Emili Angles, Kellogg Company
Moltes de les plantes industrials que tenim al nostre país són plantes amb més de 30 anys d'existència on conviuen persones de diferents generacions, per això haurem de ser capaços de crear ecosistemes multidisciplinaris, on personal sènior pugui treballar conjuntament amb treballadors juniors, molts d'ells considerats nadius digitals.
En el sector dels productes de gran consum, des de fa ja alguns anys estem vivint un canvi de paradigma, fins fa poc érem les grans companyies les que els dèiem als consumidors com i quan havien de comprar els seus productes. Però ara això ha canviat, som les companyies les que girem al voltant dels nostres clients i aquests han passat a ser el centre del negoci.
Per poder sobreviure i competir en aquest entorn tant exigent i volàtil, necessitem que els processos industrials siguin cada vegada més àgils i flexibles, per accelerar la innovació, incrementar la seguretat i qualitat dels nostres productes, reduir el temps al mercat, reduir costos i, molt important, augmentar la satisfacció dels nostres clients. Hem constatat que invertir en la transformació digital de les nostres indústries és la clau.
És per aquest motiu que a Kellogg 's Manufacturing Valls vam iniciar l'any 2014 el nostre camí cap a la digitalització dels nostres processos industrials, per passar d'un fàbrica convencional a una Smart Industry, a partir de la creació del nostre primer bessó digital (representació digital d'un sistema físic) en una de les nostres línies d'envasament, per realitzar manteniment autònom de les màquines per part dels nostres operadors.
El bessó digital ens ha permès una optimització dels nostres processos, augmentant significativament el MTBF (temps mitjà entre fallades), de les nostres màquines, a més d'un ús més racional de les matèries primeres i una reducció del consum energètic de la planta.
Això ha fet que des del 2016 la digitalització formi part dels nostres projectes d'inversió i que a escala global s'hagi creat un equip de treball i un projecte que anomenem Smart Factory.
Actualment estem treballant en diferents projectes de digitalització, com l'actualització del nostre sistema MES (Manufacturing Execution Systems), amb l'objectiu d'integrar la informació en temps real de les plantes amb el nostre ERP (sistema de Planificació de Recursos Empresarials) de negoci, per a una millor presa de decisions i sobretot per eliminar totalment el paper de la nostra planta.
Quant a infraestructura estem millorant tota la nostra xarxa industrial, mitjançant nous desplegaments de fibra òptica i sistemes de connexió internet industrial, tot això sota el govern d'un potent programa de Ciberseguretat corporatiu.
Altres tecnologies 4.0 que estem adoptant són els robots, actualment, estem reemplaçant els nostres finals de línies de producció on teníem paletitzadors tradicionals per robots.
Aquest any realitzarem un primer pilot de manteniment predictiu mitjançant l'ús de dispositius IOT, per al mesurament de vibracions i temperatures en motors crítics, a més de realitzar sessions, amb el nostre departament de millora contínua, per explorar l'ús de la tecnologia d'impressió 3D i realitat augmentada, per optimitzar el canvi de producte a línia, els checklist de neteja o les tasques de manteniment.
Una de les coses que ens hem adonat a Kellogg 's és que per accelerar la transformació digital a les indústries hem de trencar les barreres entre els departaments d'IT corporatius(Tecnologies de la Informació), i els d'OT (Tecnologies per a la producció ), ja que la col·laboració entre els dos mons ha estat vital per a l'èxit dels nostres projectes.
Un altre repte que hem d'afrontar les indústries és la sostenibilitat de la digitalització de les nostres plantes i això ho farà possible les persones, ja que la tecnologia es pot comprar, però l'ànima de les companyies no, ja que no podem comprar el compromís de les persones que hi treballen.
Moltes de les plantes industrials que tenim al nostre país són plantes amb més de 30 anys d'existència on conviuen persones de diferents generacions, per això haurem de ser capaços de crear ecosistemes multidisciplinaris, on personal sènior pugui treballar conjuntament amb treballadors juniors, molts d'ells considerats nadius digitals. Per això és clau fomentar i atreure el talent digital a les nostres fàbriques, mitjançant programes de col·laboració amb Instituts de formació professional i escoles universitàries d'enginyera.
I per finalitzar dir que ens cal una major implicació i compromís per part de les administracions públiques per a l'impuls i difusió de la Indústria 4.0.
En definitiva, Indústria 4.0, repte o oportunitat?, jo soc optimista. I vosaltres com ho veieu?
Emili Angles
Power, Controls and Information Systems Manager at Kellogg Company and Associate Profesor at ICEMD-ESIC
Butlletí: e-Indústria
Número de butlletí: N.8 - Multiplica't x 4.0 (maig 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local