Marc Verdaguer. Imatge: Diputació de Barcelona
En aquest mandat, l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial tenia tres objectius: posar la innovació al servei de la gestió pública de cada poble, ciutat o territori; donar suport a tots els governs locals, especialment als que per la seva dimensió tenen menys capacitat pressupostària i són organitzacions més petites, i fer de la cohesió territorial el fil conductor de tota l’acció de govern de la Diputació de Barcelona.
Eren uns objectius ambiciosos, perquè implicaven fer un canvi de mentalitat en l’organització: en comptes de plantejar l’estructura a partir de les nostres competències, la vam plantejar partint de les necessitats i demandes de les administracions locals a les quals donem suport.
I ara que arribem al final del mandat, crec que va ser una bona decisió i que hem assolit bona part dels objectius establerts en el nostre pla estratègic. I, sobretot, crec que hem atès les peticions i demandes dels diferents municipis en un període ple de dificultats. Un temps que difícilment es repetirà —o, si més no, esperem que no es repeteixi.
El març del 2020 vam afrontar una crisi sense precedents en la història que coneixem: la pandèmia de la covid va aturar el món i ens va deixar tancats a casa. I sí, també ens va atemorir veure com érem de febles davant d’una amenaça microscòpica que va provocar milions de morts, aturar l’activitat econòmica i reduir gairebé totalment les relacions socials.
Tanmateix, davant la incertesa de la situació, vam saber donar-hi resposta com a societat i com a civilització. Ens hi vam adaptar i vam posar tots els coneixements i recursos per trobar en temps rècord no una vacuna, sinó més d’una, per superar la crisi sanitària, i vam adaptar les nostres organitzacions per superar el tancament.
Ha estat un repte majúscul adaptar l’Administració a una situació de treball i atenció sense presencialitat, però justament aquesta situació ens ha ajudat a veure com és d’important la innovació en tots els àmbits de la vida.
Si mirem endavant, podem afirmar que els tres grans vectors de transformació de ciutats i territoris impliquen la innovació —centrada en el concepte smart, és a dir, com construïm pobles, ciutats i territoris cada cop més intel·ligents—; la salut —ja que també ens trobem davant el repte de construir pobles, viles i ciutats saludables—, i la sostenibilitat, per fer front a l’emergència climàtica construint pobles, viles i ciutats que impactin en positiu en el nostre entorn.
Tot això amb dos objectius ben clars: progrés econòmic i progrés social per a tothom. Cohesió social i cohesió territorial van absolutament lligats. Si volem lluitar per reduir les desigualtats, hem de construir un país on qualsevol persona tingui els mateixos drets i les mateixes oportunitats independentment del lloc on hagi nascut.
I el meu compromís, i estic convençut que ho és també de tots els servidors públics de la Diputació i dels ajuntaments i consells comarcals, és continuar avançant en aquest camí.
Marc Verdaguer i Montanyà
President delegat de l'Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Març 2023. Núm. 23
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments
Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona
Rambla de Catalunya, 126
Edifici de Can Serra
08008 Barcelona