Imatge: Diputació de Barcelona
Em plau presentar-vos any l’oferta del Catàleg de Serveis 2023 de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Aquest és el darrer Catàleg del mandat ja que, com totes i tots sabem, ens trobem en un any electoral.
Som conscients que aquesta circumstància pot condicionar l’acció dels municipis, però també pensem que el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, com a instrument consolidat que s’ofereix any rere any a tots els municipis de la província, ha de ser també una eina fonamental per l’acció local en aquest any de traspàs.
El passat 22 de desembre es va aprovar el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona per al 2023 amb una oferta global de 359 recursos de suport als governs locals i una dotació de 129,5 milions d’euros per aquest exercici. Aquest import suposa un increment d'1,2 milions d’euros respecte de l’any anterior.
El Catàleg de 2023 no presenta grans canvis respecte als anys anteriors. Com sabeu l’any 2021 es va posar en marxa un Catàleg de Serveis renovat i millorat, a tres anys vista, amb una oferta planificada per al període 2021-2023, en la que els recursos s’associen a l’anualitat en què es prestaran, amb l’objectiu de donar més informació i facilitar la planificació de les actuacions locals.
L'oferta per a l'any 2023 inclou 161 recursos tècnics (45%), 112 econòmics (31%) i 86 materials (24%). L’oferta de recursos integra les propostes de millora proposades pels governs locals a través de les enquestes de satisfacció i està alineada estratègicament amb el Pla d'actuació de mandat, l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i les noves necessitats locals derivades de la crisi econòmica, l’emergència climàtica i la situació posterior a la pandèmia de la COVID-19.
Pel que fa a la Direcció de Relacions Internacionals, en total, són 15 recursos de diferent tipologia, que tenen com a finalitat impulsar les polítiques vinculades a l’acció internacional dels governs locals, tant l’àmbit europeu, de la internacionalització i de la cooperació al desenvolupament. A través d’aquesta eina, tenim la missió d’acompanyar, reforçar, consolidar i potenciar l’acció internacional dels governs locals de la província de Barcelona com a mitjà per contribuir al desenvolupament sostenible i equitatiu, oferint suport econòmic, tècnic i institucional a les polítiques públiques internacionals del món local.
Crec que hi ha hagut un salt qualitatiu de les propostes que posem a l’abast dels ens locals de la província. Vam començar el mandat amb 11 recursos i al llarg d’aquests anys n’hem reorganitzat l’oferta de recursos aglutinant-la en menys nombre de recursos, però que abasten més modalitats; incrementant el nombre de recursos tècnics, passant de 3 a 5; i oferint per primer cop recursos materials, amb una oferta consolidada de 3 iniciatives. La dotació econòmica, pel conjunt de recursos, és d'1.692.015,43 euros. En aquests moments complicats a escala global cal, ara més que mai, continuar reforçant les polítiques locals, dotar-les de recursos.
Com sempre, els ajuntaments són un element clau per donar respostes concretes als problemes i neguits de la ciutadania, les empreses i les entitats que formen els nostres pobles i ciutats. També exercim la nostra solidaritat cap a aquells pobles veïns que pateixen encara més que nosaltres les desigualtats estructurals globals.
Als grans reptes globals que la Unió Europea ja tenia, aquest darrer any s’ha afegit la guerra d’Ucraïna que a més de la destrucció d’aquest país al cor d’Europa i el patiment de la seva població ha tensionat sobre manera les economies europees amb un augment de preus com no es coneixia des de fa anys. Això afecta a tota la ciutadania que veu reduïda la seva renda disponible i en especial a les persones més desfavorides de les nostres societats.
Els governs locals estem com sempre al costat dels nostres veïns i veïnes posant en marxa mesures de contingència en aquest cas per pal·liar els efectes de la inflació. La injecció dels fons Next Generation EU als municipis de la província i a la mateixa Corporació ajudaran sens dubte a compensar els efectes de la crisi econòmica que estem vivint i a establir nous models productius més eficients i sostenibles que ens facin més resilients per a futures crisis.
Aquest any finalment s’han aprovat els plans operatius per Espanya i Catalunya dels Fons Estructurals i es preveu que surtin les primeres convocatòries. Això ens permetrà encaixar els projectes a optar a aquests fons que són també rellevants per als ens locals.
També hem de tenir en compte l’oportunitat que representen els programes de gestió directa de la Comissió Europea que, en cooperació amb altres territoris europeus, ens permeten desenvolupar projectes innovadors en el marc dels principis de sostenibilitat i justícia social. Aquests programes en el marc financer pluriennal 21-27 ja estan completament desplegats i aquest any es preveuen nombroses convocatòries.
I més enllà dels fons europeus, l’acció internacional dels governs locals és important. La Diputació de Barcelona fermament convençuda de la necessitat que els municipis siguin actors clau per contribuir des del món local a millorar els problemes globals, posa recursos econòmics, tècnics i materials al seu abast a través d’aquest Catàleg que presentem avui.
En les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament, la Diputació de Barcelona continua amb el seu compromís del 0,7%; per fer de la cooperació una política palanca, que sigui transversal, feminista i que incorpori un enfocament de coherència de polítiques pel desenvolupament.
Com sabeu, els ens locals sou un actor imprescindible i és per això que des de la Diputació continuarem vetllant perquè es reconegui el vostre paper en la nova llei de cooperació que actualment s’està tramitant en el Congrés dels Diputats. Just el passat mes de novembre, el Ple del Congrés dels Diputats va aprovar el Projecte de Llei de Cooperació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Global i el va remetre al Senat. El projecte de llei, entre d’altres, contempla l’especificitat de la cooperació descentralitzada i reconeix la capacitat dels ens locals per a dur a terme tasques d’educació per a la ciutadania global.
D’altra banda, ara més que mai, és necessari «no deixar ningú enrere», com bé recull l’Agenda 2030 i entendre que sense respostes globals no hi haurà solucions locals. El 2023 és un any que arriba amb alguns desafiaments, molts problemes i també certes esperances. Parlava abans d’Ucraïna i Rússia, però també, la polarització i l'auge de l'extrema dreta a Amèrica Llatina o els conflictes per tancar a l’Àfrica i la seva crisi del deute a l'horitzó, per anomenar alguns d’aquests desafiaments, que marcaran sens dubte el futur del món.
En aquest sentit, volem continuar promovent una ciutadania conscient, crítica i compromesa amb la pau, la sostenibilitat i la democràcia al món. I com no, amb els drets humans en un any, aquest 2023, en què es commemorarà el 75 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans.
Volem, amb l’oferta de recursos que us oferim, consolidar el paper clau de les polítiques de cooperació al desenvolupament i l’acció internacional dels governs locals, pel seu caràcter dinàmic, participatiu, de proximitat, de generació de debat, de compartir experiències i, en definitiva, per la seva capacitat de contribuir a transformar el món en el que vivim.
En resum, el Catàleg de recursos de la Direcció de Relacions Internacionals, que trobareu en detall aquí, pretén ajudar-vos a trobar les respostes a aquests reptes amb uns recursos tant econòmics com tècnics i materials que us permetin orientar la vostra acció internacional, participar en projectes europeus i dur a terme les vostres polítiques de cooperació al desenvolupament, alineats amb la vostra estratègia municipal.
Pilar Díaz Romero
Diputada adjunta a l’Àrea de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona
Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #85 - Gener de 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat