Un cop acabi el curs, els i les sòcies de la cooperativa, tindran l'oportunitat d'integrar-se a la Cooperativa Juvenil de Collsuspina, creada el novembre de 2019. Aquesta cooperativa juvenil, la primera de Catalunya associada a un ajuntament, va ser impulsada per la regidora d’Ensenyament, Joventut, Entitats i Dinamització Cultura amb l’objectiu de mantenir la vinculació entre les i els joves del municipi un cop acabada l’etapa de primària i reforçar el sentit de pertinença amb el poble.
Tant la regidora com part de les sòcies partien de la seva experiència prèvia en el cooperativisme: la regidora com a membre d’una escola cooperativa en cursos anteriors i les sòcies com a participants de CuEmE a l’escola rural del municipi, que participa al Programa des del 2017. Per a la posada en marxa de la cooperativa van comptar amb l’assessorament i l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Tot i tenir característiques pròpies, el model de la cooperativa comparteix molts aspectes amb el Programa CuEmE: el centre del projecte es troba en la capacitació a través de la pràctica lligada a la realitat i la vinculació amb el territori i també hi té un paper destacat la responsabilitat social.
La Cooperativa Juvenil de Collsuspina (CJC) va començar amb 10 noies d’entre 13 i 16 anys i actualment compta amb 14 participants, dos dels quals són nois. És una cooperativa de serveis, que ofereix activitats a la població de Collsuspina, algunes a demanda de l’Ajuntament i altres a partir d’idees de les mateixes sòcies.
En el darrer curs, malgrat ser un any marcat per la pandèmia, van oferir serveis diversos adreçats a diferents públics: activitats per a nens i nenes en el marc d’una fira municipal; sessions de cinema; elaboració de regals per a la campanya de Nadal de l’Ajuntament; entrevista a una metgessa del municipi per als mitjans de comunicació locals; tallers d’ús de les tecnologies i les xarxes socials o creació d’un quadern amb exercicis de memòria adreçats a la gent gran.
Els ingressos provenen de dues fonts: per una banda, l’Ajuntament el paga pels serveis que els encarrega i per l’altra, cobren entrada per algunes de les activitats de organitzen.
Un 20% dels beneficis que obtenen els destinen a una entitat sense finalitat de lucre del territori, un altre 20% a un projecte d’interès municipal i el 60% restant a una activitat lúdica col·lectiva per a totes les sòcies i els socis. A final del curs passat van fer una aportació de 90€ a la fundació de lluita contra el càncer infantil “Per sempre Marta”, i van finançar una taula de ping-pong per a l’Espai jove i tenien previst fer una sortida a Port Aventura, que van haver de posposar arran de la pandèmia però que faran tan aviat com puguin.
Les diferents parts implicades en fan una valoració molt positiva. Les cooperativistes comenten que els agrada l’experiència alhora que els fa sentir bé: la Marina Montoliu diu que “passo una estona amb els meus amics i ajudo al poble”, i l’Aina Vinadé coincideix que prefereix passar l’estona amb els seus amics “fent alguna cosa comuna pel poble”. Persones participants en les activitats se senten satisfetes: “Veure el què estan per nosaltres ens fa il·lusió”, explica la Maria Assumpta Valldeoriola, veïna del municipi. I des de l’Ajuntament valoren el guany col·lectiu: com diu Elena Perera “Nosaltres els necessitem i ells se senten agraïts pel que fan”.
Arran de la bona valoració del projecte, el Consell Comarcal del Moianès ha plantejat replicar la iniciativa a altres municipis de la comarca, començant per Castellcir. La cooperativa està convidades a presentar el projecte a aquest municipi quan puguin tornar-se a fer reunions presencials.
Butlletí: Cultura emprenedora a l’escola - CuEmE
Número de butlletí: #5 - Curs 2020-2021 -abril
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Gerència de Serveis d'Educació
Àrea d'Educació
Diputació de Barcelona
C/ Comte d'Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1a planta
08036 Barcelona
Tel. 934 022 263
Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme
Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 11-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 817