Imatge: Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona i els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat van posar en comú experiències d’innovació social i noves tecnologies.
El 18 de novembre passat, el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Jesús Husillos; el tinent d’alcalde de l’Àrea de Govern Obert i Serveis Generals de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Oriol Bossa, i el gerent de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz, van presentar diferents experiències innovadores en serveis socials que fan servir la tecnologia per millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones. Aquesta sessió va ser emesa en directe a través de la plataforma Smart City Live de Fira Barcelona.
Josep Muñoz va explicar que la Diputació de Barcelona treballa per donar suport als municipis per garantir que cap col·lectiu quedi exclòs de les innovacions tecnològiques i no es produeixi una bretxa digital que afecti col·lectius vulnerables. En aquest sentit, va recordar que la Diputació i els governs locals estan donant el servei de teleassistència a més de 93.000 persones de la demarcació de Barcelona. Un servei de 24 hores i 365 dies a l’any que, com va afirmar, no és un servei només de telealarma sinó que, com diu la mateixa paraula, és un servei d’assistència proactiu que rep moltíssimes més trucades de seguiment que d’emergència.
El gerent de Benestar Social de la Diputació de Barcelona també va explicar la transformació digital que està fent el Servei de Teleassistència, el qual facilitarà la transmissió de dades a fi d’obtenir informació que pugui permetre prevenir riscos futurs. El programa «All in on sensor» preveu la instal·lació d’un conjunt de sis sensors no invasius que donen informació dels possibles canvis dels hàbits de conducta de la persona gran, la qual cosa permetrà actuar de forma immediata en situacions de risc i emergència.
Oriol Bossa va presentar l’eina que han creat a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per preveure la vulnerabilitat social a mitjà termini, un model predictiu per identificar la població vulnerable en risc d’exclusió social.
El tinent d’alcalde de Sant Feliu va explicar com, a través de la intel·ligència artificial, podran conèixer compilacions de dades (sociodemogràfiques, d’ajuts socials, de consum de serveis, de pobresa energètica, familiars, cartogràfiques, etc.) de la població del municipi i tenir un model predictiu.
Oriol Bossa va detallar que aquestes dades serviran perquè aquest model predictiu pugui identificar la necessitat de futur, dimensionar la cartera de serveis socials i planificar les accions i el pla d’acció social.
Jesús Husillos, tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, va exposar la seva proposta per desenvolupar projectes de nous serveis assistencials que permetin a les persones grans estar més temps als seus domicilis sense haver de recórrer a un servei residencial. També va destacar la importància de lluitar contra la soledat de les persones grans i va recordar que les barreres urbanístiques en la construcció d’edificis sense ascensor agreugen aquesta soledat. Va exposar propostes com redefinir l’atenció domiciliària o nous models com els pisos compartits per a gent gran.
Així mateix, Jesús Husillos va presentar el projecte eSenior, nous serveis locals de salut personalitzats i focalitzats en la població de més de 65 anys amb alguna dependència.
Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Novembre i desembre 2021. Núm. 10
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona