Imatge: Eva Navarro Campanera
La guia s'estructura en vuit tallers, per acompanyar joves i adolescents en l'experimentació amb les emocions, tot explorant el potencial del mindfulness, la música, la gestualitat i l'expressió plàstica com a recursos per observar i reflexionar sobre sobre una família d'emocions determinada: la sorpresa, la por, el fàstic, la tristesa, l'alegria, la ira, l'amor i les relacions socials.
El reconeixement d’emocions, i la mateixa descripció i comprensió són dues eines essencials per reduir el malestar emocional quan el sentim, tot centrant-nos en el moment present i no en el passat o el futur i intentant entendre què està passant a la nostra ment i al nostre cos.
El nom de la guia [m'emociONES] relaciona la capacitat humana d'emocionar-nos els uns als altres amb els beneficis de demostrar-ho. El joc de majúscules i minúscules fa referència als recursos que aquesta guia utilitza per experimentar amb les emocions: totes les activitats vibren d'una manera o altra amb les ones musicals, les del color o les del moviment.
Podríem dir que la guia m’emociONES fomenta el fet d’«aprendre a sentir»: al llarg dels tallers es repeteix la invitació a mantenir una actitud d’observació, sense jutjar (ni jutjar-nos), i d’experimentar al màxim, prenent consciència de la nostra connexió amb les emocions i de com les sentim al nostre cos mentre explorem el potencial emocional de l’actitud creativa, així com de l’observació i l’execució de pràctiques artístiques.
Com a suport per a la realització dels tallers, s'han creat vuit llistes amb temes vinculats a cada família d'emocions al Canal Spotify de l'Oficina del Pla Jove i dues llistes de reproducció al Canal Youtube: una amb vídeos on joves voluntaris practiquen les dinàmiques de moviment i l'altra amb una mostra de com realitzar les dinàmiques plàstiques.
A més, tots els tallers incorporen activitats alternatives per treballar les emocions des d'altres perspectives que poden ser d’utilitat segons quines siguin les preferències del grup de joves amb el que es vol realitzar o bé si la disponibilitat material o de temps no permet finalitzar un taller o dinàmica artística.
Per complementar les propostes de la guia, hem elaborat el joc de les emocions [pdf], una versió del joc «Pulsa» (segur que el coneixeu!) per jugar tot expressant emocions de totes les famílies que es proposen en aquesta guia. Esperem que us agradi!!!
Aquesta guia ha estat realitzada amb el suport de professionals experts en diversos camps: Laura López Seguer, psicòloga; Oriol Pérez i Treviño, musicòleg; Lluís Gavaldà i Roig, cantant; Albert Basses i Seguer, ballarí i coreògraf; Eva Navarro Campanera, artista i professora; Montserrat Clotet i Masana, psicòloga i pedagoga i M. Teresa Clotet Masana, de l'Oficina del Pla Jove.
Els vídeos [en moviment] s'han realitzat amb la col·laboració de cinc joves de manera confinada, als quals agraïm la seva participació: Ariadna Massana González, Guillem Baldi Garcia, Isaac Ballester Tataret, Jana Urquizu Cáceres i Laura Vidal Filella.
Butlletí: @joventutdiba
Número de butlletí: #17 - @JD agost 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Oficina del Pla Jove
Carrer de l’Harmonia 24
Recinte Mundet - Edifici Migjorn, 4a planta
08035 Barcelona
Tlf. 934 022 556
www.diba.cat/joventut