Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2024 - #144

El Servei de Salut Pública informa

Envelliment progressiu a la demarcació de Barcelona

© AlessandroBiascioli / Shutterstock.com

© AlessandroBiascioli / Shutterstock.com

El passat 1 d’octubre es va commemorar el Dia Internacional de les Persones d’Edat, que enguany es va centrar en el tema: “Envellir amb dignitat: reforçar els sistemes d’atenció i assistència a les persones grans a tot el món”.

Aquesta jornada va subratllar la importància de reconèixer el paper de les persones grans i impulsar polítiques locals assegurant una vida digna i segura. També busca sensibilitzar la societat sobre els reptes socials que afronten, promovent una imatge positiva de l'envelliment i protegint els seus drets.

Els indicadors demogràfics mostren un envelliment progressiu de la població, impulsat per la baixa natalitat, l’increment de l’esperança de vida i els moviments migratoris.

S’estima que el 2041 el 26% de la població del conjunt de municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona (exceptuant Barcelona ciutat) tindrà més de 65 anys.

Piràmide poblacional per edat i sexe 2022 i projecció del 2041

Piràmide poblacional per edat i sexe 2022 i projecció del 2041

Font: Padró municipal d'habitants de l’INE i projeccions municipals de l’Idescat segons l’escenari mitjà 2021. Elaboració pròpia.

L'índex d'envelliment, que mesura la relació de persones majors de 65 anys respecte les persones menors de 15 anys, ha augmentat en una dècada un 29%. També s’observa una tendència a l’alça de l'índex de sobreenvelliment, que mesura la relació de persones majors de 85 anys respecte les persones majors de 65 anys, el qual ha crescut en un 2,6%.

A banda d’analitzar els indicadors d’envelliment, és important fer una avaluació de l’índex de dependència, i és que una tendència creixent de l´índex de dependència senil va associada a una pressió més gran sobre la població activa per sostenir l’atenció a la salut i el sistema de pensions de la gent gran. Aquest índex, que mesura la proporció entre persones grans potencialment dependents respecte la població activa, ha experimentat un increment del 5% en l'última dècada. A la demarcació de Barcelona menys de la meitat dels residents es troba en edat de treballar.

Per últim, cal destacar que la major esperança de vida de les dones respecte els homes produeix un fenomen de feminització en la població de 85 anys o més, sent la proporció de dues dones per cada home, subratllant la importància de promoure un envelliment actiu amb perspectiva de gènere.

Les dades anteriors mostren un seguit de reptes econòmics i socials pendents d'abordar. A nivell econòmic, la necessitat d’habitatges adaptats, un urbanisme accessible, el suport a les persones cuidadores i la sostenibilitat dels sistemes de pensions i salut. D'altra banda, des de la vessant social, és essencial promoure la formació en noves tecnologies i crear espais de participació comunitària que contribueixin a evitar la soledat no volguda, un factor estretament lligat a la salut mental de les persones grans.

Les dades s’han extret de l’últim Informe publicat d’indicadors de salut local per al conjunt de municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona, en el qual es pot consultar i ampliar la informació. També teniu disponible un resum de les dades principals a la infografia Envelliment progressiu a la demarcació de Barcelona

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #144 - Novembre 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS