Imatge: Consell d'Europa
El Congrés de les Autoritats Locals i Regionals publica els resultats d’una enquesta que ha esbrinat les necessitats prioritàries dels governs locals ucraïnesos tant pels temps actuals com per la recuperació de la postguerra.
El Congrés de les Autoritats Locals i Regionals és una assemblea política que forma part del Consell d’Europa i que té per missió l’enfortiment i promoció de la democràcia local i regional europea d’acord amb els principis estipulats a la Carta Europea de l'Autogovern Local.
El Congrés ha iniciat l’any amb la publicació dels resultats d’una enquesta sobre les prioritats i necessitats dels ens locals d’Ucraïna en temps de guerra i de recuperació en la postguerra. Aquesta publicació, creada juntament amb l’Associació de Ciutats Ucraïneses (AUC), té com a objectiu esbrinar quines són exactament les necessitats prioritàries que es marquen les autoritats locals ucraïneses en un context marcat per la invasió russa. Es vol identificar en quines àrees els ens locals d’altres països europeus poden col·laborar amb les autoritats locals d’Ucraïna tant de cara al present com per dur a terme una recuperació econòmica i social exitosa durant el període de postguerra, quan aquesta tingui lloc.
Una de les principals conclusions de la publicació és que els governs locals ucraïnesos continuen sent un dels grans pilars de la resiliència del país, atès que continuen assegurant que tots aquells serveis públics indispensables per al dia a dia de la ciutadania continuïn sent proporcionats malgrat la guerra. És per això que els autors de la publicació ressalten la importància que té la reforma per la descentralització que hi va haver en el país, la qual va reforçar les competències polítiques i fiscals dels ens subestatals ucraïnesos i va augmentar la seva eficiència.
Això no obstant, encara existeixen un nombre significatiu de necessitats que requereixen ser ateses per part dels ens locals del país, fins i tot amb suport extern. Una de les més importants és la de construir refugis pels bombardejos, encara tan presents en el dia a dia de moltes parts del territori ucraïnès. A més, els ens locals també necessiten, entre altres coses: assessorament per poder millorar la governança multinivell al país, ja que la comunicació entre els diferents nivells de govern no ha millorat i la burocràcia no ha disminuït malgrat la guerra; la creació de plataformes de diàleg rellevants que ajudin als treballadors dels governs locals, que estan desbordats per la feina amb les derivades conseqüències emocionals que comporta aquest fet juntament amb el context del país; i suport en fer la primera presa de contacte entre autoritats locals ucraïneses i ens locals d’altres països europeus, el qual hauria de ser presencial i personal per millorar en termes de comunicació intercultural.
Potenciar les iniciatives de cooperació entre les autoritats locals ucraïneses i les d’altres països de la UE, així com assessorar en la implementació de mesures que permetin reforçar les competències i capacitats dels governs locals d’Ucraïna són necessitats prioritàries. Alhora, millorar la comunicació i compartició d’informació empírica entre els diferents nivells de govern del país són també algunes de les àrees en les quals els nostres ens locals i regionals poden contribuir per ajudar als territoris ucraïnesos a fer front els seus reptes, segons els resultats de l’enquesta del Congrés de les Autoritats Locals i Regionals d’Europa (CALRE).
Boletín: #InternacionalDiba
Número de boletín: #86 - Febrer de 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Direcció de Relacions Internacionals
Carrer Londres 55, 1a planta
08036 Barcelona
www.diba.cat/ri
d.relacionsint@diba.cat