Taller el Joc del Riu

Comparteix
20/04/2018 10:00

A diversos centres educatius de Bigues i Riells.

Dia Mundial de l'Aigua

El Joc de del Riu és la nova versió digital del seu immediat precedent: el Joc de l'Aigua. Manté l’esperit i l’estructura del joc original, conservant la funció d’eina de debat i anàlisi dels impactes ambientals, i alhora presenta uns continguts actualitzats i concreta una dinàmica de joc cooperativa adequada a l’aula del segle XXI..

S'emmarca dins les accions del Dia Mundial de l'Aigua que se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.

 

El Joc del Riu és un recurs del programa Va d'Aigua.

El Joc de del Riu és la nova versió digital del seu immediat precedent: el Joc de l'Aigua. Manté l’esperit i l’estructura del joc original, conservant la funció d’eina de debat i anàlisi dels impactes ambientals, i alhora presenta uns continguts actualitzats i concreta una dinàmica de joc cooperativa adequada a l’aula del segle XXI..

L’objectiu del joc és fer créixer conjuntament el municipi de manera que cap agent (personatge) perdi el seu capital inicial mínim (inclòs l’ajuntament) amb el mínim cost mediambiental possible.

El Joc del Riu estarà disponible en una plataforma en línia.

La part principal del recurs és el tauler de joc digital (representació il·lustrada d’un territori en el qual hi ha com a elements principals un riu, una zona litoral, un aqüífer i un petit municipi).

El joc, també en aquesta versió digital, no té final; cada dinamitzador/a o professor/a pot decidir quina durada ha de tenir en funció del que es vulgui treballar, de la profunditat amb què es vulgui fer i de la disponibilitat de temps que es tingui.

El taller El Joc del Riu es basa en una sessió dinamitzada de joc de l'eina digital en un o diversos grups aula.

Continguts

S'han actualitzat els continguts del joc a fi de tractar el cicle complert de l’aigua per donar a l’alumnat una visió completa de les diferents interaccions i impactes que es produeixen quan es plantegen determinades situacions, canvis en l’entorn o, simplement, quan interactuem amb el medi. 

En aquest sentit, cal reflexionar també sobre el model de societat de consum, donant les eines necessàries per al desenvolupament d’una visió crítica i constructiva de l’alumnat. 

Així, el joc té com a objectiu esdevenir un element transversal, on a partir de la vivència, la comunicació i el diàleg, l’anàlisi i la valoració dels impactes, el consens i la presa de decisions, l’alumnat treballi, raoni, comprengui, aprengui i empatitzi amb les problemàtiques associades al consum i a la gestió de l’aigua en el nostre territori.

En aquest sentit tracta els temes següents: 

  • Rius, aqüífers i litoral (ampliació del mural)
  • Demanda d’aigua, usos i quantificació (usos urbans i usos agraris)
  • Canvi climàtic
  • Impactes ambientals associats als aspectes següents:
  • Captació i consum domèstic
  • Aprofitament hidroelèctric
  • Activitat industrial
  • Activitat agrícola i ramadera
  • Turisme
  • Presència de barreres físiques
  • Presència d’espècies invasores
  • Urbanisme i ocupació de la línia costera
  • Contaminació per abocadors de residus
  • Cabals de manteniment i cabals ecològics
  • Estalvi i reutilització
  • Restauració i conservació d’espais
  • Ús sostenible i impactes econòmics. El cànon de l’aigua.

Es proposen diversos personatges i rols o actors amb una incidència rellevant en la gestió dels recursos hídrics: el Riu / Aqüífer / Litoral, l'Ajuntament, els Tècnics, els Veïns i veïnes, Agricultors, Ramaders, Industrials, Urbanistes i constructors, Hostalers, Turistes, Grups ecologistes

En el mapa es preveuen usos en l’estat inicial del mural que inclouen aspectes sobre: planejament urbanístic, noves zones industrials, noves zones urbanitzades: amb bloc plurifamiliars, amb habitatges unifamiliars, amb jardí o sense, nous usos agraris: explotacions ramaderes, regadiu, etc., nous usos i construccions en el litoral: ports nàutics, espigons, etc., afluència de turisme i oferta: sol i platja / medi natural / urbà, abocador per la gestió dels residus, central hidroelèctrica, EDAR, dessalinitzadora, potabilitzadora

Per les diferents situacions s’incorporaran mesures d’estalvi, d’eficiència, de reutilització, de restauració i de conservació d’espais, que comportaran un cost i que caldrà valorar si s’apliquen o no i en quins casos. Totes aquestes situacions i mesures correctores tindran uns impactes sobre els rius, els aqüífers i el litoral que es classificaran en tres grans blocs: Recurs hídric (cabal i volum), Qualitat de l’aigua (nivells de contaminació) i Qualitat del medi.


Lugar