Imatge: Diputació de Barcelona
Una xerrada per compartir estratègies de ciutat intel·ligent implementades a quatre municipis de la demarcació va encetar la segona jornada del congrés Smart City Expo World Congress a l’estand de la Diputació.
La primera exposició que va acollir l’estand de la Diputació de Barcelona durant la segona jornada de congrés va centrar-se a compartir experiències municipals d’estratègies de ciutat intel·ligent. La sessió va ser moderada pel coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Digitals i Cohesió Territorial, Xavier Forcadell.
La Diputació ofereix des de fa anys un recurs tècnic de diagnosi per al desenvolupament d’estratègies de ciutat intel·ligent per a la millora de la gestió urbana. Aquest recurs compta, a més, amb dues línies de suport addicional: d’una banda, el recurs material de plataforma tecnològica per a la gestió urbana, i, de l’altra, el recurs econòmic per a l’adquisició de dispositius integrables a la plataforma tecnològica per a la gestió urbana.
Xavier Forcadell va explicar que la Diputació de Barcelona ja ha col·laborat amb més d’una vintena de municipis per a l’elaboració dels seus plans estratègics de ciutat intel·ligent i que la implicació de tot el consistori és un requisit sine qua non perquè aquests projectes puguin portar-se a la pràctica amb resultats tangibles. El coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Digitals i Cohesió Territorial va recalcar que aquests plans són complexos de bastir, perquè tenen en compte eixos molt diversos que van des de la sostenibilitat ambiental i econòmica, la tecnologia o l’ús de les dades fins a l’eficiència en la gestió municipal. L’objectiu últim dels plans estratègics de ciutat intel·ligent és millorar la qualitat de vida de la ciutadania, la sostenibilitat i l’eficiència, gràcies a una gestió urbana més intel·ligent des d’àmbits transversals com el benestar, l’economia o la governança.
Van intervenir a la xerrada Rafael Navarro, alcalde de Premià de Mar; Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural de l’Ajuntament de Vic; M. Teresa Vidal, regidora de Promoció Econòmica, Empresa, Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, i Àngel Sáez, regidor de Tecnologies, Organització, Transparència, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada.
Els ponents van destacar la transversalitat com a element clau per engegar iniciatives smart als seus municipis. Rafael Navarro va assegurar que, per la seva experiència, «la coordinació entre els serveis municipals de neteja, benestar i civisme, protecció civil, planejament urbanístic, seguretat, salut pública o atenció a les persones és fonamental per convertir-se en un municipi intel·ligent». En aquest sentit, Navarro va explicar que és bàsic disposar d’una estratègia clara i compartida i d’un roadmap d’implementació d’aquesta estratègia, prioritzant la mobilitat, l’entorn del municipi, la governança, la gestió dels residus i el component transversal.
L’estand de la Diputació va convertir-se en aparador i espai de treball sobre com aquests quatre municipis han definit i implementat les seves estratègies de ciutat intel·ligent, amb el suport i l’acompanyament de l’equip de Smart Region de la Diputació de Barcelona.
Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona