Parpal és cap de la Secció de Planificació Ambiental Local
Parpal és cap de la Secció de Planificació Ambiental Local
La Gerència de Serveis de Medi Ambient coordina el projecte Life eCOadapt50, iniciativa cofinançada pel programa Life de la Comissió Europea per a l'adaptació al canvi climàtic en 19 territoris de Catalunya, que treballa en un horitzó temporal de vuit anys amb 19 milions de pressupost.
Núria Parpal, cap de la Secció de Planificació Ambiental Local de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, encapçala la coordinació del projecte. Amb ella hem conversat per conèixer-ne els detalls.
El Cercle de l'enllumenat ha arribat a la 13a edició
El nombre de làmpades amb tecnologia LED supera per primera vegada en percentatge (42,1%) les de vapor de sodi d'alta pressió (40,6%), segons les dades recollides al darrer informe de conclusions de la 13a edició del Cercle de comparació intermunicipal d'estalvi i eficiència en l'enllumenat, referents al 2021. Quant a la contaminació lumínica, el percentatge de lluminàries altament contaminants arriba al 9,9%, el valor més baix dels últims anys.
El Cercle va començar el 2013
El 2013, quan va tenir lloc la primera edició del Cercle de gestió sostenible del verd urbà, la infraestructura verda i blava urbana era un tema secundari en la majoria de municipis. Tot i la rellevància que ha pres en els últims 10 anys, la manca de personal qualificat i de pressupost no ha permès assolir els objectius desitjables. Actualment s’inverteix en la gestió del verd urbà una mitjana d’un 2,8% del total municipal.
Heike Freire, a la ponència d'obertura
Heike Freire, a la ponència d'obertura
En el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, prop de 200 persones es van aplegar a l’Espai Francesca Bonnemaison per reflexionar sobre el paper de l’educació ambiental. La jornada, organitzada per les gerències de Medi Ambient i d’Espais Naturals, va comptar amb la participació, entre d'altres, de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona, de la pedagoga i investigadora Heike Freire i del catedràtic en Ecologia Javier Benayas.
Foto: Stock / mageegaml
El programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica és un servei d'acompanyament a les llars amb dificultats per fer front al pagament dels subministraments bàsics d'energia, amb l'objectiu de millorar-ne l'eficiència energètica i reduir-ne els consums i les despeses.
El Fòrum oferirà un gran ventall d’experiències
L’esdeveniment se celebrarà el 28 de febrer i l'1 de març al Recinte del Centre de Congressos del TecnoCampus Mataró-Maresme i comptarà amb la participació de professionals reconeguts de l’escena nacional i internacional i experiències del món local i sectors vinculats amb l’activitat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació.
Visita del diputat Xesco Gomar a Viladecans, el 25 de gener
Les dues actuacions permetran reduir en més de 600.000 euros anuals la factura energètica municipal i estalviar 745 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia verda produïda per les fotovoltaiques superarà els 1.160 MWh anuals.
Visita a la central tèrmica
La instal·lació permetrà que el 95% de la població del municipi pugui disposar d’aigua calenta sanitària i calefacció i subministrarà vapor a la zona industrial. Amb aquesta infraestructura s’evitaran anualment 3.300 tones d’emissions de CO2 .
Al nostre web podeu consultar les ubicacions actualitzades de les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica i de les unitats de partícules. També hi trobareu els darrers estudis lliurats als ajuntaments.
L'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental realitza estudis dels camps electromagnètics generats per línies elèctriques i antenes de telefonia mòbil. Al web pots consultar els darrers estudis lliurats als ajuntaments.
Castellbisbal, Castellolí, Montesquiu, Santa Maria d'Oló i Santa Susanna han rebut els mapes de soroll i les propostes de capacitat acústica, eina bàsica de gestió de la contaminació acústica del municipi. D'altra banda, hem lliurat a Roda de Ter el Pla d'acció de soroll, que analitza la realitat sonora del pas de la via C-153 pel casc urbà.
Activitats per reduir la generació de residus
Cinc estudis tècnics del Servei d'Assessorament i Suport a les Deixalleries (ASDE) destaquen la rellevància de les activitats de preparació per la reutilització i de reutilització a les deixalleries per a la prevenció de residus i productes, el foment de l’economia circular i la protecció ambiental. En aquests treballs, s’hi enumeren els punts clau que cal tenir presents per incorporar aquests serveis a les instal·lacions.
El curs estarà adreçat als professionals de les deixalleries
El Servei d'Assessorament i Suport a les Deixalleries (ASDE) ofereix una formació per a l’equip de treballadors i treballadores de les deixalleries amb un enfocament específic sobre la importància del correcte emmagatzematge dels residus perillosos, els quals necessiten unes condicions concretes i diferenciades per tal que se’n garanteixi la seguretat.
El document, amb preus de desembre de 2022, pretén orientar les persones responsables de les deixalleries sobre els ingressos i despeses de gestió dels diferents materials recollits.
El text analitza la importància, les alternatives i la normativa referents a la recollida de l'oli i el tèxtil tant a la via pública com a les deixalleries.
Imatge de la campanya
Imatge de la campanya
L'ACA, la Diputació de Barcelona i l'AMB, amb la coordinació de la Xarxa, us presentem un any més un conjunt de recurs de suport per animar als ens locals a adherir-vos i organitzar accions en el marc del Dia Mundial de l'Aigua.
La contaminació atmosfèrica afecta la salut
La contaminació atmosfèrica afecta la salut
L’Agenda escolar del curs 2022-2023 vol contribuir a millorar el medi ambient i la salut de les persones i posa l’èmfasi en la millora de la qualitat de l’aire. Per això, a banda dels materials en paper (agendes i calendaris), us oferim un recull de recursos complementaris que podreu trobar al portal web.
Recurs adreçat als centres educatius
Recurs adreçat als centres educatius
'Les maletes pedagògiques' són un recurs per treballar amb l’alumnat de primària i secundària les pèrdues i el malbaratament alimentari. La proposta neix de l’interès i la implicació de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona a proporcionar recursos als municipis per a la prevenció de residus, entre ells els alimentaris.
Material de la campanya Mercats sostenibles
Material de la campanya Mercats sostenibles
Des de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona posem a disposició dels ajuntaments, les escoles i la ciutadania un seguit de recursos, projectes i campanyes per sensibilitzar sobre la problemàtica ambiental que implica la utilització dels plàstics d'un sol ús.
Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges). |
9 de febrer. De 9:00 a 14:00 h. Casal la Montserratina. Plaça de la Constitució, 4, Viladecans.
|
13 febrer de 2023. Sessió en línia Inscripcions obertes. |
28 de febrer i 1 de març de 2023. TecnoCampus Mataró-Maresme. Carrer d'Ernest Lluch, 32. Mataró. Inscripcions obertes. |
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat