Butlletí TTT - octubre 2021 - Projecte transformador: Treball, Talent i Tecnologia

El projecte transformador

67 projectes i 303 municipis

Els projectes es fonamenten en l’impuls de la tecnologia i en l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari. 

Amb una cobertura del 99 per cent del territori de la província de Barcelona, 303 municipis treballen per desplegar 67 projectes que promouen el Treball digne, la millora competencial del Talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la Tecnologia.

Un tret clau del programa TTT són les agrupacions territorials. Per aconseguir uns bons resultats d’impacte la cooperació entre les entitats locals esdevé imprescindible:

  • 29 projectes s’han agrupat per dissenyar i executar un projecte en un territori de forma concertada.
  • De 303 ens locals participants, 263 treballen de forma agrupada sumant recursos, talent i creant sinergies en el món local.

​​​​

Cobertura territorial del TTT

 

Cadenes de valor de negocis identificades

Un altre tret clau del programa TTT és que s'amplia el concepte clàssic de sector productiu per avançar cap a la identificació i interacció amb les cadenes de valor de negocis que són motor del territori. Dels 67 projectes, s’identifiquen 14 cadenes de valor de negocis (alimentació/agroindústria, automoció/mobilitat, construcció, cosmètica i perfumeria, economia circular, energia, indústria cultural, logística, salut, serveis a les persones, serveis a les empreses, sociosanitari, tèxtil/moda i TIC) d'aquestes el 19% dels projectes, han optat per la cadena de valor de negocis d’alimentació/agroindústria que és la més seleccionada, el 18% la de serveis a les persones i el 10% la de la salut.

Com a peculiaritat, la cadena de valor de negocis de l’alimentació/agroindústria, en el cas de l’Alt Penedès, inclou els productes alimentaris i begudes, el comerç a l’engròs (la comercialització) i el paper i arts gràfiques.

Per la seva singularitat, volem destacar dues cadenes de valor de negocis: una és la triada per l’agrupació del Baix Montseny, que inclou 10 municipis i que focalitzen la seva intervenció en la de la indústria turística cultural. L’altra és la de la cosmètica i perfumeria triada per l’agrupació del Consorci de la Vall des Ges i que inclou 7 municipis.

A més, 30 projectes han proposat treballar dues cadenes de valor de negocis. Novament, les més seleccionades són:

  • Serveis a les persones (30%)
  • Alimentació/agroindústria (23%)

 Percentatge de projectes que seleccionen les cadenes de valor de negocis

 

Persones i empreses participants

Tot i que el programa TTT està en el seu primer any d’execució i encara és aviat per donar xifres, podem avançar que la previsió és que arribin a beneficiar-se unes 5.000 persones i 2.000 empreses aproximadament.

Una de les línies a desenvolupar del programa TTT és la línia 1: Anàlisi i diagnosi de la situació actual. Tots els projectes estan realitzant accions per detectar les necessitats de les persones i empreses i així establir estratègies d’intervenció a escala local. L’anàlisi i la diagnosi inicials són fonamentals perquè els ens beneficiaris d’aquest programa d’ajuts, puguin determinar les cadenes de valor de negocis on desplegaran plans, programes i/o mesures locals.

Una altra de les línies a desenvolupar del programa TTT és la línia 2: Aliances estratègiques desenvolupament del pla integral. Amb el foment de la col·laboració publicoprivada i la pública-pública, es pretén consolidar fórmules d’espais de col·laboració, cooperació i concertació, entenent aquestes col·laboracions com a part de l’estratègia d’intervenció territorial en el desenvolupament econòmic local.

La línia 3: Desenvolupament competencial de les persones. 64 projectes estan treballant en el seu desenvolupament desplegant itineraris de millora de l’ocupabilitat actual i potencial de forma preventiva i proactiva, amb el propòsit de disminuir la bretxa tecnològica, millorar l’ocupabilitat i facilitar la inserció laboral en llocs de treball de qualitat. Destaquem que alguns projectes estan dissenyant programes formatius específics per persones que treballen en empreses d’una determinada cadena de valor de negocis i necessiten actualitzar les seves competències per poder desenvolupar millor la seva feina actual i així conservar-la (upskilling).

​​​​​​I per últim la línia 4: Impuls a la capacitat productiva i transformació del teixit empresarial. 64 projectes aposten també per desplegar aquesta línia acompanyant a les empreses a (re)definir nous models de negoci sostenibles, inclusius, competitius i digitals, en el procés de digitalització i transformació tecnològica 4.0. Les empreses a les quals s’adrecen són molt variades des de petites empreses a grans empreses i de sectors productius variats.

 

Butlletí: Treball, talent i tecnologia
Número de butlletí: #1 - Butlletí TTT - octubre 2021 - Projecte transformador: Treball, Talent i Tecnologia

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube