Novembre i desembre 2021. Núm. 10

Notícies

BCN Smart Rural i la Xarxa de Parcs Naturals a l’Smart City Expo World Congress

Imatge: Diputació de Barcelona

Imatge: Diputació de Barcelona

Es van posar en comú projectes d’impuls d’estratègies intel·ligents de desenvolupament agrari a la Barcelona rural i la Xarxa Smart d’Espais Naturals en una sessió conduïda per la periodista de TV3 Cristina Riba.

El 16 de novembre passat a la tarda, va tenir lloc a l’estand de la Diputació de Barcelona de l’SCEWC una taula rodona conduïda per la periodista de TV3 Cristina Riba per parlar d’estratègies smart en el món agrari i en els espais naturals

La sessió va comptar amb la participació de Josep Tarín, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona i alcalde de Talamanca; Andreu Bosch, alcalde de Teià i president del Parc de la Serralada Litoral, i Albert Puigvert, gerent de la Xarxa Regional dels Grups d’Acció Local LEADER de Catalunya.

Josep Tarín va explicar que «la Diputació de Barcelona disposa d’una xarxa de parcs naturals formada per 12 espais naturals d’alt valor paisatgístic, ecològic i cultural, dins un àmbit geogràfic que inclou més de 100 municipis». Va afegir que «la gestió d’aquesta xarxa té tres eixos bàsics: la conservació i preservació de la natura i la fauna; el desenvolupament econòmic, social i sostenible, i la gestió de l’ús públic dels parcs, oberts a tothom». 

A més, va indicar que el món urbà i el món rural s’han de complementar, i per aquest motiu va destacar «el nou projecte d’Agrobotiga a Barcelona ciutat, on productors d’aquests espais naturals podran tenir un aparador dels seus productes». 

Josep Tarín també va explicar diferents accions tecnològiques que es desenvolupen a la Xarxa de Parcs Naturals que la fan ser una xarxa smart: pantalles tàctils informatives interactives; audiovisuals informatius; enquestes interactives; material didàctic i publicacions en línia; comptatge automàtic de vehicles; torres de recàrrega elèctrica; càmeres web de seguiment de la fauna; xarxa smart al telèfon intel·ligent; app de Parcs Naturals; app d’itineraris dels parcs, etc. 

Tot seguit, el president del Parc de la Serralada Litoral, Andreu Bosch, va explicar «el compromís del món local i del món supramunicipal envers els espais naturals» i «el repte de combinar el pla de conservació del Parc, que és un espai d’interès natural, amb el fet de ser un parc d’ús públic». També va destacar el pla educatiu i pedagògic del Parc.

D’altra banda, Andreu Bosch va presentar també un tercer eix que cal afegir en la gestió i que és la gent que viu dins del Parc, ja que és un lloc residencial i alhora d’activitat econòmica, com el conreu de vinya de la Denominació d’Origen Alella. 

Per facilitar tota la gestió des del Consorci del Parc de la Serralada del Litoral, el president va explicar que «s’estan impulsant eines digitals com aplicacions mòbils que facilitin un turisme sostenible, i altres que permetin conèixer la freqüentació de vehicles, bicicletes, persones, etc. per tal de preveure el control d’accessos i aparcaments». 

Per cloure la sessió, va intervenir Albert Puigvert, gerent de la Xarxa Regional dels Grups d’Acció Local LEADER de Catalunya, que va exposar els principals objectius i reptes del projecte BCN Smart Rural que impulsa la Diputació de Barcelona junt amb l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Albert Puigvert va explicar que la BCN Smart Rural «és un projecte que té per objectiu implementar una estratègia intel·ligent de desenvolupament agrari a la Barcelona rural. Una estratègia que dona suport al sector primari a partir de la innovació». Alhora va destacar que «les ciutats són intel·ligents si tenen en compte el territori on són, ja que els serveis ecosistèmics són al món rural».

El gerent de LEADER també va detallar un seguit d’accions que duen a terme des de la BCN Smart Rural, com ara la creació de bancs de terres; nous equipaments col·lectius i de proximitat de transformació agroalimentària; planificació forestal estratègica; impuls d’espais test agroalimentaris —vivers de pagesos per promoure el relleu generacional—; suport a microempreses del sector agroalimentari; producció de biomassa km 0 com a energia pròpia, etc.

En la mateixa línia, Albert Puigvert va anunciar «la futura posada en marxa d’un escorxador mòbil a la Catalunya central, que serà pioner a l’Estat espanyol». 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona