Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2024 - #136

El Servei de Salut Pública informa

Hores de descans en adolescents: un determinant de la salut a cuidar

© Lelechka / Shutterstock.com

© Lelechka / Shutterstock.com




És coneguda la importància del dormir i el descans per a la bona salut de la població. I especialment, en la població adolescent. L’OMS recomana per a aquesta població que les hores de son siguin vuit. Però, malauradament, això no és sempre així i pot acabar tenint impactes en la salut. A partir de les enquestes d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO hem analitzat aquesta qüestió, ja que des de fa cinc anys preguntem per les hores de son.

Si agafem les dades del passat curs escolar (2022-23), on van participar en l’enquesta 5.597 alumnes, en el següent gràfic s’observa un patró molt diferenciat entre nois i noies. El 24,5% de les noies declaren dormir menys de 7 hores, percentatge que en el cas dels nois és del 16,8%. En canvi, de l’interval recomanat de 8-9 hores es veu que és molt més freqüent en nois.

Elaboració pròpia Servei de Salut Pública

 

A l’analitzar-ho segons altres variables sociodemogràfiques s’aprecia que tant l’origen com el nivell socioeconòmic estan associats a les hores de son. Hi ha diferència estadísticament significativa entre els immigrants de 1a i 2a generació que dormen menys de 7 hores (24% i 25% respectivament) vers els adolescents autòctons (19,4%). També es veu diferència significativa entre els adolescents de nivell socioeconòmic baix (el 23,6% dorm menys de 7 hores) respecte als de nivell socioeconòmic alt (el percentatge baixa al 19,7%).

El poc descans està associat amb moltes de les principals variables de salut i factors relacionats. A continuació es mostren algunes dades per al període pandèmic (2020-2022). Es veu, per exemple, en el rendiment escolar declarat. Entre els adolescents que dormen menys de 7 hores el 36,9% declara tenir algunes o moltes dificultats per seguir el curs, percentatge que en el conjunt de la mostra és del 29,3%.
El principal indicador resum de la salut, que és la salut autopercebuda, mostra també aquesta diferència. Entre els adolescents que dormen menys de 7 hores el percentatge que declaren una salut regular, dolenta o molt dolenta és del 27,9%, mentre que per al conjunt de la mostra és del 21,3%.

L’índex agregat d’estat anímic (positiu/negatiu) també hi presenta diferències estadísticament significatives. Pel conjunt de la població analitzada es troba un estat anímic negatiu en el 39,2% dels alumnes, però en els adolescents que dormen menys de 7 hores aquest percentatge s’enfila fins a més de la meitat, el 55,5%.

Aquest estat anímic negatiu es construeix per agregació de diferents situacions d’estrès i malestar emocional (si se senten cansats, tenen problemes per dormir, se senten desplaçats/trists/deprimits, desesperançats respecte el futur, nerviós o en tensió, avorrit o enfadat/violent). Al següent gràfic es pot apreciar les diferències significatives per cada component, entre els adolescents que dormen menys de 7 hores i el conjunt dels alumnes, on s’observen en alguns dels ítems diferències de més de 10 punts percentuals.

Elaboració pròpia Servei de Salut Pública

 

El recurs Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d'ESO es pot demanar a través del Catàleg de serveis.

 

 

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #136 - Febrer 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS