Com us avançàvem en el darrer butlletí, enguany l'obertura del període de sol·licituds està prevista per la primera setmana de desembre de 2024. Per aquest motiu, divendres, 29 de novembre, us presentarem el calendari de sol·licituds i la nova oferta de recursos de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat.
Properament, rebreu un targetó amb les indicacions per poder inscriure-us a la presentació.
Amb motiu del Dia Internacional de les Cures i Suports, durant la jornada es van presentar els darrers fulls de ruta resultants dels Espais d'Innovació del SAD, així com les principals línies de l'Estratègia Estatal per un Nou Model de Cures en la Comunitat i els resultats del projecte europeu Care4Care. Diferents experiències en l’àmbit dels models de prestació del SAD i experiències locals en l’abordatge de les cures en clau comunitària van acabar de configurar el programa.
En el marc de la jornada es va difondre també el document Què funciona en cures de llarga durada?, el primer número del projecte de recopilació, anàlisi i transferència d’evidència per a millorar les polítiques públiques de cures de llarga durada i que està impulsat per Ivàlua, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, La Confederació i la Diputació de Barcelona.
Recupera les intervencions de les persones expertes que van participar a la jornada en aquest fil d'X i consulta les publicacions relacionades al web.
El dia 29 d'octubre vam celebrar el Dia Internacional de les Cures i el Suport refermant el nostre compromís mitjançant la declaració per uns municipis i comunitats cuidadores, aprovada el 2022, que vol posar de manifest la necessitat d'enfortir les polítiques públiques de les cures i l’entesa de les cures com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels municipis. Us animem a adherir-vos-hi!
El proper 22 de novembre, l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat conjuntament amb l’equip tècnic i jurídic del Consell Comarcal del Vallès Oriental, organitzem la jornada 'El procediment de gestió administrativa dels expedients de risc de la infància i l’adolescència: processos i models de documentació'.
Presentarem el modelatge i mapa de processos vinculats al procés administratiu d’obertura de l’expedient de risc, sent el primer pas per establir una guia operativa compartida, eficient i clara per a la gestió dels expedients de risc per part dels ens locals. L’objectiu d’aquest modelatge i mapa de processos és crear un model compartit que pugui servir de referència per a la resta d’ens locals de la província. En els propers dies rebreu un targetó des del qual podreu inscriure-us.
En el marc del Dia Internacional de les Cures i el Suport parlem amb Joseba Zalakain, director del Servei d'informació i investigació social Fundació Eguia Careaga, sobre els fulls de ruta del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD). Uns fulls de ruta que són fruit dels Espais d'Innovació organitzats per l'Àrea de Sostenibilitat, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona.
El programa intervindrà en 1.077 llars vulnerables entre 2024 i 2025 amb l'objectiu de reduir costos de subministraments, millorar l'eficiència energètica i els hàbits de consum, així com capacitar les persones usuàries en la gestió de subministraments. També es recolliran dades per al diagnòstic social i de salut sobre la vulnerabilitat energètica. Tot plegat, es va presentar en el marc de la Conferència Internacional Anual sobre la pobresa energètica del passat mes d'octubre.
Aquest és un servei coordinat entre els equips de Serveis Socials, Medi Ambient i Habitatge de la Diputació de Barcelona, i s’adreça a llars derivades pels Serveis Socials o altres entitats municipals. Pots llegir la notícia aquí.
Posem a la vostra disposició unes vídeo-càpsules, d'interès pels i per les professionals de serveis socials, construïdes a partir de les sessions de treball amb els i les professionals que lideren l'espai de supervisió, sobre algunes de les temàtiques més rellevants i elements treballats, així com la proposta dels principals abordatges.
Podeu accedir aquí al contingut de supervisió per a responsables i de supervisió bàsica.
Els passats dies 30 de setembre i 1 d’octubre, personal tècnic de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat va visitar el Lander de Saxònia-Anhalt a Alemanya per conèixer alguns dels projectes que impulsa el Ministeri de Treball, Afers Socials, Sanitat i Igualtat conjuntament amb les entitats de l’àmbit de les discapacitats.
La visita, emmarcada en el programa Peer-review que impulsa la European Social Network, va permetre conèixer de primera mà algunes de les d'experiències sobre gestió de la participació local de persones amb discapacitat al districte de Stendal, així com escoltar el testimoni d’algunes de les persones que s’han vist beneficiades.
Des de l'Àrea treballem conjuntament amb els ens locals per promoure la convivència en barris, pobles i ciutats. Per aquest motiu, s'ha creat un espai de treball i intercanvi que permet compartir aprenentatges, analitzar pràctiques i generar noves metodologies de forma col·laborativa, basant-se en l'experiència dels i les professionals del sector.
Actualment, hi participen 14 ajuntaments que impulsen projectes de mediació i acompanyament a les comunitats de veïnatge, a través de serveis específics i iniciatives integrals als barris. Per a més informació, visita el nostre web.
Per celebrar el Dia Mundial de la Infància, des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat organitzem, el 27 de novembre, al Recinte Mundet, la jornada 'La planificació estratègica en les polítiques d’infància: Capacitat transformadora, reptes i límits'.
Sota aquest títol es presentaran noves metodologies per a dissenyar plans locals que garanteixin els drets de la infància i atenguin la diversitat de cada municipi. A més, comptarem també amb una taula rodona durant la qual es compartiran experiències i es debatrà sobre els desafiaments en aquest camp. Podeu inscriure-us en aquest enllaç.
L'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat es troba immersa en un estudi sobre les necessitats de municipis i consells comarcals en matèria de polítiques d’adolescència. La intenció és identificar els i les agents implicades en el desplegament d’aquestes polítiques i definir noves línies d'actuació que permetin reconstruir la cartera de suports a l’adolescència.
Podeu participar en aquest estudi compartint informació sobre els recursos destinats a polítiques d'adolescència municipals i comarcals.
Encara sou a temps d'inscriure-us a la 42a Jornada de Polítiques Locals de Joventut, que tindrà lloc el proper 12 de novembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i al Pati Manning (c/ Montalegre 5 i 7, Barcelona).
L'esdeveniment explorarà les relacions interpersonals a l’adolescència i la joventut i s’oferiran ponències, tallers simultanis i taules d’experiències. Podeu inscriure-us en aquest enllaç i visualitzar el missatge que ha compartit el diputat delegat de Cicle de Vida i Comunitat, Javi Silva, a través de les xarxes socials.
Des de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat us convidem a consultar els vídeos i materials del curs organitzat en col·laboració amb la CUIMP-Universitat Internacional Menéndez Pelayo, el passat 2 d'octubre.
Trobareu les reflexions compartides sobre com avançar en polítiques públiques en el marc d’una societat longeva, tot garantint la qualitat de vida, enfortint els vincles amb la comunitat i atenent les transicions vitals, així com l’heterogeneïtat dels processos d’envelliment. A través de les conferències i taules de debat, s’aborden aspectes com els drets, la no discriminació i la lluita contra l’edatisme; els models d’habitatge, els entorns i els equipaments; així com les polítiques locals amb perspectiva interseccional, comunitària i inclusiva en diferents contextos territorials.
El passat 1 d’octubre va tenir lloc el '1r Congrés de Salut i Món Local', un punt de trobada per reflexionar entorn de les polítiques socials de proximitat i dissenyar el full de ruta de l’acció municipal davant els grans reptes que implica l’atenció a les persones. La conducció de la tercera taula, sobre Benestar i envelliment, va ser a càrrec de l’Àrea de Sostenibilitat, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona. Podeu veure el vídeo de la sessió aquí.
Amb la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no discriminació, els ens locals han d’incorporar aquesta perspectiva de manera transversal en totes les seves polítiques. Des de l’Àrea de Sostenibilitat Social estem oferint formacions flexibles adaptades a les necessitats dels municipis, dirigides a equips tècnics, càrrecs electes, i altres col·lectius.
Actualment, s’està col·laborant amb diversos municipis per impulsar aquestes formacions i promoure la igualtat de tracte en totes les actuacions locals.