Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2023 - #130

El Servei de Salut Pública informa

Aliança pels ODS

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

LES ALIANCES ENTRE  ADMINISTRACIONS I AMB ELS AGENTS SOCIALS DEL MUNICIPI SÓN CLAUS PER A DISSENYAR ESTRATÈGIES EFECTIVES DE SALUT PÚBLICA I TREBALLAR LA SALUT COMUNITÀRIA DES D'UNA PERSPECTIVA INTEGRAL AMB IMPLICACIÓ SOCIAL

L'ABORDATDE DE LA SALUT COMUNITÀRIA PROMOU ALIANCES MULTISECTORIALS I MULTIACTORS AL MUNICIPI

L’enfocament “salut en totes les polítiques” plantejat per l’OMS l’any 2013 ja posava l’accent en la importància de totes les polítiques públiques per a la salut de la població; el seu paper com a determinants de la salut. 

“Hem de recordar que la salut és resultat de totes les polítiques.” [Ban Ki-moon. Ex-secretari general de les Nacions Unides]

La salut està condicionada per determinants socials, que esdevenen grans eixos de desigualtat en salut. Es tracta de factors socioeconòmics, culturals i de condicions de vida que influeixen en l'estat de salut d'una persona o una comunitat i en el seu grau de vulnerabilitat en relació amb els problemes de salut.


 

La salut al municipi va més enllà del concepte de salut individual i requereix d’un enfocament comunitari. Per definició, l’acció comunitària és col·lectiva i per això també és clau la implicació dels diferents agents que intervenen en la comunitat i la creació d’aliances público-privades (fita 17.17).

La pandèmia de la COVID-19 va posar de manifest la importància de l’acció comunitària en salut, ja que va requerir que les administracions, les entitats, els professionals i el veïnat treballessin de manera coordinada, tenint en compte les necessitats específiques del territori, en particular a nivell de municipi i de barri.

Per millorar la salut d’una comunitat és fonamental que es creïn aliances entre tots els actors de la societat: ciutadania, governs, societat civil, comunitat científica, món acadèmic i sector privat.

Els ens locals tenen un paper fonamental en la salut i la qualitat de vida de la població, ja que són les administracions més properes a la ciutadania i el municipi és l'entorn on la gent viu, treballa, gaudeix del lleure i es relaciona. Així, a nivell municipal es poden desenvolupar estratègies interdepartamentals i amb agents del territori que fomentin i donin suport a la participació comunitària al nivell territorial més petit, per arribar a la comunitat i millorar les seves condicions de vida des de les polítiques locals. Aquesta és la finalitat del Projecte transformador Barris i Comunitats, motors de transformació social de la Diputació de Barcelona, un programa d’intervenció sociourbana en barris d’alta vulnerabilitat de la província de Barcelona amb l’objectiu de reduir desigualtats i promoure la cohesió social i el benestar, posant a les persones en el centre de la intervenció.

La salut comunitària és un projecte col·laboratiu multisectorial i multiactor per implicar i treballar amb tota la comunitat per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

Paral·lelament, l’Agenda 2030 promou aliances multiactor i multisectorials en tots els àmbits i territoris per a l’assoliment del desenvolupament sostenible i per a donar compliment al seu principi fonamental “No deixar a ningú enrere”.

En aquesta línia, l’enfocament de la Salut en totes les polítiques de l’OMS ha anat evolucionant i s’ha integrat amb el del desenvolupament sostenible. Així doncs, 

L’Agenda 2030 és una oportunitat per promoure la salut a través d’una estratègia multisectorial i multiactor de desenvolupament sostenible.

La visió transversal i intersectorial de l’Agenda 2030 culmina amb l'ODS 17, que fomenta l’aliança de tots els objectius per al desenvolupament sostenible, a través d’interrelacions entre els 16 ODS i el treball coordinat per assolir-los: la coherència de les polítiques locals (fita 17.14).

Els ajuntaments tenen un paper central per coordinar esforços entre àrees, amb altres institucions i amb la comunitat per a la millora de la salut, la qualitat de vida i la sostenibilitat als municipis.

La salut ha de determinar les aliances necessàries interdepartamentals i entre administracions, entitats, ciutadania i la resta d’actors de la societat per a l’assoliment de tots els ODS i el desenvolupament sostenible de les comunitats.


 

Font: Diputació de Barcelona. Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública. Elaboració pròpia.

L’acció comunitària amb la coordinació i transversalització de les polítiques locals contribueix a generar comunitats saludables i assolir l’Aliança pels objectiusper no deixar a ningú enrere

  • Trobareu l’article complet amb indicadors associats i recursos per contribuir a l’assoliment de l’ODS a nivell local a l'Espai Càpsula Salut 2030.  

Accedeix a l'article complet

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #130 - Setembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS