Setembre 2022. Núm. 18

Observatori local

Tona rep un estudi per desplegar estratègies de ciutat intel·ligent

Lleopart, Verdaguer i Forcadell durant l'entrega

Lleopart, Verdaguer i Forcadell durant l'entrega

Oferir solucions de ciutat intel·ligent aplicades a la gestió urbana és l’objectiu de l’estudi que el diputat Marc Verdaguer va lliurar a l’alcalde de l’Ajuntament de Tona, Amadeu Lleopart, en el marc del Catàleg de serveis de la corporació.

L’objectiu del projecte és identificar els principals reptes de gestió urbana intel·ligent que afronta Tona ara mateix. La diagnosi de la situació actual s’ha elaborat tenint en compte l’anàlisi de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats (DAFO) i el diagnòstic del grau de maduresa smart del municipi. A partir d’aquesta diagnosi, s’ha dissenyat un pla d’actuació en diferents àmbits perquè Tona esdevingui un poble gestionat de manera intel·ligent. El pla d’actuació inclou les fitxes d’accions organitzades per prioritats i el full de ruta per assolir les fites que es plantegen.

Els reptes de ciutat intel·ligent detectats en l’àmbit de la promoció econòmica estableixen la necessitat de fer servir dades per promoure el creixement econòmic del municipi i per prendre decisions polítiques, i també de posar-les a disposició de les empreses per incentivar i revitalitzar el comerç local i generar noves oportunitats d’ocupació. En l’àmbit del benestar, es volen fomentar iniciatives que afavoreixin la cohesió social i la integració.

En l’eix de sostenibilitat i medi ambient, l’estudi ha evidenciat que cal impulsar l’ús de la tecnologia per a l’estalvi energètic i la sostenibilitat en els edificis, l’enllumenat, els espais públics i els polígons, i també conscienciar la població sobre la importància de la protecció del medi ambient i d’un estil de vida saludable. En l’àmbit de la societat i el capital humà, es vol donar veu al ciutadà en la presa de decisions del municipi i facilitar als treballadors municipals la gestió i la presa de decisions basades en dades.

D’altra banda, els reptes de governança que s’han identificat són disposar d’informació en temps real per gestionar el municipi de forma proactiva i fomentar la gestió integrada de tasques per assolir més eficiència interna al consistori, a més d’incrementar la comunicació amb la ciutadania. En l’eix de mobilitat i territori, es proposa facilitar els desplaçaments interns al municipi, oferir informació digital dels llocs d’interès i fomentar una transició cap a un parc mòbil més sostenible.
Per fer front a tots aquests reptes, es proposa la implantació de la plataforma urbana de gestió intel·ligent de la Diputació de Barcelona, un repositori únic d’informació que ofereix una visió holística del territori i facilita l’explotació d’aquestes dades i la seva integració a altres sistemes d’informació per a la gestió eficient dels recursos municipals i la presa de decisions en temps real.

La Diputació de Barcelona dona assistència als ajuntaments per millorar la gestió urbana, en concret amb aquest recurs tècnic de «Desenvolupament d’estratègies de ciutat intel·ligent». També hi podem trobar dues línies de suport addicional: d’una banda, el recurs material «Plataforma tecnològica per a la gestió urbana» i, de l’altra, el recurs econòmic «Adquisició de dispositius integrables a la plataforma tecnològica per a la gestió urbana». 
 

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Setembre 2022. Núm. 18

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona