Restauració i Millora Forestal (RMF)

La Secció de Restauració i millora forestal fomenta la gestió forestal estratègica per a prevenir els incendis forestals i així garantir la seguretat de les persones, els bens i la constant prestació a la societat dels serveis ecosistèmics dels boscos. La gestió forestal que es duu a terme dota als municipis d’eines per fer-los més resistents i resilients als incendis forestals i a altres pertorbacions naturals, agreujades pel canvi climàtic.

Per optimitzar les inversions davant la problemàtica dels incendis, el nostre equip defineix, identifica i delimita les Àrees de Gestió Prioritària (AGP). En la definició de les AGP es tenen en compte tant la necessitat d’infraestructures de prevenció com la tipologia d'actuació sobre el combustible. Es classifiquen en 4 tipus: 

  • Interfície urbana forestal (IUF): àrees exteriors en urbanitzacions i nuclis de població en terrenys forestals. Són zones contigües al perímetre de les franges de baixa combustibilitat obligatòries i a vessants o conques per on progressaria un incendi forestal, que podria afectar les urbanitzacions i nuclis de població que cal protegir. L’objectiu principal és la protecció de les persones. 
  • Punts estratègics de gestió (PEG): zones aptes per a establir infraestructures preparades per al desplegament de maniobres d’atac o de contenció per limitar l’afectació de grans incendis forestals. Requereixen accessos, zones segures per desplegar les maniobres d’extinció i una estructura forestal que eviti el foc de capçades. El seu objectiu és facilitar l’extinció.
  • Àrees de foment de la gestió (AFG): zones que per la seva estructura forestal i situació estratègica són apropiades per canviar el comportament d’un incendi forestal i procurar que un incendi no assoleixi grans dimensions i esdevingui un gran incendi forestal. El seu objectiu ésminimitzar la propagació d’un incendi.
  • Àrees afectades per pertorbacions naturals sobrevingudes: zones afectades per pertorbacions d’origen biòtic (plagues, malures) o abiòtic (incendis, ventades, nevades, etc.) que, fruit d’aquesta pertorbació, originin una massa forestal més vulnerable per a l’inici i propagació d’un incendi forestal.
  • Convenis de col·laboració entre les Associacions de Propietaris Forestals, els ajuntaments del seu àmbit territorial i la Diputació de Barcelona. En el marc d’aquests convenis s’identifiquen les Àrees de Gestió Prioritària (AGP), es redacten Programes Anuals d’Actuacions en les AGP i es financen i executen les actuacions contemplades en aquests.

  • Projectes de restauració forestal. Un cop ha esdevingut una pertorbació natural, la redacció d’un projecte de restauració per tal de protegir infraestructures,  mitigar els fenòmens erosius i afavorir la regeneració natural, tant de la vegetació com de la fauna.

  • Assessorament tècnic als municipis per al foment del consum de la biomassa forestal provinent d’actuacions de prevenció d’incendis.

Entre els recursos que oferim als ajuntaments i altres entitats, destaquem:

Tot i no ser un recurs nostre, recomanem també: 

L’any 2023 la tasca de la Secció de Restauració i Millora Forestal ha suposat:

  • 1.594 hectàrees de Superfície AGP gestionada. 
  • 200 municipis amb conveni de col·laboració. 
  • 19 Associacions de Propietaris Forestals amb conveni de col·laboració.
  • 364.000 hectàrees planificades en Àrees de Gestió Prioritàries.
  • 580 hectàrees restaurades als incendis de la Serra de Queralt i la Serra de Miralles del 24 de juliol del 2021 al del Pont de Vilomara i Manresa del 17 i 18 de juliol del 2022.