Imatge: Diputació de Barcelona
El passat 17 de març, el diputat president de l’Àrea Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany; el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Castella - la Manxa, Adán Nieto, van participar en la inauguració de la jornada «Els fons Next Generation EU i el compliance públic. Gestió i control dels fons», organitzada per l’Oficina Antifrau de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
En aquesta jornada, que va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison i va estar adreçada als responsables i gestors dels ens públics així com a professionals del compliance, es va exposar la gestió dels fons Next Generation EU des del punt de vista de la responsabilitat penal i administrativa en què es pot incórrer, què cal fer per implementar plans de mesures antifrau i la relació amb programes de compliance públic que incloguin els fons europeus, així com la resta de fons propis.
Acadèmics i practioners van compartir taula per posar en relleu les experiències més reeixides i els reptes que les organitzacions tenen per davant, amb l’objectiu que la ciutadania percebi que s’està iniciant un canvi inexorable cap a una gestió més íntegra i eficaç.
El diputat d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Josep Arimany, va assegurar en la seva intervenció que «la integritat és essencial per construir institucions sòlides, salvaguardar l’interès general i reforçar valors fonamentals com el d’una democràcia plural basada en el respecte a la llei i als drets de les persones».
Arimany va afegir que «actualment la integritat és un dels pilars fonamentals de les estructures polítiques, econòmiques i socials, i esdevé indispensable per al benestar i per a la prosperitat dels individus i de les societats en el seu conjunt».
Durant la seva exposició, va posar com exemple el Sistema d’integritat institucional de la corporació, que té per objectiu «donar compliment a les exigències d’execució dels fons europeus i assegurar la integritat en la seva gestió des d’una perspectiva transversal i institucional, i més enllà d’una norma o conjunt de convocatòries concretes».
A més, va explicar que el Pla de mesures antifrau de la Diputació i aquest Sistema d’integritat institucional compta amb els «quatre elements clau de l'anomenat cicle antifrau: prevenció, detecció, correcció i persecució».
El coordinador de l’Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell, va detallar en la seva intervenció les accions que componen aquest Pla de mesures antifrau.
Boletín: Innov@diba
Número de boletín: Març 2022. Núm. 13
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona