El 28 de juny és el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.
Des de la Diputació de Barcelona ens sumem a la jornada perquè treballem en polítiques i ciutats amables i segures, per l'expressió de la diversitat de desitjos LGTBI, sense por a la discriminació, i lliures de LGTBI-fòbia i posem a la vostra disposició una nova campanya institucional, sobre la qual podreu trobar tota la informació a la web corporativa.
El 7 de juny va tenir lloc a l’espai Francesca Bonnemaison la presentació del curs “La Interseccionalitat a les polítiques públiques”
Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, encarregada de la presentació institucional, va situar el curs dins les polítiques d’innovació social per afrontar desigualtats i per enfortir relacions i la col·laboració entre els ens locals, les entitats del tercer sector i l’àmbit acadèmic.
L'Escola de la Dona ha publicat l'oferta acadèmica per al proper curs 2022-23. Més de 250 propostes formatives en les diferents àrees de coneixement que s’ofereixen: art i creació, moda, llengües i humanitats, cuina i tecnologies. Es poden trobar cursos en modalitat presencial, semipresencial i en línia que permetran l'alumnat adaptar el seu recorregut formatiu a les seves necessitats.
Es pot consultar l'oferta completa de cursos i el calendari de matriculació a la web www.diba.cat/escoladona i seguir totes les novetats a Instagram @escoladeladona
El passat 26 de maig a La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, vam rebre la visita de la il·lustradora alemanya Jutta Bauer que va compartir experiències vitals i creatives amb l'alumnat d'il·lustració.
Va fer una classe magistral per l'alumnat d'il·lustració de l'Escola i amb molta generositat ens va parlar del seu itinerari com il·lustradora, dels records de la seva infantesa, de la família, de les seves publicacions a manera de còmic a la revista Brigitte, també va parlar sobre molts dels seus llibres il·lustrats, alguns tan importants com Selma, Madrechillona o El ángel del abuelo.
La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, va aprovar el dia 9 de juny el Finançament als ens locals acollidors de persones refugiades per la guerra a Ucraïna. Es tracta d’un recurs dotat amb 2 milions d’euros que té per objecte el finançament de les despeses derivades d'accions dels ens locals extraordinàries i específiques d'acollida i atenció a les necessitats de les persones afectades per la guerra d'Ucraïna.
L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, ha impulsat accions educatives, formatives i de sensibilització a 52 locals a partir del suport material de Catàleg 2021, amb un total de 146 activitats, 86 de les quals s’han adreçat a adolescents i joves. Les activitats de sensibilització s’estructuren en tres blocs temàtics: convivència, acollida i, igualtat de tracte.
Els propers 4 i 7 de juliol es realitzaran dues sessions de tallers de millora en el marc de la 13a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis de Mediació Ciutadana. Estan convidats a participar-hi els 45 serveis que formen part del Programa de mediació ciutadana de la Diputació de Barcelona.
El projecte LEARN, liderat per l’Observatori Espanyol contra el Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE), té per finalitat millorar les capacitats de les entitats locals per afavorir la inclusió social de tota la ciutadania i garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació.
L’anàlisi s’emmarca en una de les dues proves pilot que s’han portat a terme a Sitges i Granollers per conèixer la inversió en la infància i l’adolescència. El 22 de maig es va presentar l’anàlisi del Mesurament de la inversió en la infància i l’adolescència del pressupost del 2021 de l’Ajuntament de Sitges, elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.
El 8 de juny l’Ajuntament de Canovelles va presentar el Pla Local d’Infància i Adolescència 2023-2026 (PLIA), a l’Auditori de Can Palots, amb la participació de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Teresa Llorens. Aquest instrument estratègic de gestió, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona per a la seva elaboració, neix amb la voluntat de coordinar, impulsar i promoure les polítiques dirigides a la infància i l’adolescència del municipi pels propers anys.
Un any més des de Diputació de Barcelona posem a disposició del territori el recurs Punts Lila dinamitzats, encarregat d’informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais d’oci i festius. En els propers mesos ens podreu trobar a més de 90 municipis.
L’Any Francesca Bonnemaison i Farriols comença a caminar amb la presentació dels actes per a la seva commemoració. La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó, i la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marín Silvestre, van presentar les actuacions que celebren els 150 anys del naixement de Bonnemaison.
La Diputació de Barcelona ha participat en les Jornades Internacionals sobre violències sexuals i el seu tractament jurídic, organitzada pel grup de recerca Antígona de la Universitat de Barcelona, que van tenir lloc el 22 de juny a l’Espai Francesca Bonnemaison.
Dels 913 atorgaments d'enguany, un total de 430 han estat destinats per a recursos econòmics en els àmbits d'igualtat de gènere i de la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com en l’àmbit de l’abordatge de les violències masclistes. Pel que fa als recursos tècnics (redacció de plans i projectes), s'han atorgat un total de 67.
13 ajuntaments s’han beneficiat del Servei d’acompanyament professional als equips municipals d’atenció a les dones. Pontons, Mediona, Badia del Vallès, Polinyà, Llinars del Vallès, Argentona, Berga, La Llagosta, Gironella, Montornès del Vallès, La Garriga, Lliçà d'Amunt i Sant Sadurní d'Anoia.
El LAB Bonnemaison organitza tres noves accions formatives sota el títol ‘Claus per al lideratge de les dones als ens locals II’ adreçades a dones que ocupen càrrecs directius o de comandament als ens locals. La voluntat de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social amb aquestes formacions és avançar en la igualtat de gènere al sector públic, reforçant el lideratge de les dones i la promoció de xarxes i aliances entre dones directives.
El dia 9 de juny, el LAB Bonnemaison va organitzar la conversa "El lideratge de les dones i la incorporació de la perspectiva de gènere al periodisme", dins del Cicle de converses LAB Bonnemaison. A la conversa van participar les periodistes Madga Bandera, directora de La Marea, Neus Tomàs, directora adjunta de Eldiario.es, Gemma Martínez, directora adjunta d’El Periódico, Isabel Valdés, corresponsal de gènere d’El País, i Núria de José com a conductora de l’acte.
El passat 16 de juny es va inaugurar una nova exposició al vestíbul de l'edifici Espai Francesca Bonnemaison, titulada "Dejarse visitar" de les artistes Marcela Toledo i Ramona Fernández, treballs que fan reflexionar sobre el tema de les cures, en un diàleg entre dues dones, les dues dones fotògrafes protagonistes i alhora autores de l'exposició.
L'exposició, organitzada per La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, consisteix en una sèrie de fotografies en blanc i negre, i una peça de vídeo. Estarà visible fins el proper 14 de juliol al vestíbul. No us la perdeu.