Imatge: Diputació de Barcelona
La meteoròloga de RAC1 i RAC105 Mònica Usart va participar en la recepció a alcaldes i alcaldesses que es va fer a l’estand de la Diputació de Barcelona a l’SCEWC amb la xerrada «‘Smart city’ i canvi climàtic».
Mònica Usart va dir que «l’impacte que les ciutats tenen sobre el planeta és molt important, i ho serà encara més quan al voltant del 2050 el 66 % de la població mundial visqui en ciutats, atès que en l’actualitat es calcula que el 70 % dels gasos d’efecte d’hivernacle venen de pobles i ciutats. Davant d’aquesta previsió és imperatiu, més que mai, fer realitat el concepte d’smart city. Una ciutat smart és inclusiva, eficient i sostenible. I aquest darrer concepte és imprescindible tenir-lo molt present quan, des dels poders públics, s’actua sobre el disseny i fisonomia de les ciutats. Evitar l’efecte illa de calor impulsant una distribució intel·ligent de les construccions que tingui en compte l’entorn i l’orientació per captar energies alternatives; desenvolupar zones verdes que ajudin a reduir la contaminació; fer un ús sostenible de l’aigua; evitar al màxim la mobilitat obligada, o reduir al màxim la producció de residus alhora que introduïm nous materials reciclats en les actuacions a la ciutat, són exemples de com cal avançar per lluitar contra el gran repte que tenim, que és el canvi climàtic. L’alternativa, és a dir, no fer res, no és acceptable. Perquè la situació d’emergència climàtica serà encara més insostenible, ja que s’incrementaran les sequeres, les pluges torrencials, les onades de calor i els incendis. En funció de com siguem capaços d’actuar l’escenari serà dolent o pitjor».
En aquest punt, Mònica Usart va voler ser molt clara: «Si la temperatura puja un grau i mig, que és l’increment màxim de l’anterior Acord de París, el nivell del mar augmentarà 48 centímetres, els períodes de sequera s’incrementaran dos mesos i la possibilitat d’incendis augmentarà el 41 %. Però, si no actuem decididament, l’escenari serà molt pitjor. Només que la temperatura pugi mig grau més, fins a 2 graus, el nivell del mar augmentarà 56 centímetres; el temps de sequera s’incrementarà en quatre mesos, i la probabilitat d’incendis serà del 62 %. O catastròfic: si la temperatura mitjana s’incrementa 4 graus, el nivell del mar pujarà més de 9 metres i hi haurà sequeres i incendis extrems. Davant d’això ningú pot restar impassible. Hem d’actuar i conscienciar». I això és el que va demanar Mònica Usart a tots els alcaldes i alcaldesses assistents.
(Mònica Usart és llicenciada en física i màster en Meteorologia i també conductora del podcast Oxigen, on parla de meteorologia, canvi climàtic i medi ambient. És també autora de tres llibres de divulgació científica i tres contes perquè els nens aprenguin els secrets del cel. A banda d’això, fa divulgació científica, sobretot lligada amb la meteorologia, l’astronomia i la sostenibilitat.)
Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona