Fotos: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona
Nico Pérez Sánchez és actualment la gerent de Serveis d'Assistència al Govern Local de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona. Té una llarga trajectòria* de treball a l’Administració pública, des d’on ha esdevingut una experta i persona clau per parlar dels serveis que presta la Diputació als ens locals amb una visió d’assistència integral en matèria d’organització i recursos humans dels governs locals.
En primer lloc, ens podríeu explicar, en línies generals, quins són els objectius i reptes de la Gerència de la qual sou responsable per donar suport a les administracions municipals?
En primer lloc, haig de dir que la Gerència compta amb uns professionals altament qualificats i experts en la matèria, i això ens permet que totes les assistències tècniques i jurídiques es portin a terme amb el personal intern i no externalitzem res. Dit això, la missió de la Gerència, en consonància amb l’objectiu de la corporació i el pla estratègic de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, és prestar serveis als governs locals de la demarcació de Barcelona en assistència jurídica, en assistència i disseny d’instruments d’organització, en elaboració de cartes i catàlegs de serveis i en oficines d’atenció a la ciutadania. Mensualment, gestionem més de 3.500 nòmines de municipis de fins a 5.000 habitants, i oferim consultoria per millorar la gestió i direcció públiques, tot en relació amb l’organització i els recursos humans dels governs locals, i no podem oblidar que assistim 263 municipis de la demarcació en el padró municipal d’habitants. A més, aquest mandat hem incorporat la cohesió territorial. Per a aquesta missió els nostres objectius són els següents:
Les línies d’assistència que es presten des de la Gerència de Serveis d'Assistència al Govern Local són impulsar i coordinar projectes estratègics de recursos humans, i donar resposta a una demanda de projectes singulars en la cartera de productes i serveis. Aquests projectes tenen com a eix vertebrador la millora de la gestió pública dels governs locals, a fi de dotar-los d’eines per a la presa de decisions, mitjançant l’anàlisi i detecció de necessitats en la gestió de recursos humans i identificant els elements clau per millorar la prestació dels serveis públics. Les línies d’assistència que oferim al Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona es complementen amb una línia consolidada d’estudis i publicacions i l’elaboració de notes jurídiques sobre qüestions controvertides o de més interès per als responsables de recursos humans i sobre totes les novetats normatives. N’és un exemple l’edició d’una col·lecció d’innovació i gestió estratègica dels recursos humans per als governs locals, on trobem una guia sobre el relleu generacional, el teletreball, l’absentisme, estudis de ràtios de policia local, etc. També oferim un estudi de retribucions plenament consolidat, en el qual s’analitzen les retribucions dels llocs de treball dels nostres governs locals. Les notes jurídiques més recents que podem trobar són les relacionades amb l’estabilització dels empleats públics i també notes en forma de preguntes freqüents on donem resposta als dubtes que tenen els responsables de recursos humans.
Un resum de les tipologies d’assistències d’aquest 2022 el podem veure en aquestes imatges:
Un dels serveis que presteu és el suport a la gestió estratègica de recursos humans. Ens podeu explicar en què consisteix aquest suport?
Una de les nostres missions és oferir als governs locals eines per a la presa de decisions. Desenvolupem projectes d’assistència tècnica i material des d’una perspectiva integral, com una col·lecció de guies per a la implementació del teletreball, el control de l’absentisme, el relleu generacional o sobre direcció pública professional local. Totes aquestes guies que posem a disposició de tothom s’insereixen com a línies concretes d’assistència a través del Catàleg de serveis. També fem estudis sobre plantilles de la demarcació, sobre ràtios de les policies locals i sobre les retribucions dels llocs de treball dels governs locals de la demarcació. Totes aquestes eines són necessàries per a la presa de decisions, i també la confecció de nòmines i la comunitat de recursos humans.
El suport que doneu en l’elaboració de la nòmina, què significa per a la gestió dels governs locals?
En aquest sentit, el que oferim és la gestió informatitzada de les nòmines municipals i dels productes i serveis vinculats, és a dir, no només fem un full de salari, sinó que incorporen tota la gestió integral, com ara l’afiliació, l’alta, la cotització o qualsevol dels tràmits davant la Tresoreria General de la Seguretat Social a través del sistema RED, la formalització de contractes de treball i la comunicació a través del portal Contrat@ del Servei Públic d’Ocupació Estatal, l’elaboració dels rebuts de salari, els fitxers de transferències bancàries i documents de cotització, la gestió de l'IRPF, la comunicació de seguiments d'incapacitats temporals i accidents de treball, els certificats d'empresa per a les prestacions d'atur, cura del menor, jubilació i situacions de pagament directe, la gestió i l’assessorament en incidències de la nòmina i la formació d’usuaris en l'ús de la plataforma. Es tracta d’un servei de caràcter permanent, periòdic i acumulatiu, ja que l’encomana de gestió és indefinida sempre que l’ajuntament així ho consideri. Aquesta assistència s’ofereix als municipis de fins a 5.000 habitants i amb un màxim de cinquanta nòmines per ajuntament. Actualment, prestem servei a 143 governs locals amb un volum d’uns 3.410 empleats al mes.
Un dels serveis més destacats que presteu és el d’assistència jurídica, i doneu assessorament especialitzat i suport jurídic en l’àmbit de la funció pública i laboral. Com doneu aquesta assistència?
En el Servei d’Assistència Jurídica en Recursos Humans oferim un assessorament especialitzat als governs locals i suport jurídic en l’àmbit de la funció pública i laboral respecte al personal al servei de les entitats locals. Tenim diferents línies dins el Catàleg de serveis, com la defensa judicial contenciosa administrativa i laboral, l’assessorament en la instrucció d’expedients disciplinaris i l’aportació d’instructor d’expedient, l’assessorament en negociació col·lectiva i l’assessorament jurídic general en matèria de recursos humans. També fem formació en aquestes matèries tan específiques i qualificades per als responsables de recursos humans de la demarcació, i elaborem les notes jurídiques que abans esmentava. Només aquest 2022 hem fet 1.204 assistències i assessoraments.
En el quadre podem veure com es reparteixen per tram de població:
Un dels àmbits on ens consta que esteu donant molt impuls és la comunitat virtual de recursos humans, la CORH. Quines finalitats té aquesta comunitat?
Aquesta és una de les comunitats que tenim a la Gerència, juntament amb la de padró i nòmines. Sí que és cert que és una tipologia de comunitat consolidada i de transferència de coneixement i que no només és virtual sinó que també actua presencialment. La XarxaCORH té un espai presencial per als socis responsables de recursos humans dels ajuntaments de més de 12.000 habitants de la demarcació, que s’organitza en grups de treball. El seu objectiu és contrastar instruments i recursos que posteriorment es publiquen al web de la comunitat i també impulsar projectes estratègics per a la presa de decisions. Aquests socis mantenen un contacte diari i s’interconnecten contínuament. A la XarxaCORH tenen accés més de 2.600 responsables de recursos humans de qualsevol administració sense necessitat de ser socis, de totes les administracions. Aquest espai es nodreix de projectes que porten a terme tant els tècnics de la Gerència com els socis.
L’any passat es van celebrar els 15 anys de la XarxaCORH, i les paraules dels caps de recursos humans ens encoratgen a seguir. La nostra intenció és obrir també l’espai a municipis de 5.000 a 12.000 habitants, i així tindrem integrats tots els municipis de la demarcació.
Un altre servei que poseu a l’abast dels ens locals és el Servei d’Assistència a l’Organització Municipal (SAOM). Ens podeu explicar en què consisteix aquest Servei?
El SAOM impulsa la transformació organitzativa des de tres vessants: la millora continuada, la innovació i la qualitat en la gestió. Es desenvolupen projectes d’assistència tècnica i material des d’una perspectiva integral, tant en l’àmbit estratègic com en l’operatiu.
Els seus objectius són contribuir a millorar l'organització municipal en els àmbits de l'atenció ciutadana, els processos, els recursos humans i la planificació organitzativa; millorar la gestió i la qualitat de les dades del padró d’habitants, i afavorir alhora l’estalvi dels recursos municipals que s’hi dediquen.
Entre les línies d’assistència que oferim als governs locals, cal destacar l’assistència de personal tècnic expert com a vocals als tribunals de selecció. Dissenyem i elaborem bases reguladores de processos selectius, cartes i catàleg de serveis, i hem posat en marxa aquest any el registre salarial i l’auditoria retributiva per incloure-la en els plans d’igualtat interns dels ens locals. També fem projectes per a la creació i l’optimització de les oficines d’atenció a la ciutadania i ara estem analitzant la inclusió d’oficines virtuals descentralitzades. Alhora, en aquest servei, es porta el padró d’habitants i la nova assumpció de la Diputació de Barcelona de la gestió material dels processos selectius derivats de l’estabilització.
Continuant en l’àmbit dels recursos humans, voldríem saber com esteu treballant amb els ajuntaments el repte que significa la gestió material de la selecció del personal (AGEMSEP), derivada de les ofertes públiques d’estabilització?
En ocasió de la promulgació de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, la Diputació ha considerat necessari avançar en la línia de cooperació i col·laboració en el desenvolupament dels processos selectius, totalment o parcialment, amb la finalitat que tots els municipis puguin donar compliment als objectius esmentats. Per aquest motiu, assumim la gestió material de la selecció del personal (AGEMSEP), derivada de les ofertes públiques d’estabilització dels municipis de fins a 20.000 habitants. Aquesta és una fase primera en l’establiment d’una comissió permanent de selecció de personal per als governs locals, que permetrà que fem les seleccions, i quan necessitin personal els ajuntaments ens ho pugin demanar perquè el nomenin o el contractin, la qual cosa suposa realment una optimització de recursos. Pel que fa a aquesta primera fase, els ajuntaments ens fan l’encomanda i nosaltres ens encarreguem del procediment de selecció i de la mateixa selecció, i els donem tots els models de cadascuna de les fases, tot i que són els ajuntaments els que faran el nomenament, ja que la competència no es delega, sinó que es delega la selecció material. A hores d’ara, ja tenim 293 processos selectius encomanats.
Canviant de tema, voldríem conèixer què fa la Unitat de Padró i saber si molts municipis han sol·licitat aquest servei?
Nosaltres portem la gestió informatitzada del padró, la qual cosa suposa que assumim la custòdia de les seves dades i tots els intercanvis amb altres administracions, sobretot amb l’INE, per a 262 municipis (amb 1.209.146 habitants) de la demarcació de Barcelona. També tenim una comunitat virtual per als tècnics de padró dels ajuntaments, on resolem immediatament dubtes que puguin tenir i formem els tècnics de padró dels ajuntaments. És una línia amb molt èxit i vam decidir ampliar gestionar municipis de 20.000 habitants a 30.000 habitants, i hem tingut peticions d’ajuntaments més grans, però de moment estem a la franja de fins a 30.000 habitants.
També sou la gerència que doneu assistència en prevenció de riscos laborals. Com treballeu perquè els governs locals adoptin les mesures necessàries a fi que l’acció preventiva s’integri en la gestió municipal?
Aquesta és una assistència que vam recuperar el 2020, i inclou la coordinació i el seguiment que els governs locals han de tenir amb els seus serveis de prevenció aliens; el suport tècnic i jurídic en la renovació de les contractacions de servei que hagin de fer i l’assessorament i la resolució de consultes puntuals. També hem integrat la comunitat virtual de prevenció de riscos amb els tècnics de prevenció dels ajuntaments com un apartat de la CORH. La majora d’ajuntaments ho tenen integrat també i només els més grans tenen un servei propi i separat dels departaments de recursos humans En aquest espai virtual també els facilitem models, notícies i normativa que vagi sortint.
Parlem ara de la necessitat que tenen les administracions públiques de captar nou talent. Quines accions esteu desenvolupant en aquest àmbit?
A totes aquestes línies hem d’afegir el que va més relacionat amb el que hem anomenat modernització de les estructures organitzatives municipals. Hem detectat i analitzat la manca de tècnics de determinats àmbits i estem treballant diferents aspectes relacionats que s’han de desenvolupar simultàniament i al llarg del temps. Cal destacar el projecte «Captació i retenció del talent per als governs locals 2022-2030», tot i que ja vam començar abans amb les anàlisis de necessitats i també amb el suport a municipis de fins a 5.000 habitants en estructures tècniques d’arquitectura, enginyeria i d’habilitats nacionals, que fem a través dels consells comarcals. És un projecte que s’està consolidant i que forma part també del Catàleg de serveis. Una de les conclusions del balanç que es va fer el 2022 ha estat la necessitat de treballar en paral·lel per a la captació i retenció del talent. No podem perdre de vista que tenim ja jubilacions que aniran creixent i és necessari fer el relleu i també retenir i promocionar el talent existent. Les accions que estem portant a terme inclouen la difusió i participació amb les universitats per explicar el que fan els servidors públics per a la prestació de serveis als governs locals, i alhora estem elaborant beques tant per a graus com per a estudiants de grau que puguin conèixer l’Administració local des del territori amb pràctiques remunerades i també amb la seva implicació en la preparació d’oposicions. Treballem també amb el CIDO per crear alertes per a perfils de funcions, i estem elaborant tríptics informatius, i treballant i analitzant possibles millores en els processos selectius, entre altres coses. Hem d’arribar als joves i poder explicar que comptem amb ells per a la prestació de serveis.
I, per acabar, voldríem conèixer quines accions esteu desenvolupant en un eix important per a la Diputació com és la cohesió territorial?
Seguint el fil amb aquesta manca de joves, s’afegeix la cohesió del territori, és a dir, necessitem que a tot el territori de la demarcació es pugui accedir als mateixos serveis i per això posem en marxa el Centre d’Anàlisi de Serveis Municipals per a la Cohesió Territorial. Aquest Centre s’articula en tres grans blocs: un primer on consten tots els serveis obligatoris per tram de població per a cadascun dels municipis de la demarcació; un altre bloc de serveis generals o estructurals, on incloem el que és necessari per prestar serveis —nòmines, comptabilitat, plantilla, padró d’habitats, inventari, etc.—, i un darrer bloc que anomenen altres serveis, com són saber si en el municipi hi ha caixer, si arriba la fibra òptica, si arriba el 5G, etc. Tota aquesta informació inclou qui presta el servei, si el mateix ajuntament, la Diputació, el consell comarcal o fan una prestació indirecta, etc. Tot això ens permet saber on s’ha d’incidir més en les assistències que la Diputació de Barcelona pot prestar per equilibrar el territori.
En aquestes imatges es pot veure més gràficament:
* Nico Pérez és llicenciada en dret per la UAB, Postgrau en Administració Local per la UPF, Màster en Funció Directiva per l’EAPC, Programes d’Estratègies d’Innovació i Lideratge per la Gestió Pública per IESE i Sinergologia aplicada, comunicació no verbal nivells I, II, III per ASESCO.
Des de setembre del 2019 és gerent dels Serveis d’Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona, on també ha ocupat el càrrec de directora dels Serveis de Suport a la Coordinació General, directora del Palau Güell i cap del Servei de Suport Administratiu. Anteriorment, ha ocupat diversos càrrec a l’Ajuntament de Cerdanyola, entre els quals es troba la prefectura dels Servei d’Organització i Recursos Humans, la presidència de la Comissió Jurídic Organitzativa i també membre de la comissió de treball per a la redacció del Reglament e-administració de l’esmentat consistori. Des del 2003 col·labora de forma activa amb la UAB en l’àmbit de l’ocupació pública, focalitzada en els mòduls d’administració local.
Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Gener 2023. Núm. 21
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona