© Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha presentat aquest mes d’octubre el Pla Estratègic de Salut Mental, amb més de 60 accions per facilitar la prevenció i acompanyament des dels municipis. Entre les accions que es posaran en marxa destaquen un curs de formació en primers auxilis de salut mental, la prevenció del suïcidi i l’extensió i adaptació al territori d’un xat d’atenció 24 hores.
Els nous serveis s’implementaran inicialment a Terrassa, Mataró, Vilafranca del Penedès, Manresa, El Prat de Llobregat i Igualada, abans d’estendre’ls a tots els municipis de la demarcació. L’objectiu del pla és promoure la salut mental i prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament i l’atenció de les persones amb trastorns mentals, per tal de millorar la qualitat de vida i donar suport als ens locals de les comarques de Barcelona.
El Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació de Barcelona ha comptat amb la participació de set àrees diferents de la corporació, altres institucions i organitzacions i entitats que treballen en salut mental. El pla s’ha plasmat en 4 línies estratègiques que s’han traduït en 13 objectius específics i materialitzat en 61 accions, algunes de les quals vinculades a projectes ja en marxa i d’altres accions noves que s’aplicaran a curt o mig termini.
Les línies estratègiques del pla
Prevenció i promoció de la salut mental:
Aquesta línia inclou accions per millorar les condicions individuals, socials i ambientals per tal de garantir el benestar psicològic de totes les persones i col·lectius. Entre les noves accions previstes figura potenciar la formació en benestar i protecció a les escoles municipals, per tal d’incloure aquest aspecte com a mesura de prevenció als centres educatius, i la creació d’una comissió sobre bon ús de les pantalles de persones i institucions expertes.
Facilitar la detecció precoç i l’acompanyament psicològic i comunitari a través de serveis fàcilment accessibles, segurs i eficaços:
A més d’accions ja en marxa com els grups de suport emocional i ajuda mútua o la formació a persones cuidadores, es preveu crear el nou servei Konsulta’m, vinculat amb els serveis sanitaris especialitzats en salut mental d’atenció, acompanyament i detecció precoç per a adolescents i joves amb problemes relacionats amb la salut mental. També es preveu impulsar el - recurs d’escolta activa i suport emocional a través del xat anònim per a adolescents i joves disponible les 24 hores del dia i oferir suport i atenció personalitzada o grupal a l’entorn de les persones que han viscut una experiència d’ideacions de suïcidi o de suïcidi consumat, entre d’altres.
Garantir el respecte als drets de les persones amb problemes de salut mental:
Aquesta línia inclou accions per facilitar a aquestes persones l’accés a la feina o a l’educació a l’habitatge, i per fomentar la seva participació cívica i cultural. Aquí s’emmarquen accions ja consolidades com les oficines tècniques laborals (OTL). A més, es preveuen noves accions com ara mesures sensibilitzadores per evitar l’exclusió de l’activitat turística de les persones afectades per un trastorn mental, o la promoció de productes turístics inclusius.
Articular una organització del Pla estratègic que permeti impulsar-lo, fer-ne el seguiment i adaptar-lo segons l’avaluació:
Entre d’altres accions, es crearà una estructura de seguiment i governança del Pla estratègic de salut mental que, de manera transversal, inclogui el territori, les institucions o les entitats referents en l’àmbit de la salut mental.
Xarxa de Salut Mental
El Pla preveu la constitució de la Xarxa de Salut Mental que serà l’òrgan de govern que en farà el seguiment, l’avaluació i valorarà els nous reptes a afrontar en un futur. La Xarxa de Salut Mental es constitueix el 12 de novembre amb la participació de tots els agents que hi han participat. A més de les set àrees de la Diputació de Barcelona, integraran la Xarxa de Salut Mental organitzacions, entitats i federacions de diferents àmbits (sanitari, social, educatiu, laboral, etc), ajuntaments i institucions públiques.
Un cop s’hagi constituït la Xarxa de Salut Mental es començaran a desenvolupar les diferents accions pilot. Al llarg del període 2025-2027 s’avaluaran i s’identificaran nous serveis per incorporar-los com a nous recursos al Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona.
Boletín: EspaiS@lut
Número de boletín: #144 - Novembre 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat