Foto proporcionada per l'Ajuntament de Mataró
Cobreix un buit en l'oferta formativa professional, dona resposta a les necessitats de les empreses i afavoreix la inserció laboral.
El projecte InserText va iniciar-se l’any 2015 i vol contribuir a la recuperació del principal sector industrial de la comarca del Maresme, el sector del tèxtil i la confecció de gènere de punt.
Els seus objectius són millorar l’ocupabilitat i afavorir la incorporació al mercat de treball de persones desocupades, fomentant la seva contractació en el sector tèxtil i donant resposta a les necessitats de les empreses, fomentant la col·laboració público-privada.
En la seva execució hi col·laboren entitats expertes del sector i els agents socials i econòmics del territori, així com sis dels municipis amb major presència d’indústria tèxtil del Maresme.
En les dues edicions executades fins el moment han participat 160 persones i 113 empreses del sector, portant a terme accions de detecció de necessitats, balanç competencial, orientació per a la recerca de feina, formació transversal, formació tècnico-professional, pràctiques en empreses, networking, borsa de treball especialitzada i subvencions a la contractació, entre d’altres.
Complementarietat de recursos amb un objectiu comú.
Una de les entitats col·laboradores es l’IES Domènech i Montaner de Canet de Mar, en el que s’imparteix formació reglada d’aquest àmbit del CFGM en Confecció i Moda i del CFGS en Patronatge.
Els ensenyaments reglats presenten, molt sovint, una rígida estructura que pot dificultar als centres l’encaix amb l’empresa quan es tracta d’incorporar demandes del sector o d’establir col·laboracions. També els hi suposa una dificultat assumir la prospecció d’empreses, necessària per consolidar la seva relació amb el teixit empresarial. En aquest sentit, programes com InserText, que tenen la possibilitat d’incorporar accions coherents amb l’objectiu del programa i que permeten adaptar els recursos a les noves necessitats, poden oferir millors solucions.
En la segona edició d’InserText es va detectar la demanda de les empreses per al personal que requereixen d’una formació específica en patronatge assistit per ordinador. Per això, es va organitzar un curs de “Patronatge assistit per ordinador: sistema Investrònica II i sistema Gerber I”, adreçat a persones participants en el projecte.
A la vegada, vam detectar que aquesta formació no està inclosa en els continguts adreçats a l’alumnat dels cicles formatius de l’Institut de Canet de Mar, i que el centre tampoc disposava de la infraestructura necessària. Així, el curs previst es va organitzar en horari de tarda per possibilitar que aquells alumnes del cicle formatiu interessats poguessin participar i ampliar els seus estudis amb aquests continguts. Finalment, quatre alumnes del cicle formatiu van participar de la formació que oferíem, en paral·lel al cicle formatiu. La valoració per part de l’alumnat va ser molt positiva ja que van poder finalitzar els seus estudis amb un valor afegit que va ser molt ben rebut per les empreses, afavorint la seva inserció laboral.
Per altra banda, des del projecte InserText també es va donar suport al centre a l’hora d’establir contactes amb empreses i aconseguir la col·laboració necessària per poder oferir al seu alumnat les pràctiques en empreses o la formació DUAL, col·laboració que hem renovat en l’actual projecte.
Més informació sobre el projecte premeu aquí
Olga Arriscado Garcia
Cap de la Secció d’Orientació del Servei Ocupació
Ajuntament de Mataró
InserText III Promoció de la competitivitat del sector tèxtil a Mataró i el Maresme, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local
Curs “Patronatge assistit per ordinador: sistema Investrònica II i sistema Gerber I”
Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.4 - Col·laborem! (octubre 2018)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local