Butlletí Ocupació a la Indústria Local
N.11 - Formació Professional DUAL (desembre 2019) - #11

Experiències singulars

Les claus de l'èxit del model alemany d'FP Dual

 

 

 

 

 

 

Fa més de 50 anys que Alemanya va apostar per la Formació Professional Dual i actualment ja s’ha convertit en un dels principals models de referència a Europa. Com és aquest model d’aprenentatge i per què funciona? Conèixer les seves principals característiques ens pot donar algunes pistes de per què a Alemanya cada any mig milió d’alumnes opten per la Formació Professional Dual. 

Disseny dels continguts

A l’hora de dissenyar els programes formatius les cambres de comerç, amb la col·laboració d’altres agents econòmics i socials, hi juguen un paper essencial. A més a més, defineixen les competències mínimes per a cada ofici i elaboren exàmens pràctics comuns per tal de garantir uns estàndards de qualitat. 

Procés

A Alemanya l’empresa és el primer esglaó, i el procés s’articula exactament a la inversa que en el model català. L’estudiant és qui s’encarrega de cercar i sol·licitar la seva plaça d’aprenentatge en una empresa, i aquesta du a terme un procés de selecció per a triar la persona que es formarà en el seu centre de treball. Només llavors, després d’aquest casament, l’estudiant es matricularà en els estudis escollits. És a dir, les persones que es formen parteixen d’una demanda real del mercat de treball.

Vinculació entre l’empresa i l’aprenent

L’aprenent es vincula a l’empresa mitjançant un contracte específic, pel qual rep una retribució d’entre 500 i 1.400€ mensuals, segons l’ofici. A Catalunya es pot articular mitjançant un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge, tot i que la majoria d’empreses opten per fer-ho a través d’una beca, signant un acord formatiu amb el centre i l’aprenent.

Duració de l’itinerari

Els itineraris duren entre 2 i 3,5 anys.

Temps que l’aprenent passa a l’empresa

Aproximadament dos terços de la formació es realitza a l’empresa, a Catalunya aquest és el temps que l’estudiant passa a l’aula.

Inserció laboral

Un 68% de les persones aprenents aconsegueixen trobar feina en la mateixa empresa on s’han format.

En definitiva, és un model que gira entorn d’un elevat grau de concertació i col·laboració publicoprivada on tots els actors han assumit la seva part de corresponsabilitat, configurant així un model capaç de combatre l’atur juvenil i de resoldre el desajust entre l’oferta i la demanda del mercat de treball.

 

Programa Ocupació a la Indústria Local de la Diputació de Barcelona

Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.11 - Formació Professional DUAL (desembre 2019)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local

 

Visualitzar el Twitter @economieslocals Visualitzar el Twitter #OcupacióIndústria