Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2024 - #144

El Servei de Salut Pública informa

Jornada Plans Locals de Salut

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Un total de 45 persones, entre referents polítics i tècnics de municipis i entitats supramunicipals de la demarcació, es van aplegar a la Sala d’Actes de l’Edifici Migjorn del Recinte Mundet el passat 23 d’octubre per assistir a la jornada Plans locals de salut: cap a la creació d’un espai de millora contínua. Una jornada que vol ser punt de partida per construir un espai de treball estable amb els municipis orientat a la millora i l’intercanvi d’experiències i sabers entorn als plans local de salut.

Va inaugurar la jornada la diputada delegada de Salut Pública, Gemma Tarafa, que va explicar breument l’objectiu i els continguts de la jornada, destacant el treball fet durant aquests anys i la necessitat de mirar cap al futur i avançar en l’acompanyament que la Diputació ofereix als municipis entorn a la gestió dels seus plans de salut.

Tot seguit va prendre la paraula Lola Rodríguez Ruz, coordinadora de la Red Local de Acción en Salud (RELAS), que aplega als municipis de la comunitat autònoma d’Andalusia que compten amb pla de salut, amb la ponència: El recorregut de l’acció local en salut en Andalusia (RELAS) 2008-2024. Implicada en la RELAS des de la seva creació al 2008, la ponent va compartir la seva experiència durant aquests anys i els reptes de futur que la xarxa té per endavant. El compromís polític ferm, la importància de saber implicar la ciutadania en els plans de salut, trobar maneres de crear xarxa entre els municipis implicats, adaptar les metodologies de treball al perfil poblacional dels municipis i orientar a les accions partir de la millor evidència disponible, van ser alguns dels punts clau de l’èxit de la RELAS que la ponent va destacar.

A continuació, va intervenir Xavier Sabaté, de la consultora EspaiTRes-Territori i Responsabilitat Social, que va presentar una anàlisi global dels 64 plans de salut dels municipis de la demarcació aprovats pel ple municipal i que podeu trobar publicats al web del Servei de Salut Pública .

L’estudi posa en valor la feina feta pels municipis durant aquests anys i fa una fotografia dels plans de salut que existeixen al territori, a partir de l’anàlisi de 56 paràmetres relacionats amb les diferents fases del cicle de vida d’un pla de salut, ressaltant de manera global tant els seus punts forts, com aquells aspectes o temàtiques dels plans de salut que caldria millorar.

Aquesta primera part de la jornada volia inspirar als municipis i aportar elements de reflexió de cara al debat posterior a partir de l’experiència real d’una xarxa local que treballa amb èxit els plans de salut dels municipis i de la situació actual de la planificació de la salut pública local a la demarcació de Barcelona.

La segona part es va dedicar a la reflexió grupal, on es va proposar als assistents, repartits en quatre grups, tres àmbits de debat pensats per extreure informació concreta i pràctica entorn a les prioritats i propostes de millora dels plans de salut, així com respecte al funcionament operatiu del que haurà de ser el futur espai de millora contínua dels plans locals de salut. En acabar el debat grupal, es van posar en comú els resultats de cada grup.

Els municipis voldrien comptar amb un espai estable de treball que els permeti compartir experiències, els aporti utilitats pràctiques en la gestió dels plans de salut i els asseguri un lideratge i acompanyament un cop ja elaborat el pla de salut.

Enllaç al contingut de la Jornada

Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #144 - Novembre 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS