga a empadronar qui resideixi al nostre territori gran part de l’any.
Per inscriure algú al padró, cal recollir unes dades obligatòries que podeu obtenir de la documentació oficial que us presentin —en aquest cas, passaport o permís de residència, si els l’han atorgat. Si no disposen d’aquesta documentació, la Policia Nacional els l’ha de facilitar en el menor temps possible.
En cas que arribi al vostre municipi un sol progenitor amb menors al seu càrrec, podeu consultar el que la Resolució de l’INE de 2020 determina en aquests casos.
D’altra banda, la posada en marxa d’aquesta Directiva europea comporta una sèrie d’actuacions que directament o indirectament tenen impacte en el padró dels municipis als quals alguns d’aquests refugiats es puguin adreçar, com ara:
Com hem comentat al començament d’aquesta nota informativa, aquest resum no és exhaustiu i és recomanable llegir atentament la Directiva europea.
Us mantindrem informats de les noves situacions que puguin afectar la gestió del padró d’habitants.
Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Març 2022. Núm. 13
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona