Butlletí TTT - octubre 2022 - Diagnosi 4.0 a les empreses

El projecte transformador

Un pla de creixement i activació tecnològica per als negocis de l’alimentació al Vallès Oriental

La transició digital de les empreses no implica solament implantació de noves tecnologies: el canvi ha de ser econòmicament viable i requereix d’una adaptació del talent del negoci, per tal que pugui absorbir la potencialitat i les noves oportunitats que aquestes eines generen. 

Tal i com assenyala Xavier Marcet, "No hem de confondre la formació amb l’aprenentatge [...], només l’aprenentatge és el motor de la transformació". Per tant, de quina forma es pot abordar una estratègia que englobi aquestes condicions?

Des del Projecte TTT al Vallès Oriental, enfocat a la cadena de valor de negocis de l’alimentació, s’ha proposat una solució: el Programa de creixement i activació tecnològica. Aquesta acció s’ha impulsat des del mes de juny de 2022, i s’estendrà previsiblement fins a finals de novembre d’aquest mateix any. La creació d’aquest programa neix de les conclusions del feedback generat amb les empreses durant el procés de diagnosi del projecte: hi ha una demanda heterogènia en relació a tecnologies concretes, però alhora existeix una necessitat generalitzada d’estratègia. I aquesta estratègia ha de ser transversal i escalable a la realitat particular de cada companyia, tenint en compte no només la incorporació de tecnologia i el coneixement sobre les possibilitats que ofereix, sinó també aspectes com la gestió del canvi, la detecció de competències i la formació del talent.

Imatge facilitada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental

La metodologia proposada per a afrontar aquesta realitat ha estat una divisió del programa en tres fases, cadascuna de les quals compta amb l’assessorament de consultoria acreditada per ACCIÓ, amb experiència en la transformació digital i especialitzada en cadascun dels àmbits: el Digital Plan, el Talent Plan i el Business Plan. S’ha emprat una metodologia de treball Learning by doing: aprendre tot aplicant els coneixements. Es comença per una jornada grupal amb les empreses per a cadascun dels tres punts, passant posteriorment a visites individuals que profunditzen els coneixements de cada fase i els apliquen en el seu cas particular. Per a la transició entre els diferents punts del programa és crucial la intercomunicació entre els assessors, ja que és aquest intercanvi d’informació el que ajudarà a la creació d’un pla transversal per a cada empresa.

Aquest programa compta amb la participació de 8 empreses, però l’objectiu és que en un futur pugui ser replicat i estès a més negocis de la cadena de valor de l’alimentació. La visió estratègica és la que ajudarà a que els negocis puguin ser més eficients, sostenibles i, en definitiva, viables. I aquesta és l’ànima del TTT.

Butlletí: Treball, talent i tecnologia
Número de butlletí: #4 - Butlletí TTT - octubre 2022 - Diagnosi 4.0 a les empreses

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
smt.ttt@diba.cat
Treball, talent, tecnologia
Butlletins anteriors

 

Youtube